< < "Depar Ayakkabı İşçilerinin Sendika Hakkını Engelleyemezsiniz"

Deriteks, Depar Grup Ayakkabı'da sendikal faaliyetin engellemesine yönelik fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirerek "Örgütlenme hakkımızı sendikal mücadelemizi engelleyemezsiniz" dedi.

Deri Dokuma Ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) İstanbul Esenyurt'ta bulunan Depar Grup Ayakkabı'da sendikal örgütlenmenin engellenmesine ve yaşanan saldırıya karşı fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz! Yaşasın Onurlu Mücadelemiz" yazılı pankart açılan eylemde işçiler sık sık "Sendika Haktır Engellenemez", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan DERİTEKS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ayhan Yanılmaz, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu, bunu engellemenin ise suç olduğunu, sendikal örgütlenmeyi engellemeye çalışan bir çok kişiye hapis cezası verildiğini hatırlatarak, Depar Grup Ayakkabı'da da anayasal haklarını kullanan işçilerin baskı ve saldırıyla karşılaştıklarını ve bu kişilerin açıkça suç işlediklerini söyledi.

1 Mayıs yaklaşırken Depar Grup Ayakkabı önünde yapılan 1 Mayıs'a çağrı bildirilerinin dağıtımı ve sendikalı olmaya davet ettikleri çalışma bir çalışma sırasında işyerinden çıkannve kendilerini bir de yönetici olarak tanıtan kişilerin bildiri dağıtamayacaklarını ve eğer dağıtmaya çalışırlarsa saldıracaklarını söylediklerini belirtti.

 

"Deriteks Kimden Korkmuş Ki Sizden Korksun?"

"Bizi bu alandan zorla ve ite kaka çıkarmak istediler. Bizler tabi ki bildirdi dağıtmaya devam edeceğimizi söyledik. Yumrukla tekmeyle saldıranlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullandık. Ancak saldıranlar sandırlar ki biz bunları buradan kolayca göndeririz. Sandılar ki korkutur kaçırırız. Depar Group Ayakkabı’ya sesleniyoruz. Deriteks Sendikası bugüne kadar kimden korkmuş ki sizden korksun?" dedi.

 

"Bu Zatlar İşyerlerine Zarar Verir Deriteks'e Asla Zarar Vermez"

1974 yılından bu yana faaliyet yürüten bir sendika olduklarını vurgulayan Yanılmaz "Depar Group yaptığı bu hamleyle Türkiye’de sendikal haklara ilişkin en çirkin olaylardan birine imza atmıştır. Kraldan çok kralcı olmayı seven, yaptığı hareketle patronundan aferin almaya çalışan bu gibi yönetici kılıklı zatlar işyerlerine zarar vermekten başka hiçbir işe yaramazlar. Bu tipler işyerinde konumlarından elde ettikleri gücü başkalarına karşı zorbalık olarak kullanmayı alışkanlık haline getirmiş olabilirler. Ancak bunu bir sendikaya ve hele ki Deriteks’e asla yapamazlar. Bu kurum binlerce işçinin emeği ve göz nurudur" dedi.

 

"Sendika Hakkınızı Hiç Kimse Elinizden Alamaz"

Depar'ın işçi hakları söz konusu olduğunda dışarıda bile bu haklara tahammül göstermiyorsa bu işyerinde işçilere nasıl muamele edildiğini sorgulamak gerektiğini ifade eden Yanılmaz, "Sendikal hakların açık bir şekilde engellenmesine yönelik alenen tehdit ve yapılan saldırının bir daha yaşanmaması adına buradayız. Bizi darp etmek isteyenler sadece bu saldırıyı bize yapmadılar. İçeride çalışan işçilerin sendikal hakların kullanmalarının da önüne geçmek istediler. Bugün burada bulunmamızın temel nede burada çalışan işçilere sendikanın bir hak olduğunu, işçilerin sendikal haklarını kullanırken hiç kimseden çekinmeden ve korkmadan kullanabileceğini vurgulamaktır" dedi.

Depar işçilerine de seslenen Yanılmaz "Bu haklar hiç kimsenin keyfine göre hareket edeceği haklar değildir. Sendika anayasal bir haktır. Hiç kimse kim olursa olsun bu hakkınızı elinizden alamaz. Eğer bunu yapmak isterlerse karşılarında bizi bulacaklar sendikaları bulacaklar bundan emin olun" dedi.

 

"İşçilerin Sendika Hakkına Karşı Çıkmak Size Bir Şey Kazandırmaz"

Depar Grup Ayakkabı yöneticilerine de seslenen Yanılmaz "Sendikalı işyerinde barış demektir. Sendika kurumsallık demektir. Ekonomik gelişim demektir. İşçinin ve işyerinin ortak paydalarda buluşabilmesini sağlar. Tüm çalışanların bir birine adil ve hakkaniyetli yaklaştığı bir düzen demektir. Burada korkulacak hiçbir şey göremiyoruz. Birilerinin yanlış bilgisini doğru olarak kabul ederek hareket etmek sizlere bir şey kazandırmaz.

Biz her zaman sorunlarımızı konuşmaya hazırız. Sorunlarımız kavga ederek değil, birbirini anlayarak, masada çözümünden yana olduğumuzun bilinmesini isteriz" dedi.