< Lezita İşçileri: "Terörist Demenin Bedeli Ağır Olacak!"

Sendikalı oldukları için işten atılan Lezita işçilerinin eylemi devam ederken, Lezita patronu çalışan işçilere mesaj atarak eylemdeki işçileri 'terör eylemi'yle itham etti. İşçiler ise "Yaptığın haksızlıklara karşı verdiğimiz mücadeleyi karalayamayacaksın" dedi.

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde tavuk ürünleri işleniyor. Yaklaşık 3000 kişinin çalıştığı fabrikada Öz Gıda İş Sendikası örgütlenme faaliyeti yürütmeye başladı.

Lezita patronu işçilerin haklarını gasp edebilmek daha çok sömürebilmek için sendikalı işçiler üzerinde baskı uygulamaya başladı. Öz Gıda Sendikası Çalışma Bakanlığı'na başvurarak yetkili sendika olduğuna dair belgeyi aldı. Lezita patronu yetkiye itirazda bulundu. Ve 2021'in Ağustos ayında 20 işçiyi işten çıkardı.

İşten atmalar üzerine Öz Gıda İş Sendikası'nın fabrika önünde uyarı eylemi yapması üzerine işten çıkarmalar durdu.

Lezita patronu bu kez de fabrikanın bazı bölümlerinde taşeron işçi çalıştırma hamlesi yaptı. Sendikada bu konuya ilişkin Çalışma Bakanlığı'na başvurdu. Ve müfettişler denetim sonucunda bu işlemin sendikal faaliyeti engellemeye yönelik olduğuna dair rapor hazırladı. Lezzete patronu ağır para cezaları aldı.

Bu kez de üretimin yapıldığı bölümde taşeron çalıştırma girişiminde bulundu. Fakat taşeron bu işi kurtaramadı. Taşeron işçilere daha fazla ücret veren Lezita, 15 saatte varan mesailer dayatmaya, fazla mesailere itiraz eden işçilere diğerleri işçileri göstererek rekabet yaratmaya çalıştı. Bu tür irişimler İşçiler arasında büyük tepkilere neden oldu. İşçilerin birlikte davranarak tepki göstermeleri üzerine Lezita patronu taşeronu çekmek zorunda kaldı. İşçilere bir miktar da ücret zammı yaptı.

Lezita patronu, 17 Mayıs'ta iki işçiyi işten çıkarttı. 18 Mayıs'ta ise 500 kadar işçi 2 işçinin işe geri alınması için fabrika önünde oturma eylemi yaptı. Sabah işe gelip içeriye girdiler, kartlarını bastılar fakat işbaşı yapmadan oturma eylemine geçerek iki arkadaşlarının işe geri almasını istediler. 23 Mayıs'ta Lezita patronu eyleme katılan 17 işçiyi daha işten çıkardı.

18 Mayıs itibariyle de işten çıkarılan işçiler fabrika önünde eyleme başladı. Mayıs ayında İşten çıkarılan 19 işçiden ikisi yarın evlenecek. İşten çıkarılan işçilerin biri de bu çiftlerden birinin babası.

Evlilik hazırlığı içinde olan Burçak Gürledik ve Murtaza Keser ve babası Mustafa Keser'i işten çıkarıldı. Yani Lezita patronu bir aileden 3 kişiyi çıkartmış oldu.

Evlilik hazırlığı içinde olan çift düğününe kadar eylem alınındaydı. Evlenmelerine bir ay kala işten çıkarılmalarını protesto etmek için önceki gün fabrikanın önüne siyah çelenk bıraktılar.

Siyah Çelengi bırakırken Burçak Gürledik "Anayasal hakkımı kullanıp sendikalı olduğum için Lezita'da işten atıldım. Bu düğünüme bir ay kala yapılmış bir hareketti. Bunu kınamak adına iş yerimizin bize göndermesi gereken çelengi Biz bugün iş yerimizin önüne bırakıyoruz" dedi.

