< Her Üç Metal İşçisinden Birinin Kronik Hastalığı Var

Birleşik Metal İş Sendikası "Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları" raporunu basın basın toplantısıyla açıkladı. Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 17,4’ü kas-iskelet sistemi ile ilgili tanılı bir sağlık sorununa sahip. Bu hastalıkları nörolojik hastalıklar takip ediyor. Araştırmada işçilerde yüzde 3,9 oranındahipertansiyon, yüzde 2,9 oranında ise şeker hastalığı tespit edilmiş durumda.

28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü dolayısıyla DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Taksim Hill Hotel'de basın toplantısı düzenleyerek, "Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları" raporunu açıkladı.

 

Meslek Hastalıklarını Ortadan Kaldırmak Mümkün

Basın toplantısında ilk konuşmayı DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı. Sonuçları uzun vadede ortaya çıkan meslek hastalıklarına karşı varolan yaklaşımın bir ihmal değil, sermaye ve devlet yetkililerinin politik tercihi olduğunu belirten Serdaroğlu, "Örgütsüz işçilerin çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıya olduğunu öngörmeliyiz. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak mümkün, bunun için işçiyi merkezine alan koruyucu, önleyici denetleyici ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gereklidir" dedi.

İş kazalarını ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmanın mümkün, olduğunu bunun için işçiyi merkezine alan koruyucu, önleyici denetleyici ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Serdaroğlu "Burada devlet kurumlarının, üniversitelerin, bu alanda uzmanlaşmış meslek örgütlerinin, sendikaların işbirliği önemlidir. Ancak işçi hayatının bu kadar ucuz olduğu bir yerde, sendikal örgütsüzlüğün yaygın olduğu koşullarda, etkin bir işçi sağlığı ve güvenliği politikasının hayata geçirilmesi elbette zor” dedi.

 

“28 Nisan’ Yas Ve Anma Günü İlan Edilsin”

İSİG Meclisinin verilerine göre 2022 yılının ilk üç ayında en az 347 işçinin hayatını kaybettiğini, 2022 yılından bugüne AKP döneminde hayatını kaybeden işçi sayısının 30 bin'e dayandığını söyleyen 28 Nisan’ın dünyanın birçok yerinde “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” ilan edildiğini fakat ülkemizde yok sayıldığını hatırlatarak, “Birleşik Metal İş olarak yıllardır bu günün bir ‘yas ve anma’ günü olarak ilan edilmesi talebimizi her fırsatta dile getirdik. Getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Serdaroğlu, iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının son bulması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“-Sendikal örgütlenmenin, hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalı.

-Kiralık işçilik, taşeron ve diğer güvencesiz çalışma biçimleri ortadan kaldırılmalı. İnsan onuruna yaraşır işler yaratılmalı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmeli.

-İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı, piyasanın kâr döngüsünün bir parçası olmaktan çıkarılmalı. Bu karşı denetimler açısından özerk ve demokratik bir yapının sendikalar, meslek oda ve birlikleri ve üniversiteler ile oluşturulması sağlanmalı. -Koruyucu ve önleyici politikalara öncelik verilmeli. Sağlık ve güvenlik alanına yönelik cezalar caydırıcı nitelikte olmalı.

-İş kazaları ve meslek hastalıkları kayıtdışı ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmalı.

-Meslek hastalıklarının tespitine yönelik prosedürün sadeleşmesi ve kısaltılması hedeflenmeli.”

Serdaroğlu’nun konuşmasından sonra Doç. Dr. Serkan Öngel ve Dr. Elif Altundaş Hatman saha araştırmaları sonuçlarını sunumlar yaparak aktardı.

Saha araştırmasının, Birleşik Metal İş Sendikası’na üye toplu sözleşme kapsamındaki işçiler ile yapıldığı belirtildi. Araştırma, Türkiye’deki tüm metal sanayi çalışanlarının yüzde 1,78’ini ve metal sektöründe sendikalı işçilerin yüzde 10,9’unu temsil ediyor.

 

"İşçilerin Yüzde 17,4’ünün Kas-iskelet Sistemi Sağlık Sorunu Var"

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 17,4’ü kas-iskelet sistemi ile ilgili tanılı bir sağlık sorununa sahip. Bu hastalıkları nörolojik hastalıklar izliyor. Araştırmada hipertansiyon oranı toplam yüzde 3,9, şeker hastalığı ise yüzde 2,9 olarak tespit edilmiş.

 

“10 Kadın İşçiden Biri Nörolojik Hastalıklardan Mustarip”

Rapora göre kadın işçiler nörolojik hastalıklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve tiroid hastalığı açısından erkeklere göre istatistiksel olarak daha fazla bir orana sahip. Erkeklerde nörolojik hastalık tanısı alanların oranı yüzde 3,9 iken kadınlarda bu oran yüzde 10,9. Araştırma kapsamındaki her 10 kadın işçiden biri nörolojik hastalıklardan mustariptir. Araştırmaya katılan kadınların yaklaşık dörtte biri kas iskelet sistemi sorunlarından şikayetçiyken, erkeklerde bu oran yüzde 16,9.

 

"İşçilerin Yüzde 38,6’sı İş Kazası Geçirmiş"

Araştırmaya katılanların yüzde 38,6’sı en az bir kez iş kazası geçirdiğini beyan etmiş. Bunun yanında kas iskelet hastalığı tanısı alanların yüzde 48’inin iş kazası geçirdiği görülmekte.

 

“Çalışma Süresi Arttıkça İş Kazası Oranı Da Artıyor”

Raporda iş kazası geçirenlerin oranı eğitim durumuna göre değişmektedir: “Ön lisans ve üstü eğitime sahip olanlarda iş kazası geçirme oranı yüzde 27,8 iken lise altı eğitimlilerde bu oran yüzde 44,7 olarak tespit edilmiştir. Toplam çalışma süresi arttıkça iş kazası geçirenlerin oranı da artmaktadır. Çalışma hayatında bulunma süresi beş yıla kadar olanlarda iş kazası geçirme oranı yüzde 25 iken, bu oran 31 yıl ve üzeri süredir çalışma hayatında bulunanlarda yüzde 46 olarak tespit edilmiştir.”

 

"İşçiler En Çok Gürültüden Şikayetçi"

Araştırma kapsamındaki işçilerin işyerinde maruz kaldıklarını beyan ettikleri etkenler arasında en çok öne çıkan gürültüdür. İşçilerin yüzde 80,4’ü gürültünün en çok maruz kalınan etken olduğunu söylemiştir. Ağır kaldırma ikinci sıradadır.

 

“Metal İşçilerinin Yarısı Sigara İçiyor”

Araştırma kapsamında metal işçilerinin yaklaşık yarısı sigara içtiğini belirtti. Hiç sigara kullanmamış olanların oranı yüzde 39,3. Yaklaşık her 10 işçiden biri daha önce sigara içtiğini ama bıraktığını ifade etmiş.