Halk otobüsü şoförleri, araçlara yerleştirilen kamera sisteminin sürekli hata verdiğini, şoförler üzerinde baskı ve mobbinge neden olan sistemin yolcuları da tedirgin ettiğini, kaza riskini arttırdığını belirterek bir an önce kaldırılmasını istiyor. KATAŞ-SEN, kameraların kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT'ye bağlı Halk Otobüslerinde şoförlerin denetlenmesi amacıyla yüz tanıma sistemiyle çalışan ve sesli ikazlar veren kamera sistemi yerleştirdi.

Yerleştirilen kamera sisteminin yüz tanımada hata verdiğini, sürekli hatalı sesli ikazların şoförün aracı kullanmasını engellediğini belirten şoförler, dikkatlerinin dağıldığını ve yolcuların da tedirginliğine neden olduğunu belirterek kamera sisteminin kaza yapma riskini de arttırdığını vurguladı.

Hatalı çalışan sistem üzerinden raporlama yapılarak para cezası kesildiğini de belirten şoförler üzerlerinde baskı ve mobbinge neden olan kamera sisteminin bir an önce kaldırılmasını istiyor.

Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN), halk otobüslerine yerleştirilen kamera sisteminin şoförleri olumsuz etkilediğini ve kaza yapma riskini arttırdığını belirterek kamea sisteminin ve kesilen para cezalarının kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

Halk Otobüslerindeki kamera sistemine ilişkin sorunlar ve şoförler üzerindeki olumsuz etkileri üzerine KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner sorularımızı yanıtladı.

- Halk Otobüslerinde kullanılmaya başlayan ve kaldırılmasını istediğiniz kamera sistemini ne gibi sorunlara neden oluyor? -

Halk Otobüslerine direksiyonun hemen önüne şoför izleme kameraları takıldı. Bu kameralar aynı zamanda sesli olarak da çeşitli ikazlarda bulunuyor.

Kameralı sesli takip cihazı, şoförlerin tam karşısına (direksiyon arkasına) yerleştirildiğinden ve şoförün her anını ve hareketini kayda aldığından, şoförleri sürekli taciz ediyor ve ciddi bir rahatsızlık verip dikkat dağınıklığı ve strese neden oluyor.

 

"Kamera Şoförü Tanımıyor Ve Aracı Kullanmasını Engelliyor"

Bu cihazlarda bulunan yüz tanıma özelliği sürekli hata verdiğinden, çoğu zaman direksiyona geçen şoför arkadaşınızı tanımıyor ve “Aracı Kullanmaya Yetkiniz Bulunmamaktadır” diye sesli uyarı veriyor. Bu sesli uyarı şoför üzerinde strese neden oluyor. Diğer yandan bu sesli ikazı yolcular da duyuyor ve şoför kadar yolcular da tedirgin oluyor. Yolcuların bu tedirginliği şoför arkadaşlarımız üzerinde ayrıca bir baskı ve stres yaratıyor.

 

"Hatalı İkazlar Şoförlerin Çalışmasını Engellerken Yolcuları Tedirgin Ediyor"

Şoför arkadaşlarımız aracı kullanırken, doğal olarak zaman zaman araç dikiz aynalarına, yolun sağına soluna bakarak yolun kontrolünü sağlamaya çalışıyor, veya bir yolcuya yanıt vermek için ona dönüyor, fakat bu sırada, cihaz sesli olarak “Önünüze Bakın” diye sürekli uyarı veriyor. Çünkü kamera şoförün yüzünü tam karşısında görmek üzere programlanmış ama pratikte böyle olması mümkün değil. Şoförün her hareketinde yanağını kaşısa, esnese, boyunu oynatsa, yolculara doğru baksa, ki bunları doğal olarak yapacaktır, sesli takip cihazı “Yorgunsunuz, Mola Verin” diye ikazda bulunuyor. Seyir halindeki, bir şoförün bu esnada mola verme imkanı yok. Kaldı ki, zaten halk otobüsü şoförleri hakları olan hiçbir molayı kullanamıyor. Tuvalete gitse tutanak tutuluyor... Bazen de şoför seyir halindeyken “şoför mahalini terk etmeyiniz” diye uyarıda bulunuyor sistem. Cihaz sağlıklı çalışmıyor, yanlış uyarılarda bulunuyor. Dolayısıyla bu kamera sistemin varlığının ve sesli ikazın bir karşılığı da yok. Bu kamera sisteminin şoförler üzerinde strese dikkat dağınıklığına ve yolcuların tedirginliğine neden olmaktan başka bir işlevi yok gerçekten. Bu yüzden de bir an önce kaldırılması gerekiyor.

 

- Kamera sistemiyle şoförler üzerinde nasıl bir baskı yaratıyor?

