< GÖÇİZDER Üyesi 16 Kişi Tutuklandı

8 gündür gözaltında tutulan Göç İzleme Derneği üyesi 16 kişi tutuklandı , 6 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 3 Haziran 2022 tarihinde yapılan ev baskınlarında aralarında eş başkanların da bulunduğu GÖÇİZDER üye ve yöneticisi 22 kişi gözaltına aldındı. Aynı gün GÖÇİZDER’in Şirinevler’de bulunan derneğine de baskın düzenlendi. Göç, mültecilik ve yerinden ettirilen bireylerle ilgili çalışmalar yürüten derneğin hazırladığı mülteci raporu ve kitaplar/ ve bilgisayarlarına el konuldu .

Dernekte bulunan panoda asılı olan Av. Ebru Timtik’in resmî polisler tarafından yırtıldı.

Dosyaya “gizlilik” kararı getirilirken haklarında 4 günlük gözaltı kararı olan 22 kişinin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı. 22 kişi 8 gün boyunca Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu.

8 gündür emniyette gözaltında tutulan 22 kişi emniyet işlemlerinin ardından savcılık ifadeleri alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık ifadelerinin ardından"Terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla GÖÇİZDER eş başkanlarının da bulunduğu 21 kişi tutuklanma talebiyle, avukat Pınar Konak’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

GÖÇİZDER yönetici ve üyelerinden aralarında eş başkanların da bulunduğu 16 kişi ‘ örgüt üyeliği ‘ suçlaması ile tutuklanırken 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

GÖÇİZDER yönetici/üyelerine yöneltilen suçlamalar ise; 1990’lı yıllar ve 2015 yılında yerinden edilenlerle ilgili yapılan çalışmalar , mülteci raporları ve derneğin yerinden edilenlerle ilgili hazırlamış olduğu üç kitap.