Novares’te TİS İmzalandı

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Novares fabrikasında, TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine işçiler fiili olarak greve başlamıştı. Uzun süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde gece TİS imzalandı.

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Novares fabrikasında, örgütlü bulunan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube, ile fabrika yönetimi arasında dün gece yarısı TİS imzalandı. İşçiler, TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine dün fiili olarak greve başlamıştı.

Petrol-İş Gebze Şubesi’nin Novares yönetimiyle TİS görüşmeleri, resmi grev tarihi öncesinde sık sık toplantılarla biçiminde sürüyordu. 6 Haziran’daki görüşmeler 7 Haziran’da da devam etti. 7 Haziran sabahı Novares işçileri, gündüz vardiyasında üretim yapmadı ve tüm vardiyalar fabrika bahçesinde toplanarak görüşmeden çıkan sonucu bekledi. Toplantı trafiğinin sonunda gece geç saatlerde iseTİS’in imzalandığı duyuruldu.

İşçilerin en önemli taleplerinden biri net ücretin belirlenmesi ve vergi kesintisi yapılmamasıydı. İmzalanan sözleşmeye göre ücretler, sosyal haklara dair maddeler şöyle:

* Ücret: Herkesin maaşına % 10 + herkese 4000 seyyanen (BRÜT) zam, ikinci yıl için enflasyon oranı

* Vergi kaybı için: Herkesin maaşı oranında 1 maaş (ikramiye)

* Erzak: Sözleşme 1 yılı 1000 X 5= 5000/ 2. Yıl 1000 X 6= 6000

* Yakacak ücreti: 3450

* Bayram ücreti:775 X2: 1550

* İzin ücreti: 1180

* Ayakkabı ücreti: 220 X2=440

* Devam teşvik primi: 250

* Yemek ücreti: 30

* Doğum ücreti: 1560

* Ölüm ücreti: 1560

* Evlilik ücreti: 1560

* Malüliyet ücreti: 350 net

* Tahsil: İlköğretim, anasınıf, dahil 847; / lise: 1316; /üniversite: 1604

Sözleşmeye göre toplamda çıplak ücretlere %84 (ikramiye dahil), %92 sosyal haklar dahil giydirilmiş ücret %100 arasında. Sendika yönetimi ve temsilcilerin, imzalanan sözleşmeye dair tüm işçilere sabah vardiyasında açıklama yapması bekleniyor.