< < İşten Atılan Kuryeden Getir Merkez Ofis Önünde Eylem

 

Emeğin Gücü Derneği, Getir işçisi Müslüm Öztürkmen haksız hukuksuz işten atmaya karşı Getir Merkez Ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme Yemek Sepeti işçisi Doğu Yılmaz, KATAŞ-SEN, İşçi Temsilcileri Konseyi, İnşaat-Bir-Sen, Mücadele Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Umut-Sen, Köz de katılarak destek verdi.

Motokuryelere yönelik işten atma saldırıları devam ediyor. Getir'de esnaf motokurye olarak çalışan Müslüm Öztürkmen bayram öncesinde sadece bir mesajla haksız hukuksuz bir şekilde işten atıldığını belirterek bu saldırıya sessiz kalmayacağını belirterek üyesi olduğunu belirttiği Emeğin Gücü Derneği üyeleriyle birlikte Getir'in Levent'te bulunan Merkez Ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Motokurye İşçisi Köle Değildir Müslüm Öztürkmen -Emeğin Gücü" yazılı pankart açılan eyleme Yemek Sepeti işçisi Doğu Yılmaz, KATAŞ-SEN, İşçi Temsilcileri Konseyi, İnşaat-Bir-Sen, Mücadele Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Umut-Sen, Köz de katılarak destek verdi.

 

İşçiler Polis Engeline Karşı Sloganlarla Yürüdü

Getir Merkez Ofisi'nin bulunduğu sokak başında pankart açan işçilere polis sloganlarla yürümeleri ne izin vermeyeceklerini söyledi. Dernek ve sendikalarla tartışma sürerken, eyleme gelen işçiler keyfi yasaklamayı kabul etmeyerek "Motokuryeler Köle Değildir", "Getir İşçisi Yalnız Değildir", "Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Polis bir yandan işçilere "Slogan atmayın çevre rahatsız oluyor, yolu kapatmayın" diyerek engellemeye çalışsa da işçiler sloganlarla Getir Merkez Ofisi önüne sloganlarla yürüyüşünü tamamladı.

 

"Salgını, Kazayı, Ölümü Göze Alarak Çalıştık"

Getir işçisi Müslüm Öztürkmen, pandemi boyunca salgına yakalanma riskini alarak en ağır koşullarda, çalıştıklarını, hiçbir işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi olmadan bazen kaza, yaralanma ölüm riskini göze alarak 80-90 kilometre hızla sipariş yetiştirmeye çalıştıklarını hatırlattı. Şimdi ise haklarını istediklerinde veya sendikalı olmak istediklerinde 'küçülmeye gidiyoruz' bahanesiyle işten atıldıklarınk söyledi.

 

"Komitelerimizi Kuralım Birlikte Mücadele Edelim"

Öztürkmen "Üstelik bunu hukuksuzca yapıyorlar. Önceden hiçbir bilgi vermeden, tamamen keyfi bir şekilde işten atılıyoruz. Bana bayramdan iki gün önce sadece bir mesaj atarak işten çıkarıldığım bildirildi. Sanki yıllardır çalışıp para kazandıran biz değilmişiz gibi insan yerine bile konmuyoruz bir mesajla işimize son veriliyor. Ben bu insanlık dışı uygulamayı, haksızlığı, hukuksuzluğu kabul etmiyorum. Emeğin Gücü Derneği'nden arkadaşlarımla bu saldırılarıya karşı mücadele edeceğim.

Tüm motokurye arkadaşlarıma da bu saldırılara karşı komitelerimizi kuralım ve birlikte mücadele edelim çağrısında bulunuyorum" dedi.

İşçiler Öztürkmen'in konuşmasının ardından "Getir İşçisi Köle Değildir", "Müslüm Öztürkmen Yalnız Değildir", "Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek" sloganları attı.

Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol "Bu sorunu hemen her yerde yaşıyoruz. Ben de bir inşaat işçisiyim. Buradaki şerefsizlerin ahlaksızların, işçinin emeğini, alınterini çalanların bu kadar rahat ve pervasızlar olmalarının tek nedeni biz işçilerin birlik olmamasıdır" dedi. Patronların bir gücünün olmadığını ve işçiler bir araya geldiğinde çok güçlü olduklarının da farkında olduklarını ifade eden Akyol, son dönemlerde yaşanan işten atma saldırılarının ve buna karşılık gelişen eylemlerin de işçi sınıfının bir araya gelmek için çaba sarf ettiğini belirtti.

 

"Sermayeden Patronlardan Ve İşbirlikçilerinden Mutlaka Hesap Soracağız"

Akyol "Önemli olan gerçekten işçi sınıfı mücadelesi verenlerin doğru şekilde işçileri bir araya getirmesi. Ve bunun da olacağına inanıyoruz. Ve bu gerçekleştiğinde onların elindeki her şeyi alacağız, hepsinin hesabını mutlaka soracağız.

