İSİG Meclisi, Ocak-Şubat-Mart-Nisan ayında yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Buna göre, 2022 yılının ilk dört ayında en az 479 işçi hayatını kaybetti.
“Sekiz yıl evvel bugün, Soma’da kaybettiğimiz 301 maden işçisine saygıyla” sunulan rapora göre, Ocak ayında 120, Şubat ayında 109, Mart ayında 121 ve Nisan ayında 129 olmak üzere; en az 479 işçi hayatını kaybetti...
Nisan ayı ile birlikte (havanın ısınması, sezonun başlaması) güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde bir artış meydana geldi. Yaz sürecinde bu artış devam edecek.
İş cinayeti nedenlerinden biri olan servis/trafik kazalarında bir artış meydana geldi. Bu durumun bir ayağını tarım sektöründeki hareketlilik ve buna bağlı olarak özellikle traktör taşımacılığı oluşturuyor.
Diğer yandan sanayi işkollarında da servis kazaları daha fazla gündeme geldi. Burada da uygun olmayan (eski, bakımsız vb.) minibüs ve otobüslerin kullanılmasına dikkat çekmek gerekiyor. Son olarak taşımacılık işkolunda da şoförlerin uzun ve yorucu iş saatlerinde, yedek şoför olmadan, dinlenme-barınma-beslenme sorunları içinde çalışmaları iş cinayetleri sonucunu doğuruyor.
2020 yılı Mart ayından itibaren çıkardığımız raporlarda “Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır” tespitini yapmıştık. 2021 yılının Temmuz ayından itibaren yaygın aşılamanın başlamasıyla hastalık, işçi sınıfı içinde daha çok yaşlı ve emekli işçilere daralan bir işçi sağlığı sorunu olmaya devam etmişti. Ancak iki yıl sonra ilk defa Nisan ayında Covid-19 nedenli bir işçi ölümü (aktif çalışan) tespit edemedik.
Sanayi işkollarında iş cinayetlerinin oransal olarak artışı ile birlikte ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması vb. ölüm nedenlerinde de gözle görülür bir yaygınlaşma mevcut.
Genç işçi ölümleri özellikle moto kurye, metal-inşaat-tekstil işçileri arasında yoğun. Yine tarım ve inşaat işkolunda çocuk işçi ölümleri mevcut. Bu durum özellikle yaz aylarında daha da artıyor.
İlk dört ayda 33 kadın işçi hayatını kaybetti. Kadın işçiler tarım, eğitim, ticaret, büro, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyorlardı. Yaz aylarında tarım ve turizm işkolundaki mevsimsel hareketlenme ile birlikte kadın işçi ölümlerinde de bir artış olabilir. Kadın işçilere dair çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor.
Türkiye’de her yıl 100 civarında göçmen-mülteci işçi hayatını kaybediyor. Tabi büyük bir çoğunluğu sigortasız çalışıyor, en az paraya ve en tehlikeli koşullarda. Bu çalışma koşulları birçok göçmen-mülteci ölümünün de hasır altı edilmesine yol açıyor.
Bu dört aylık süreçte 17 sendikalı işçi ölümü %3,54 tespit edilebildi.
2022 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına baktığımızda 428 ücretli (işçi ve memur) ve 51 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybetti. Yani ölenlerin %89’unu ücretliler, %11’ini ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor…
2022 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:
Trafik, Servis Kazası nedeniyle 93 işçi;
Ezilme, Göçük nedeniyle 89 işçi;
Yüksekten Düşme nedeniyle 67 işçi;
Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 63 işçi;
Covid-19 nedeniyle 40 işçi;
İntihar nedeniyle 26 işçi;
Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 21 işçi;
Patlama, Yanma nedeniyle 17 işçi;
Elektrik Çarpması nedeniyle 17 işçi;
Şiddet nedeniyle 17 işçi;
Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 8 işçi;
Kesilme, Kopma nedeniyle 2 işçi;
Diğer nedenlerden dolayı 19 işçi hayatını kaybetti…
2022 yılının ilk dört ayında 33 kadın işçi ve 446 erkek işçi hayatını kaybetti…
14 yaş ve altı 1 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 7 çocuk/genç işçi,
18-27 yaş arası 55 işçi,
28-50 yaş arası 246 işçi,
51-64 yaş arası 108 işçi,
65 yaş ve üstü 33 işçi,
Yaşını bilmediğimiz 29 işçi hayatını kaybetti…
2022 yılının ilk dört ayında 28 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti.
Ölenlerin 17’si (%3,54) sendikalı işçi, 462’si (%96,46) sendikasız.
2022 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 479 işçiyi saygıyla anıyoruz…