Sürekli sesli ikazlar en başta şoförün dikkatini dağıtıyor, şoför sürekli bir makine tarafından denetleniyor, kayda alınıyor. Bu sürekli izleniyor olma hissi de şoför üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Çalışma, huzur ve sükunu tamamen kayboluyor.

Halk otobüsü şoförlerinin yaptıkları iş zaten çok zor ve ağır. Bunun üzerine bir de bu cihazların yanlış ve çalışmasını engelleyen İkazlar şoförler üzerinde korkknç bir baskı ve gerginlik yaratıyor.

 

"Yanlış İkazlar Şoför Ve Yolcu Arasında Tartışmalara Neden Oluyor"

Bu ikazlar yolcular tarafından anlaşılamıyor. O zaman da yolcularla şoförler arasında gereksiz tartışmaların çıkmasına neden oluyor. Şoför arkadaşlarımız bir de böyle bir baskı altına girmiş oluyor. Yaşadığı sorunlar katmerlenerek gidiyor. Bu şartlarda sağlıklı bir araç kullanmak mümkün değil tabiki...

Sistem düzgün çalışmadığı için aracın kullanılmasında bir çok sorunla karşılaşılıyor, sürekli sesli ikazlar dikkat dağınıklığına ve ciddi bir baskıya neden oluyor. Bu şartlar altında İstanbul trafiğinde araç kullanmak ciddi bir kaza riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenlerle de bu camera sisrnimin bir an önce kaldırılması gerekiyor.

- İptalini istediğiniz rapor ve cezalar bu sistemden kaynaklanan cezalar mı?

Evet, tam da böyle... Doğru düzgün çalışmayan, gereksiz ikazlar yapan, şoförün aracı kullanmasını bile engelleyen hatalar yapan bir sistem üzerinden raporlama ve ceza sislemi işletiliyor.

 

"İETT Hatalı Kayıtlar Üzerinden Para Cezası Kesiyor"

İETT bu cihazlardaki kayıtları izleyip işçilere SMS göndererek ayrıca para cezası kesiyor. Zaten tam çalışmayan ve genelde yanlış ikazda bulunan bu cihazlara bakıp para cezası kesmek, dürüstlük kuralına ve iş ahlaklına tamamen aykırıdır. Bu nedenle de sözlü ve görüntülü kayıt cihazlarının araçlardan bir an önce sökülmesini, ve bu kayıtlar nedeniyle yazılan raporların ve kesilen cezaların da iptal edilmesini istiyoruz.

Geçtiğimiz hafta bu konuya ilişkin İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ile bir görüşme de gerçekleştirdik. Kamera sistemleri, raporlar ve kesilen cezalar başta olmak üzere halk otobüsü şoförlerinin ağır çalışma koşulları, çok düşük ücretlerle çalıştırılma, şoför arkadaşlarımıza yönelik şiddete ilişkin önlem alınması gibi bir çok sorunu ve taleplerimizi içeren bir dosyayı da sunduk.

 

"Şoför Arkadaşlar, Kampanyamıza Güç Verin"

Kamera sistemlerinin kaldırılması, buna ilişkin raporların ve kesilen cezaların kaldırılmasına ilişkin bir de imza kampanyası başlattık. Tüm halk otobüsü şoförü arkadaşlarımızın bulundukları bölgelerde imzaları alarak kampanyaya güç vermelerini istiyoruz. İmza kampanyası için dilekçe ve imza föylerini sendika temsilcisi şoför arkadaşlarımızdan isteyerek veya sendika sosyal medya hesaplarndan indirerek imzalatıp kampanyamıza güç verebilirler. Tüm şoför arkadaşlarımızı sendikalı olmaya ve tüm sorunlarımızın çözümü, insanca çalışma koşulları için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

-Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Kampanyanızda başarılar diliyoruz. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz teşekkür ederiz. Son olarak halk otobüslerinde yolculuk eden halkımıza çağrıda istiyoruz.

 

"Şoförlere Karşı Duyarlı Olalım"

Buradan duyarlı halkımıza da seslenmek istiyoruz.'"Sizleri işinize, okulunuza, evinize, sevdiklerinize ulaştıran halk otobüsü şoförleri çok ağır koşullarda ve büyük bir stres altında çalışıyor. Halk otobüsü şoförleri günde 12-14 saat yemek ve çay molası dahi veremeden çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu çalışma temposunda eksiklikler hatalar da olabilir. Ama yolculardan isteğimiz, sizler gibi bir emekçi olan şoför arkadaşlarımıza karşı duyarlı olalım. Bir sorun olduğunda direk şoför arkadaşlarımızı suçlayan, onu rencide edecek hedef, gösterecek şekilde davranmayalım."