< Yemeksepeti İşçisi Depo Önünde Eyleme Başladı

Yemeksepeti Eyüp-Rami Deposu'nda çalışırken hukuksuzca işten atıldığını belirten Yemeksepeti İşçisi Doğu Yılmaz, işten atma, baskı, mobbing, sendikal mücadelenin engellenmesine karşı önümüzdeki hafta boyunca Eyüp-Rami Deposu önünde eylmede olacağını duyurdu.

Yemek Sepeti’nde işten atılan Doğu Yılmaz, Yemeksepeti'ndeki kölece çalışma koşulları, hak gasplar ve sendikal faaliyetin engellenmesine karşı Yemeksepeti işçilerinin geçtiğimiz aylarda yaptığı eylemleri hatırlatarak, hak gaspları ve baskıların, işten atmaların devam ettiğini vurguladı.

İki buçuk yıldır Yemeksepeti şirketinde çalıştığını ve sendikal faaliyet yürüttüğü için çeşitli bahanelerle hukuksuzca işten atıldığını belirten Doğu Yılmaz, bugün Gaziosmanpaşa'da bulunan Yemeksepeti Eyüp-Rami Deposu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Haksız Hukuksuz İşten Atmayı Kabul Etmiyorum. Yemek Sepeti İşçisi Köle Değildir” yazılı pankar açılan eyleme daha önce işten atmalara karşı eylem ve direniş yapan işçiler ve çok sayıda sendika kurum da katılarak destek verdi.

Doğu Yılmaz yaptığı açıklamada Yemek Sepeti’nin işçi düşmanlığını teşhir ederek bugüne dek Yemek Sepeti işçisinin sürdürdüğü mücadeleyi hatırlattı. Şirket çalışanı, esnaf kurye olarak işçileri bölmeye çalıştıklarını vurgulayan Yılmaz Yemek Sepeti işçilerine seslendi.

 

"Esnaf Kuryelikle Bizi Bölmeye Çalıştılar"

Yılmaz konuşmasında “Yemek Sepeti işçisi kardeşlerim; yapmamız gereken kendi iç birliğimizi güçlendirmek için daha güçlü adımlar atmaktır. Hangi sendikaya, derneğe üye olduğumuz, bizleri ayrıştıran bir şeye dönüşmemelidir. Dün Esnaf kuryeler eliyle direnişimizi etkisiz hale getirmek istediler. Bugün direnişimizi kırmak için devreye sokulan esnaf kuryeler geçinemediği için teker teker işten ayrılmak zorunda kalıyor. Yemek Sepetinden çalışmaya devam eden bordrolu arkadaşlar ise ağırlaşan çalışma koşulları, baskılar ve geçim sorunu nedeniyle yaşam mücadelesi vermek zorunda bırakılıyor" dedi.

 

"Ortak Mücadeleyi Büyüterek Haklarımızı Alırız"

İşleri esnaf kuryelere yaptırırken mesaileri kaldıran patronun şimdi çalışanların azalması nedeniyle tüm iş yükünü kendilerinin sırtına bindirdiğini aktaran Yılmaz "Bizim ihtiyacımız olan hiçbir ayrıma bakmadan Yemek Sepeti işçilerinin ortak çıkarlar için mücadeleyi büyütmektir. Bunun başardığımızda daha güçlü oluruz. Bizlere köleliği reva görenlerin karşısına daha güçlü çıkarız. Hak ettiğimizi daha hızlı alırız” dedi.

 

"Tüm Depolarda Komitelerimizi Kuralım"

Tüm Yemek Sepeti çalışanlarına depolarda ortak mücadele komitelerini kurma çağrısında bulunan Yılmaz “Ortak taleplerimiz ekseninde birlik olmamızdan, ortak mücadele zeminimizi güçlendirmekten başka yolumuz, başka çıkarımız yok” diyerek işçilerin kendi örgütlülüklerini oluşturmalarının önemimi vurguladı.