Ardından da direnişteki işçiler yeni bir hayata başlamak üzere olan arkadaşlarının işten atılmasını fabrika bahçesinin girişinde bulunan Abalıoğlu tabelasına yumurta atarak protesto etti.

Lezita patronu akşam çalışan tüm işçilere "Degerli Lezita Ailesi, Markamizi kötülemek icin her yola basvuran bir takim kendini bilmezler, bu seferde ekmek kapimiza yumurtali saldiri gerceklestirmis, yaptiklarindan dolayi utanmalari gerekirken bir de 'iftiharla' paylasimlarda bulunmuslardir. Hatta saldirilari engellemek isteyen emekci güvenlik görevlisi kardesimiz de bu yumurtali saldiridan nasibini almistir. Bugün yumurtali saldiri düzenleyen, yarin isyerine de zarar verir; terör eylemlerinde de bulunur. Bu saldiriyi gerceklestiren hadsizleri siddetle kiniyoruz ve haklarinda yasal islem baslatilacagini da bilmenizi istiyoruz. Bu utanmazlara destek olmayarak en erdemli cevabi sizler vermektesiniz. Sirketimizin "Icinde Sen Varsin" mottosuyla gecmiste de oldugu gibi insan odakli yönetim anlayisi cercevesinde calisanlarimizin haklarina sonuna kadar saygili kalmaya devam edecegiz" ifadeleri içeren SMS gönderdi.

Lezita yönetimi, işçileri 'Bugün yumurtali saldiri düzenleyen, yarin isyerine de zarar verir; terör eylemlerinde de bulunur' diyerek itham ederken, yüzsüzce 'çalışanlarımızın haklarına sonuna kadar saygılı kalmaya devam edeceğiz' ifadesini kullanmış!

Sendkalı olmak anayasal bir hak ama Lezita'da 36 işçi sendikalı oldukları için işten atıldı. Ve işçiler 25 gündür fabrika önünde işlerine geri dönme mücadelesi veriyor.

Tüm sermaye sahipleri reklama gelince 'işçilerin haklarına saygı', 'çalışamların memnuniyeti' gibi parlak sözler ederler.

Fakat gerçekte olan ise fabrikada sendika yetki alınca itiraz etmek, yıllarca mahkemeleri sürdürmek, sendikalı işçilere her türlü baskıyı uygulamak, tehdit etmek, fazla mesailere zorlamak, işçiler arasında rekabet yaratarak üretim baskısını arttırmak, taşeron işçi çalıştırmak, sendikayı engellemeyince, işçileri işten atmak, işçileri ve sendikayı hedef alan karalamalar yapmak, olmadı işçileri 'terör eylemi de yapar' diye itham etmek dahil her türlü işçi-sendika düşmanı yönetimi uygulamaktır. Lezita patronunun işçilerin eylemini kırmak için başvurduğu provokasyon girişimi ise geri tepti. Patronunun bu girişimi sosyal medyadan yayılarak emekçilerin tepkilerine neden oldu. Bir çok kişi sosyal medyadan Lezita işçilerinin mücadelesini selamlayarak dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

CHP milletvekili Kani Beko Abalıoğlu Lezita fabrikasındaki durumu meclis gündemine taşıdı, Çalışma Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Lezita işçileri patronunun bu provokasyon girişimini ti'ye alarak sabah bir koli yumurtayla çadıra gelerek "Bugün menü de bol yumurtalı menemen var" diyerek emek dostlarını çadıra yemeğe davet etti.

Lezita işçileri dün akşam saatlerinde yaptıkları sosyal medya paylaşımında "ARKADAŞLARIMIZ EN MUTLU GÜNLERİNDE BİRDE ANA HABERE ÇIKTILAR. BU BAŞARI SENİN @lezitaTR KENDİNLE GURUR DUY. BU İNSANLARA TERÖRİST DEMENİN, EZİYET ETMENİN BEDELİ AĞIR OLACAK. YAPTIĞIN HAKSIZLIKLARA KARŞI VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ KARALAYAMAYACAKSIN. BU DAHA BAŞLANGIÇ!" ifadelerini kullanarak mücadele kararlılıklarını vurguladı.