< "Birliği Direnişi Örgütleyelim!"

İşten atılan Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz 5 gündür Gaziosmanpaşa'da sürdürdüğü eylemini bugün Levent'te bulunan Yemeksepeti Genel Merkezi önüne taşıdı. Bir çok iş kolundan işçinin ve demokratik kitle örgütlerinin kitlesel olarak katıldığı eylemde konuşan Doğu Yılmaz tüm Yemeksepeti ve tüm motokuryelerin mücadelesini ortaklaştırması ve birlikte harket etmeleri halinde kölece çalışma koşullarından kurtulabileceklerini vurguladı.

Yemek Sepeti kuryesi Doğu Yılmaz haksız hukuksuz yere işten atıldığı için 5 gündür Gaziosmanpaşa'da bulunan Eyüp-Ram Yemek Sepeti deposu önünde eylen yapıyordu.

Doğu Yılmaz eylemini 6. gününde eylemini Şubat-Mart ayında günlerce moto kuryelerin eylem gerçekleştirdiği Yemek Sepeti’nin Levent’te bulanan Genel Merkezi önüne taşıdı.

Doğu Yılmaz'ın eylemine moto kuryeler başta olmak üzere inşaat, metal, tekstil, taşımacılık, mağaza market, liman-depo ve daha pek çok iş kolundan sınıf dostları "Yemeksepeti İşçisi Köle Değildir", "Doğu Yılmaz Yalnız Değildir", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla geldi. Eyleme çok sayıda demokratik kitle örgütü ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm de katılarak destek verdi.

"Haksız hukuksuz işten atmayı kabul etmiyorum!Yemeksepeti işçisi köle değildir! Birleşelim Kazanalım! - Yemeksepeti İşçisi Doğu Yılmaz" yazılı pankart açılan eylemde işçiler hep birlikte işten atmalara, baskı mobbing ve sendikal hakların engellenmesine karşı sloganlar atarak Doğu Yılmaz'ın mücadelesine desteklerini vurguladı.

 

"Yemeksepeti 589 Milyon Dolar Kazanırken Bize Açlık, Sefalet Ve Köleliği Reva Gördü"

Yemeksepeti işçileri olarak diğer sınıf kardeşleriyle birlikte daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için mücadele ettiklerini Anayasa ile güvence altına alınmış sendikalaşma hakkı başta olmak üzere bir dizi haklarının keyfi gerekçelerle gasp edildiğini bunun yanında sefalet ücreti dayatması ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Doğu Yılmaz "Yemeksepeti patronu 2022 yılında 589 milyon dolar kar yaparak en çok kazananlar listesine girdi. Bizlere ise, düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, baskı, mobbing, işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan koşulları reva gördü. Her şeye her dakika zam yapılırken, bizlerin ücret artışına, insani çalışma koşulları talebine ise baskı, mobbing, işten atma saldırısı ile karşılık veriyorlar" dedi.

 

"Saldırılara Karşı Emeğimiz Ve Onurumuz İçin Mücadele Ettik"

Tüm bu saldırılar karşısında sessiz kalmadıklarını ifade eden Yılmaz "Emeğimiz, onurumuz, can güvenliğimiz için mücadele ettik. Ülkenin dört bir yanında binlerce Yemeksepeti çalışanı olarak mücadelemizi büyüttük. Yemeksepeti yönetimi mücadelemizi kırmak için her türlü saldırıyı devreye soktu. Yalan, iftira, işten atma tehdidi ve saldırısı, esnaf kurye uygulaması ile bizleri parçalamaya dönük adımlar hayata geçirdikleri saldırıların bir kısmıdır" dedi.

 

"Kimimiz İşten Ayrılmak Kimimiz Güvencesiz Çalışmak Zorunda Bırakıldık"

Bu zor koşullarda bazı arkadaşlarının dayatılan sefalet ücretiyle geçimini sağlayamadığı için ayrılmak zorunda kaldığını, bazılarının ise biraz daha fazla gelir elde etmek için gece gündüz her türlü riski alarak esnaf kurye olmaya zorlandığını ve kuralsız çalışmak zorunda kaldığını hatırlatan Yılmaz "Gelinen aşamada saldırılarını artıran Yemeksepeti yönetimi birçok arkadaşımıza keyfi gerekçelerle tutanak tutuyor, ezmeye, sindirmeye çalışıyor, işten atarak tüm arkadaşlarımıza gözdağı vermeye çalışıyor Bu saldırıların amacı emek onur mücadelemizi ezme, tüm işçi arkadaşlarımıza gözdağı verme hesabıdır" dedi.

