< İcazetli Alanda 1 Mayıs Kutlanarak Bu Düzen Değiştirilemez

"Bu Düzen Böyle Gitmez. Birlikte Değiştireceğiz" iddiasıyla 1 Mayıs çalışması başlatan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, yaptıkları basın açıklamasıyla 2022 yılı 1 Mayıs'ında işçi ve emekçiler ile tüm halkını sermeye ve devletin izin verdiği Maltepe Meydanı'na çağırdı. Sendikalar ve meslek örgütleri işçi sınıfının çıkarlarını burjuvazinin izin verdiği ölçüde savunacaklarını ilan etmiş oldu.

İşç sınıfının kapitalizme karşı birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşırken DİSK KESK, TMMOB, TTB ve TDB de "Bu Düzen Böyle Gitmez. Birllikte Değiştireceğiz" sloganıyla 1 Mayıs'a hazırlandıklarını belirtmişlerdi. Kurumlar bugün Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda basın açıklaması yaparak bu iddialarının sınıf mücadelesi adına bir şey ifade etmediğini, ancak sermaye ve devletin izin verdiği ölçüde adım atacaklarını ilan etmiş oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), bu sene ülke çapında ortak örgütleyecekleri 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Birliği çalışmalarının startını bugün saat 13.00'de Beşiktaş'taki Barbaros Meydanı'nda yaptıkları açıklama ile verdi. "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açılan eylemde "Bu Düzen Böyle Gitmez Birlikte Değiştireceğiz" kampanyasının da söylemden ibaret olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasında ilk olarak konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 1 Mayıs'ta saat 13.00'de Maltepe Meydanı'nda olacaklarını açıkladı.

Daha önce gerek siyasetlerle yapılan toplantıda gerekse de DİSK İstanbul Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada ısrarla yer beyan etmekten kaçınan kurumlar, düzeni değiştirme mücadelesi için ise bugün İstanbul'da devletin izin verdiği alan olan Maltepe Meydanı'nda olacaklarını ilan ederek işçi ve emekçilere de "devletin izin verdiği alana gelin, düzen sınırlarını aşmayalım" çağrısında bulunmuş oldu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise konuşmasında mevcut düzenin bir yanda ekonomik kriz bir yanda pandemiyle giderek ağırlaşan tablosunun, neoliberal kapitalist bu düzenin iflas ettiğini ortaya koyduğunu ve ağırlaşan bu tablonun esas sorumlusunun 20 yıllık AKP iktidarı olduğunu ifade etti. İşçi sınıfının kapitalizme karşı savaş mücadele ve dayanışması olan sınıfsal yönü de 'tek adam rejimine karşı muhalefet' anlayışına indirgenerek 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya çağırı yapıldı.

Türkiye'deki yüksek genç ve kadın işsizliği oranlarına ve her geçen gün yenisi açıklanan zamlara karşı Çerkezoğlu, iktidarın işçileri, emekçileri ve tüm halkı açlık ve yoksullukla baş başa bıraktığını belirterek "Savaşa karşı barışın, eşitliğin, adaletin, kardeşliğin tesis edildiği yeni bir düzen istiyoruz. O nedenle de diyoruz ki; bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz" ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, işçi sınıfını ve tüm halkı 1 Mayıs meydanlarında gücünü, coşkusunu ve değiştirme iradesini yan yana getirerek büyütme çağrısı yaptı. "Bu düzen böyle gitmez birllikte değiştireceğiz" iddiasının karşı sınıfsal bir mücadele olması için ise burjuvaziye karşı bir başkaldırı ve onun dayatmalarına yasaklarına karşı bir isyan başkaldırı ve sınıfsal bir duruş olması gerekir. İstanbul'da 1 Mayıs Alanı 1977'de işçi sınıfının kanııyla kızıllaşan Taksim Meydanı'dır.

Sendika ve meslek örgütleri İstanbul'da 1 Mayıs'a giderken 1 Mayıs'ın mücadele tarihine değinmeden, 1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı'nın ismini zikretmekten özenle kaçınarak yaptıkları, her zaman ısrarla dile getirdikleri DİSK'in mücadele tarihine de değinmeden geçerek yaptıkları 1 Mayıs çağrısıyla işçi sınıfıyla birlikte düzeni değiştirme iddiasının aslında burjuvazinin çizdiği sınırları aşmayacak bir yoldan onun icazetine uygun alanlara gitmekten ibaret olduğunu ilan etmiş oldu.

Evet, açıklamada söylendiği gibi "Bu düzen işçi sınıfı ve emekçilere hiçbir şey vaadetmiyor". Bugün DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin de pratikleriyle gösterdiği gibi burjuva sendikal anlayış da işçi ve emekçilere bu kapitalist sistemin çarkları arasında öğütülmekten, savaş, işsizlik, yoksulluk, açlıkla yaşamaktan başka bir yol göstermiyor.

İşçi sınıfı ve emekçiler için bu düzenden kurtuluşun yolu her yerde kendi öz örgütlülüklerini, komite ve konseylerini oluşturarak, kapitalizme son verecek olan bilimsel sosyalizm mücadelesini yürütmektir.