Müslüm arkadaşımızın ve tüm işçilerin, ezilenlerin sömürgelerin yanındayız. Bu yaptıklarının hesabını sermayeden patronlardan ve onların işbirlikçilerinden mutlaka soracağız ve mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

 

"Salgında 3 Yıl Boyunca İnsanlıktan Çıkarak Ölümüne Çalıştırıldık"

KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner, Türkiye'nin her tarafında salgın koşullarında 3 sene boyunca kölece çalıştıklarını belirterek "İnsanlıktan çıkarılarak çalıştık. Tırlar bir gün durmadı, kamyonlar bir gün durmadı, otobüsler bir gün durmadı, motor kurye arkadaşlarımız bir gün durmadı. Her gün iş cinayetlerinde üretim baskısıyla, patron baskısıyla süre baskısıyla patronların kar hırsından her gün ölümlere gönderildik" dedi.

Salgın süresince patronlara teşvik verilip kasaların doldurulduğunu belirten Başaraner her gün patronlarına teşvik verilirken işçilerin ise işsizlikle açlıkla boğuştuğunu söyledi.

 

"İşçileri Esir Alacağınızı Sanıyorsanız Yanılıyorsunuz!"

Özellikle son 6 ay 7 aydan beri sözde kriz içerisindeki patronların krizi kendileri için fırsata çevirip işçileri açılıkla terbiye etmeye çalıştığını söylen Başaraner patronlara seslendi: "Buradan bütün patronlara sermayadarlara ve onların uçaklarını sesleniyoruz bugün sizin gününüz gibi duruyorsa şunu unutmayın getir işçileri Trendyol işçileri Yemek Sepeti işçileri Migros depo işçileri Liman işçileri inşaat işçileri her gün direniyorlar ve direnmeye devam edecekler. Sizler o ceplerinizi doldurduğunuz parayla, yurt dışına kaçırdığınız pararlarla işçileri esir alacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşçilerin birleştiğinde bu sömürüyü bu adaletsizliği, bu hukuksuzluğu yerle bir edeceğini biliyoruz. Bize işçilerin birleşerek kazanmadığı bir tek eyleme gösterin biz size patronların birleşerek kaybettiği on tane eylem göstereceğiz" dedi.

 

"Mücadele Ederek Sizi Alt Edeceğiz Zaferimiz Kesindir"

"Bu alçaklar istedikleri kadar birleşsinler. Bizler yüz binleriz milyonlarız ama en gücü emeğin sahibiyiz bugün yarını yaratanlarız ve şundan emin ol emin olun Migros depo işçilerinden öğrendik gemi söküm işçilerinden öğrendik çorap işçilerinden öğrendik kamyon şoförlerinden öğrendik mücadele ederek sizi alt edeceğiz kardeşimizin yanındayız. Yemek Sepeti'nde Trendyol'da Getir'de çalışan işçilerle beraberiz biz kazanacağız ve zaferimiz kesindir."

 

"Bize Açlığı Yoksulluğu Hayattan Kovulmayı Dayatıyorlar"

Mücadele Birliği Platformu adına konuşan Muhammed Hizmetçi "Bizleri açlığı,dayatıyorlar yoksulluğu dayatıyorlar. Bizlere hayattan kovulmaya dayatıyorlar. İnsanlıktan çıkmamızı istiyorlar, kuru ekmeği bizlere reva görüyorlar" dedi. İşçilerin, emekçiler bu dünyadaki bütün güzellikleri ve zenginlikleri yaratanlar olduğunu ifade eden Hizmetçi "Bizler bunu kabul etmiyoruz. Bugün burada olmamızın nedeni de budur" dedi.

 

"Müslüm'ün İtirazı Tüm İşçilerin İtirazıdır"

Patronlar güçlü olduklarını düşündükleri için bu saldırıları yapabildiğini belirten Hizmetçi, son birkaç ayda yapılan eylemlerin işçilerin ne kadar güçlü olduklarını ortaya koyduğunu belirterek "Fabrika işçileri, inşaat işçileri, market işçileri ve kuryelerin yaptıkları eylemlerle ne kadar güçlü bir şekilde ortaya çıktıklarını gördük. Patronları ne kadar korkuttuklarını gördük" dedi. Bütün eylemlerim kazanılmak sonuçlanması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Hizmetçi Bu eylemin sadece Müslüm Öztürkmen'in itirazı olmadığını, bu eylemin bütün işçilerin haksızlığa hukuksuzluğa itirazını ifade ettiğini söyledi.

 

"Patronlar Kaybedecek İşçiler Kazanacak"

Hizmetçi "Bu itiraz bugün evlerinde açlığa mahkum edilen çocukların, ezilen emekçilerin işçilerin itirazıdır. Bu yüzden patronlar kaybedecek işçiler kazanacak. İşçilerin Birliği sermayeyi yenecek Yaşasın işçilerin Mücadele Birliği" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"Biz Geceleri Çalışıp Gündüzleri Okula Giderken Onların Çocukları Özel Ders Alıyor"

Devrimci Öğrenci Birliği adına konuşan Rojhat Demirdöken "Bizler emekçilerin çocukları olarak gerici eğitim sisteminde geceleri çalışıp gündüzleri okula giderken şu arkamızda bulunan Getir gibi şirket patronlarının çocukları portakal suyunu içerken, özel öğretmenlerden ders alıyorlar" dedi.