 

"Ayrıştırıldığımız Yerde Birleşerek Daha Güçlü Geliyoruz"

Tüm bu saldırılar karşısında sessiz kalmadıklarını ve sendikal haklar başta olmak üzere örgütlenme hakkını boğmak isteyenlere karşı eylemlerini başlattıklarını hatırlatan Yılmaz "Ayrıştırıldığımız yerde birleşerek daha güçlü geliyoruz. Yemek sepeti işçileri olarak mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz. Tüm saldırıları boşa düşürerek daha güçlü geliyoruz. Bizleri şirket çalışanı, esnaf kurye olarak bölen parçalayanları boşa düşüreceğiz. Hepimiz biriz, çıkarlarımız bir. Esnaf kurye uygulaması ile çalışanları bölenler, baskı, mobbing, tutanak saldırısıyla ezmeye sindirmeye çalışanlar kaybedecek" dedi.

 

"Manisa'daki Arkadaşımızın Kazanımı Daha Kazanımların Habercisidir"

Sendikalı olma mücadelesi verdiği için haksız hukuksuz bir şekilde işten atıldığını belirten Yılmaz "Yakın zamanda başlattığım direniş, Manisa da TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılan kardeşlerimizin sendikal tazminat ve işe iade davasını kazanması daha büyük kazanımların habercisidir. Birliğimizi güçlendirerek bizlere kölelik dayatanlardan hesap soracağız" dedi.

 

"Direnişimizin En Zayıf Yanı Güçlü Bir Odak Oluşturamamaktı"

Yemeksepeti işçilerinin binlerle eyleme geçtiğini ve haftalarca devam ettiğini hatırlatan Yılmaz "Direnişimizin en zayıf yanı süreci yönetecek, tüm çalışanların ortak iradesini temsil edecek güçlü bir odak oluşturamamamız oldu. Gelinen aşamada bunun eksikliğini daha yakıcı biçimde hissediyoruz" dedi.

Yaşanan ve yaşanmaya devam eden tüm bu saldırılara karşı işçilerin birlik içinde olmasının zorunluluğunu ifade ede Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

 

"Her Yerde Birliğimizi Oluşturalım Köleliği Dayatanların Karşısına Daha Güçlü Çıkalım"

"Şimdi atmamız gereken adım tüm ayırmlarımızı bir kenara bırakarak ortak taleplerimiz etrafında kenetlenmektir. Hangi sendikaya, derneğe üye olduğumuz, bizleri ayrıştıran bir şeye dönüşmemelidir. Taleplerimiz ortaksa mücadelemizde ortak olmalıdır. Depolarda, kentlerde ve he yerde birliğimiz kurduğumuzda ortak hareket etmek ve kazanmak için en önemli adımı atmış olacağız. Bunun başardığımızda daha güçlü oluruz. Bizlere köleliği reva görenlerin karşısına daha güçlü çıkarız" dedi.

 

"Kenetlenmek Ve Ortak Talepler Ekseninde Birleşmek Zorundayız"

Bu bilinçle yemeksepeti sürecinde öne çıkan işçilerin, mücadelede emek harcayan sendikalar, kurumlar başta olmak üzere ortak çıkarlar için tümünün kenetlenmek zorunda olduğunu ifade eden Yılmaz "Birliğimiz güçlendirmek için bu adımı atmak sürecin tarafı olan tüm kurumların temel görevidir. Yemeksepeti işçileri başta olmak üzere tüm kuryelerin ortak talepleri ekseninde birleşmesi için daha güçlü adımlar atmak bizleri bekliyor. Mücadeleci sendikalar ve kurumların bu adımı atmasının önünde hiçbir engel yok.Sınıf mücadelesine katkı sunmak içinde bu parçalı tabloyu sonlandırmaktan başka çaremiz yok. Bu her sendikanın kurumun kendi çalışmasını bir kenara bırakması değil aksine sonuç alıcı bir zeminde ve ortak talepler ekseninde büyütmesine vesile olacaktır" dedi.

 

"Tabandan Birliğimizle Kazanmaya Odaklanmalıyız"

Yılmaz "Tabandan birliğimiz esas olmalı, kazanmaya kenetlenmeli sendikal tercihleri ise işçilerin bilinci ve iradesinin ekseninde doğru bir zemine oturtmalıyız. Ayrıştığımız yerde birleşmeli sendikal haklar başta olmak üzere tüm haklarımızı gasp eden Yemeksepeti'nden söke söke almalıyız" dedi.