 

"Sendikalı Olmak İstediğim İçin İşten Atıldım"

Yemeksepeti işçilerinin insanca koşullarda çalışabilmek için sendikalı olmaya başladığını kendisinin de sendikal faaliyette bulunduğunu bu nedenle de yalan ve iftira ve çeşitli bahanelerle işten atıldığını aktaran Yılmaz

 

"Mücadelemizin Sönümlendiğini Düşünerek Saldırıya Geçtiler"

“Ülkenin dört bir yanında binlerle verdiğimiz mücadelenin sönümlendiğini düşündükleri için bu saldırıyı devreye soktular. Depolarda hak mücadelemizde öne çıkan arkadaşlarımıza keyfi gerekçelerle tutanak tutuyorlar. Mücadelemizin sönümlendiğini zannedenler yanılıyorlar. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Tüm Yemek Sepeti işçileri adına mücadele edeceğini belirten Yılmaz taleplerini şöyle sıraladı:

“*Ücretler insanca yaşam seviyesine çıkarılana,

*Baskı, mobing, tutanak tehdidi son bulana,

*Sendikal örgütlenme başta olmak üzere örgütlenmenin önündeki keyfi engeller kaldırılana,

*Esnaf kurye adı altında dayatılan güvencesizlik son bulana,

*Performans ve hız odaklı çalışma rejimine son bulana,

*Road, Runner uygulaması üzerinden kuryelere dayatılan kölelik zinciri parçalanana,

*Sürgüne göndermeler son bulana,

*İşten atılanlar geri alınana ve işten atmalar yasaklanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 

“Doğu’nun Mücadelesini Dayanışma İle Güçlendirmeliyiz”

Doğu Yılmaz'ın açıklamasının ardından destek veren işçiler ve kırıumlar da söz aldı. TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker patronların iktidardan güç alarak işçilere saldırdığını belirterek “Doğu arkadaşımızın mücadelesini büyütmeli ve dayanışma ile güçlendirmeliyiz. Doğu arkadaşımızın mücadelesi sadece kendisinin değil tüm işçilerin mücadelesidir. Yaşasın işçilerin birliği!” dedi.

 

“Nerede Olursa Olalım Mücadele Edecek Direneceğiz”

Ardından SML Etiket’te direnen Seçil Arı ise “Sadece Yemek Sepeti’nde değil. Türkiye'nin dört bir yanında işçilere sefalet dayatılıyor. Nerede olursa olalım mücadele edecek direneceğiz. Doğu yalnız değildir” dedi.

 

“Her Eylemi Direnişi Büyütmekle Yükümlüyüz”

BDSP temsilcisi ise konuşmasında “Doğu arkadaşımız bu direnişi ile Yemek Sepeti işçilerine dayatılan saldırıyı kabul etmeyeceğini ortaya koydu. İşçi-emekçiler sömürü düzenine karşı birliğini koruduğu sürece kölelik düzeni son bulacaktır. Doğu Yemek Sepeti mücadelesinin neferidir. Sermayedarların karşısında mücadeleleri birleştirerek çıkmalıyız. Her direnişi büyütmekle yükümlüyüz. Doğu yalnız değildir. Yaşasın sınıf dayanışması!” ifadelerini kullandı.

 

“Birlikte Direneceğiz Birlikte Kazanacağız.”

Birleşik İşçi Hareketi adına konuşan Deniz Bakır “Doğu arkadaşımızın başlattığı direniş tüm Türkiye’de Yemek Sepeti işçisi arkadaşlarımızın yaşadığı sorunları ortaya koyuyor. Birlikte direneceğiz birlikte kazanacağız” dedi.

 

“Yaşasın İşçilerin Birliği Ve Örgütlülüğü”

Kaldıraç adına yapılan konuşmada “Biz Doğu’nun yanında olacağımızı deklere ediyoruz. Yaşasın işçilerin birliği ve örgütlülüğü” denildi.

 

“Tüm Gücümüzle Yanındayız”

DKDER adına yapılan konuşmada ise “Direnişin kazanması için DKDER olarak tüm gücümüzle yanında olacağız. Direniş zafere teslimiyet yok oluşa götürür” denildi.

Ardından yeniden söz alan Doğu Yılmaz “Yüreği sınıf mücadelesi atan tüm dostlarıma teşekkür ediyorum” diyerek eylem programını duyurdu.

 

"Hafta İçi 13.00-17.00 Arasında Yemeksepeti Depo Önünde Olacağım"

Hafta içi hergün 13.00-16.00 arası nöbet Yılmaz, Pazartesi’den Cuma’ya her gün 13.00-16.00 arasında GOP’ta bulunan Yemek Sepeti önünde, Cumartesi günü 15.00’da Yemek Sepeti Genel Merkezi önünde eylemde olacağını duyurdu.

Eylem sloganlarla sona erdi.