Mecliste görüşülen ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve ek ödemeleri düzenleyen kanun teklifi, Aralık 2021’de görüşülen düzenlemenin de çok altında olması, hekimleri ve sağlık emekçileri, sendika ve meslek örgütlerinin çağrısıyla her yerde iş bırakma eylemi yaptı.

“G(ö)rev’deyiz” diyen sağlık emekçileri acil vakalar, yoğun bakım ve onkoloji vakaları dışında hizmet vermeyeceğini açıklayarak iş bıraktı, hastane önlerinde eylemler yaptı.

15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanması’nın yıldönümünde greve giden sağlık emekçileri İstanbul, Diyarbakır, Dersim, İzmir, Hatay, Artvin, Aydın, Antalya, Çanakkale, Urfa, Şırnak, Balıkesir, Batman, Bolu, Adana gibi dahil birçok kentte sağlık emekçileri hastanede değil, hastane önlerinde idi.

Eylemlerde okunan ortak basın açıklamasında;

“Biz, ‘Başka Kamil Furtunlar, Ersin Arslanlar olmasın, yaşatmak için yaşamak istiyoruz’ diyen hekimleriz.

Biz, gecesi gündüzü olmayan bir meslek grubuyuz.

Biz, hastalandıran bu sağlık sistemine göz yummayan, toplum sağlıksızken nefes alamayanlarız.

Biz, bu gördüğünüz binalarda sistemin tüm başarısızlığının altında bırakılanlarız.

Biz, aylardır oyalama taktikleri ile yok sayılan, emeği hiçleştirilen, mesleği değersizleştirilen hekimleriz.

Biz disiplin soruşturmaları, aile hekimliği ceza yönetmeliğiyle, mobbing ile baskı altına alınmaya çalışılanlarız.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen; biz hekimler olarak ‘Giderlerse gitsinler’e boyun eğmeyi reddedenler; hekimliğin beyazını karanlığa ışık yapanlar; ‘Artık yeter!’ diyoruz. Uzun mesailerde, yorucu nöbetlerde, kışkırttığınız sağlık taleplerine yanıt vermeye çalışan emeğin sahibi olarak hekimler, sağlığı üreten tüm bileşenler…

Yoksulluk sınırı altı ödemelere, bizleri ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı ‘Sözümüz var!’ diyoruz. Yeni yasa tasarısıyla yeniden farkına vardığınız gibi Meclis’te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür.” denildi.

Aylar süren oyalamanın ardından, gasp yasa tasarısıyla emekleriyle alay edildiğini söyleyen sağlık emekçileri, “Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin yaptığınız biz hekimlere performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu dediler ve kendilerine dayatılan sağlıksızlığa karşı bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için birlik olduklarını söylediler.

“Bugünkü G(ö)REV eylemimiz bir itirazdır! Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir! Hakkımız olanı alana kadar tüm hekimler hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen hekimler olarak, sağlığı üreten tüm bileşenler olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz.” diyen sağlık emekçileri, “Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz! G(ö)REV’deyiz!” demeye devam ediyor.