 

"Mücadelemizin Sönümlendiğini Zannedenler Yanılıyorlar"

Yalan ve iftira ile işten atıldığın, kullandığı motorun arızalandığı bir günü fırsat bilen yönetimin yalan ve iftira dolu tutanak tutarak bu durumu kendince fırsata çevirdiğini aktaran Doğu Yılmaz Ülkenin dört bir yanında binlerle verdiğimiz mücadelenin sönümlendiğini düşündükleri için bu saldırıyı devreye soktular. Depolarda hak mücadelemizde öne çıkan arkadaşlarımıza keyfi gerekçelerle tutanak tutuyorlar. Mücadelemizin sönümlendiğini zannedenler yanılıyorlar. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Birlikte yola çıktığımız sokaklarda taleplerimizi yükselttiğimiz mücadeleyi boğamayacaklar" diye vurguladı.

 

"Mücadeleyi Diğer Depolara Kurumlara Taşıyacağız"

Doğu Yılmaz Ben bütün Yemeksepeti işçisi arkadaşları adına karşı karşıya kaldıkları bu saldırılara karşı depo önünde mücadelesini büyütmeye devam edeceğini belirterek "Mücadelemizi sadece Eyüp-Rami depo önüyle sınırlamayacağız. Birlik olma ve mücadeleyi büyütme çağrısını, bu çabaya omuz veren işçi kardeşlerimle, dostlarımızla, sürecin tarafı olan tüm kurumlarla diğer depolara da taşıyacağız. Bu mücadele tüm Yemek Sepeti işçilerinin ve sınıfımızın mücadelesi olarak başladı.Depo önünde başlattığım mücadelede tüm yemek sepeti işçilerinin, sınıfımızın emek, onur ve gelecek mücadelesidir. Taleplerimizi kazanana kadar mücadeleye devam" dedi.

 

"Taleplerimiz Karşılanan Kadar Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Doğu Yılmaz tüm moto kuryelerin sürekli yaşadığı sorunları da içeren taleplerini ise şöyle sıraladı:

*Ücretler insanca yaşam seviyesine çıkarılana,

*Baskı, mobing, tutanak tehdidi son bulana

*Sendikal örgütlenme başta olmak üzere örgütlenmenin önündeki keyfi engeller kaldırılana,

*Esnaf kurye adı altında dayatılan güvencesizlik son bulana,

*Performans ve hız odaklı çalışma rejimine son bulana,

*Road, Runner uygulaması üzerinden kuryelere dayatılan kölelik zinciri parçalanana,

*Sürgüne göndermeler son bulana,

*İşten atılanlar geri alınana ve işten atmalar yasaklanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Doğu Yılmaz sözlerini "İşçi kardeşlerimi ve sürecin tarafı olan sendikaları, kurumları temel taleplerimiz ekseninde emek, onur, gelecek, iş güvencesi mücadelemizi birlikte büyütmeye davet ediyorum. İşçilerin birliği patronları yenecek! Yaşasın onurlu mücadelemiz!" diyerek tamamladı.

Doğu Yılmaz'ın açıklamasının ardından moto kuryeler söz aldı.

 

"Biz İşçiler Güçlüyüz Ama Örgütlü Değiliz"

Emeğin Gücü Derneği üyesi bir moto kurye "Biz biliyoruz ki Doğu Yılmaz ve diğer yemek Sepeti işçilerinin işten atılma nedenleri vermiş oldukları bir mücadeledir. İşten atadılar çünkü baskılara yapılan mobbinglere karşı durdular. İşten atıldılar çünkü sefalet ücretini kabul etmediler. Tüm motokurye işçilerine çağrımızdır. Patronlar güçlü değiller ama örgütlüler biz işçiler güçlüyüz fakat örgütlü değiliz. Bu yüzden örgütlenmeliyiz dayanışma birliğimizi mücadelemizi büyütmeliyiz" dedi.

Getir kurye işçisi de konuşmasında Konuşmada sendikaların tutumlarını eleştirdiği konuşmasında tüm bu kölece çalışma koşullarına ve saldırılara karşı kuryelerin birlikte hareket ederek mücadeleyi büyütmesi gerektiğini vurguladı.

 

"Birleşirsek Sermayenin Çarkını Kırabiliriz"

Pressan işçisi Selçuk Çelik ise Pressan patronunun MESS üyesi olduğunu, örgütlediğini ancak işçilerin sendikalı olma tercihine saldırdığına dikkat çekerek "İşçi sınıfı birlikte hareket etmelidir birlikte mücadele etmelidir sermayenin çarkına ancak o zaman kırabiliriz biz birlikte olduğumuz sürece ve diğer siyasi kuruluşlar platformlar emek dayanışması'nda bulunanlar tüm dostlarla birlikte bu mücadeleyi yürütürsek onların sermayesinin çarkını kırarız" dedi.

Eylemde HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve eyleme katılan kurumlar da Doğu Yılmaz'ın mücadelesini destekleyen ve işçilerin birlikte mücadelesinin zorunluluğunu ifade eden konuşmalar yaptılar.