 

"Akademik Özgürlümüz İşçi Sınıfının Özgürlünde"

Bilimsel akademik eğitim özgürlüğünün işçi sınıfının özgürlüğünde, ezilen halkların özgürlüğünde ve sosyalizmde gördüklerini belirten Demirdöken, Müslüm Öztürkmen'e desteğe geldiklerini, diğer işçilerin eylemlerini de gideceklerini ve işçilerle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

 

"Bugün Öğrenciyiz Mezun Olunca İşçi Ya Da İşsiz Olacağız"

Demirdöken bugün öğrenci olduklarını ama alın teri ile emeği ile geçimini sağlayan işçilerin çocukları olarak dünyaya geldiklerini, mezun olduklarında ise işçi ya da işsiz olacaklarını söyledi. Demirdöken "Yaz tatillerinde deniz kenarlarında değil, villalarımızda değil tekstil işlerinde İnşaat işlerinde garsonluk da geçirdik gecelerimizi ders çalışarak değil kulüplerde eğlenerek değil, kalemimizi defterimiz almak için okul harçlığımızı sağlamak, ekmeğimizi kazanmak için çalışarak geçirdik" dedi.

 

"Bu Sömürü Çarkları Altında Ezilmeyeceğiz"

Mezun olduklarında ise işçi olacaklarını ve ölene dek işçi olarak kalacaklarını söyleyen Demirdöken, "Ama bizler şundan eminiz ki bizler ölene dek işçi olsak da mücadele edeceğiz ve bu sömürü çarkları altında ezilmeyeceğiz. Yaşasın işçilerin mücadele birliği" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"YemekSepeti'nde Açlık Yoksulluk, Baskı Ve Haksızlık Örgütlendi"

Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz ise kendisi gibi bir kurye olan Müslüm öztürkmen'in eylemine destek için geldiğini belirtti. 3 yıldır çalıştığı Yemek Sepeti şirketinden 12 Mayıs'ta işten atıldığını söyleyen Yılmaz "Yemeksepetinde baskı mobing, kölece çalışma, açlık yoksulluk, haksızlık ve hukuksuzluk örgütlendi" dedi. Yemek Sepeti Getir, Trendyol ve daha birçok şirkette depolarda işçilerin sahipsiz olduklarını ve kürece kölece koşullarda çalıştırıldıklarını ifade eden Doğu Yılmaz "Hiçbir iş güvenliği tedbiri yok ölümüne çalışıyoruz kaza geçiriyoruz arkadaşlarımızı kaybediyoruz" dedi.

 

"Esnaf Kuryeler Daha Güvencesiz Çalışmak Zorunda Kalıyor"

Kuryelere baskı ve mobbing uygulandığını haklarını aradıklarında ise esnaf kuryeliğin dağıtıldığını söyleyen Yılmaz esnaf kurye olarak çalışan arkadaşlarının da başka sorunlarla boğuştuğunu belirterek "Esnaf kurye arkadaşlarımız daha da güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor ve masrafları her geçen gün arttığı için artık geçinemeyecek duruma geliyorlar" dedi.

 

"Bütün Depolarda Kölece Çalışma Dayatılıyor"

Yemek Sepeti şirketi ve diğer firmaların kuryelere kölece çalışma koşullarını dağıttığını işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, kaza geçirdiklerini, arkadaşlarının öldüğünü, açlık sefalet haksızlık hukuksuzluk sendikal faaliyetin engellenmesi gibi birçok baskının uygulandığını söyledi.

Esnaf kuryelerin ilk başlarda kısmen daha iyi koşullarda çalıştıklarını ifade eden Doğu Yılmaz krizi de bahane ederek bütün kuryelere baskı uygulandığını ve açlık ve sefaletin dayatıldığını söyledi.

 

"Motokuryelerin Birlikte Mücadelesini Sağlamalıyız"

Yemek Sepeti, Getir, Trendyol ve bütün bu tür şirketlerde çalışan işçilerin bu kölece koşullara baskılara karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini ve bu mücadeleyi örmeye çalıştıklarını ifade eden Doğu Yılmaz, Müslüm arkadaşımın mücadelesinde onunla birlikte olacağım" dedi.

 

"Patronların Saldırılarına Karşı Birlikte Mücadelemizi Yükseltelim"

Müslüm Öztürkmen de Çarşamba günü Getir Beşiktaş Ofisi önünde oturma eylemi yapacağını belirterek "Bütün motokurye arkadaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Motokuryeler olarak komitelerimizi oluşturalım ve patronların, sermayenin bu saldırılarına karşı birlikte mücadelemizi yükseltelim" dedi.

Eylem Doğu Yılmaz ve Müslüm Öztürkmen'in mücadelesini destekleyen sloganlarla sona erdi.