İBB'ye bağlı Ağaç A.Ş.'de çalışan yüzlerce işçi, işten atmalar, ağır çalışma koşulları, sendikalı işçiler üzerinde baskı ve mobbing uygulanmasına karşı karşı İBB binası önündeki Saraçhane Parkı'nda eyleme başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önündeki Saraçhane Parkı'nda eyleme başladı.
DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası (BTO-SEN) üyesi işçilerin, sendikal nedenlerle işten atılmaları, ağır çalışma koşulları, işçilere uygulanan baskı ve mobbinge karşı Saraçhane Parkı'nda başkattığı eyleme 23 şantiyeden yüzlerce işçi katıldı.
BTO-SEN sabah 08.30'da taleplerine ilişkin basın açıklaması çağrısı yapmıştı. İşten atılan işçilerin geri alınması, sendikal baskıların, işçilere uygulanan mobbingin son bulması, işçilere baskı uygulayan amirlerin görevden alındı talepleriyle yapılacak açıklamaya erken saatlerde itibaren şantiyelerden işçiler gelmeye başladı.
"Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Direne Direne Kazanacağız", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Zafer Direnen İşçlerin Olacak" sloganlarıyla taleplerini dile getirirken şantiyelerden işçilerin gelişi devam etti. Ağaç A.Ş. işçilerinin eylemine sendikalar, devrimci örgütler siyasi partilerden de çok sayıda kişi destek için eylem alınana geldi. Eyleme çok sayıda kadın işçi de katılarak eylemin ön saflarına geçerek "Ağaç A.Ş. de Direnen Kadınlar Kazanacak" sloganıyla mücadele kararlılıklarını vurguladı.
"Üç Temel Talebimiz Var"
Eylemde konuşan BTO-SEN Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş, BTO-SEN'de örgütlü işçiler olarak 3 temel talepleri olduğunu söyledi.
Ağaç A.Ş.'deki müdürlerin sendika ve firma arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecini sabote ettiğini belirten Keleş, birincil taleplerinin işçilerle hazırladıkları toplu iş sözleşmesi taslağının imzalanması olduğunu belirtti.
Sendika temsilcisi pek çok işçinin haksızca işten çıkarıldığını belirterek diğer taleplerinin işten çıkarılan işçilerin geri alınması olduğunu belirten Keleş, üçüncü taleplerinin ise Ağaç A.Ş.'de işçilere mobbing uygulayan, sendikal örgütlenmenin önüne geçen müdürlerle ilgili soruşturma başlatılması ve yaptırım uygulanması olduğunu söyledi.
"Kazanana Kadar Gitmeyrceğiz"
Keleş "Bu üç temel talebimizle bugün buradayız. Bunları kazanana kadar da gitmeyeceğiz. Tüm demokratik kamuoyu ve emekten yana kurumları direnişe destek olmaya çağırıyoruz" dedi.
"Sürgünle Başladı İşten Atmaya Kadar Gitti"
Ağaç A.Ş. işçisi Erdoğan Kaplan, Maltepe dolgu şantiyesinde görev alırken yalan yanlış tutanaklarla Kadıköy E-5 şantiyesine sürgün edildiğini, daha sonra ise çalışmaya devam ettiği halde "devamsızlık" iddiasıyla işten atıldığını söyledi.
Sendika temsilcisi olması nedeniyle baskı ve sürgünle başlayan sürecin işten atmaya kadar devam ettiğini ifade eden Kaplan, müdürler işçilere yoğun bir baskı ve mobbing uygulandığını de aktardı.
"Müdürler Sendikadan İstifa Baskısı Yapıyor"
Ağaç A.Ş. yönetiminden Haydar Doğan, Abdullah Bilgin, Ayşegül Çayoğlu, Erhan Mersin, Hakkı Yükrük gibi müdürlerin işçilere yoğun baskı ve mobbing uyguladığını, baskıların sebebinin haklarını almak için yürüttükleri sendikal faaliyet olduğunu söyleyen Kaplan, müdürlerin işçilerin e-Devlet şifresini zorla alarak sarı sendika üyeliği yaptığını, sürgün ettiğini, çalışma koşullarını ağırlaştırdığını işçileri de birbirine baskı uygulamaya zorladığını aktardı.
"Yıldırma Politikası Uyguluyorlar Biz Yılmayacağız"
Ağaç A.Ş. müdürlerinin yaptığı pek çok usulsüzlüğü yetkililere bildirdikleri halde sonuç alamadıklarını söyleyen Kaplan, "Hala işçilerin üzerinden prim yapmaya devam ediyorlar. Zulüm yapmaya devam ediyorlar ve biz hakkımızı direne direne alacağız. Yıldırma politikası yapıyorlar ama biz yılmayacağız. Direneceğiz ve kazanacağız" dedi.
Sendikalardan Ağaç A.Ş. İşçilerine Destek
DİSK'e bağlı Limterİ ş, Sosyal İş İstanbul Şubesi, Dev Turizm İş Marmara Bölge Şubesi, Enerji-Sen, Güvenlik Den, Dev Yapıİş ve bağımsız sendikalar TOMİS, Dev-Tekstil, İnşaatİş Sendikası "Ağaç A.Ş İşçilerinin Yanındayız" diyerek ortak bir açıklama yaptı.
İşçilerin taleplerinin hatırlatıldığı açıklamada, "Onlar insani, yasa, anayasa ve Uluslar arası sözleşmeler ile güvenceye alınmış haklarını istiyor. Yazın sıcağında ve tozunda, kışın soğuğunda; kar, yağmur ve çamur içinde çalışan kardeşlerimize reva görülen ücret ve çalışma koşulları hiç bir vicdanın kabul edemeyeceği kadar ağır. Kiraların en az 3 bin, bir çayın 8, simidin 4 lira olduğu bir kentte onları asgari ücretle çalışmaya zorlamak kölelik dayatmak değilde nedir? Üstelik buna karşı çıkıp sendikalaştıkları zamanda şefler üzerinden sistematik bir baskı mekanizması işletiliyor arkadaşlarımıza karşı. Hakkını istediği ve sendikalaştıkları için işten atmak, sürgün etmek, tehdit etmek, sendika değiştirmeye zorlamak insani olmadığı gibi açıkça suçtur. Dahası Ağaç Aş.'ye çöreklenmiş herkesin malumu olan çıkar şebekesi ortada dururken işçilerle uğraşmak bu suçun açıkça savunulması anlamına gelmektedir.
Biz kardeş sendikamız BTO-SEN ve Ağaç A.Ş. işçilerinin taleplerini talebimiz, mücadelelerini mücadelemiz saydığımızı buradan ilan ediyoruz ve biz de geliyoruz diyoruz.
Ağaç A.Ş. işçilerini bu duruma düşürmek eğer bilinçli değilse bir utanç vesikasıdır.
İBB meclisi ve başkanı Ekrem İmamoğlu'nu işçilerin haklı taleplerini bir an önce kabul etmeye çağırıyoruz" denildi.
Ağaç A.Ş. işçilerinin Saraçhane Parkı'ndaki eylemi devam ederken sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinden de çok sayıda kişi dayanışma içim gelmeye devam ediyor.