< < Enerji Sen'den İstanbul'da Sabancı Holding'i Boykot Çağrısı

Sabancı Holding'e bağlı Enerji SA'nın işçileri işten atılmasına vebaskılara karşı Enerji Sen üyeleri, Ankara'da Başkent Elektrik önünde başladıkları oturma eylemini gözaltılara rağmen sürdürüyor. Talepleri karşılanıncaya kadar Sabancı Holding'e ait işyerlerini eylem alanına çevirme çağrısı yapan Enerji Sen üyeleri İstanbul'da da basın açıklaması yaparak işçilerin taleplerini ve boykot çağrısını yineledi.

DİSK'e bağlı Enerji Sen, Sabancı Holding'e ait Enerji SA'da "performans düşüklüğü, sağlık sorunları, şirketimizde uygun yer yok" gibi bahanelerle işten çıkarılan üyelerinin işe iadesi ve taleplerini için Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Yok Öyle Yağma Direniş Var! Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Güvenceli Çalışmak İstiyoruz", "Enerji SA İşçileri Yalnız Değildir", "Patron – Sarı Sendika İşbirliğine Son", "İşten Atmalara Son" yazılı dövizleri taşındı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi gönüllüleri, sendikalar ve pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcileri, HDP milletvekili Musa Piroğlu katıldığı eylemde sık sık, "Enerji İşçisi Köle Değildir", "Enerji Sen sokakta, Hak Kavgasında", "Enerji İşçisi Yalnız Değildir", "Üreten Biziz, Yöneten De Biz Olacağız" sloganları atıldı.

 

"Enerji Patronların Karlarını Katlarken İşçilere Kölelik Sözleşmelerini Dayatıyor"

Eylemde ilk olarak Enerji Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, enerji patronlarının sürekli karlarına kar katlarken enerji işçilerine kölelik sözleşmelerini dayattıklarını vurguladı. Sabancı Holding'e ait Enerji SA'ya bağlı Başkent Elektrik'te aynı durumun yaşandığını belirten Atsız, Başkent Elektrik'te patronların küçülme gibi gerekçelerle işçileri işten atarak sendikal örgütlenmenin önüne geçtiğini, yaşanan ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmeye çalışıldığını söyledi.

 

"Her Yerde Hak Kavgasına Devam Edeceğiz"

Atsız, Enerji Sen olarak sokakta ve her yerde hak kavgasına devam edeceklerini belirterek gözaltı ve polis saldırılarının enerji işçilerini yılmayacağını direnişi kazanana kadar Sabancı Holding'e bağlı her yerin eylem alanı olacağını vurguladı.

 

"Yasa Dışı Olan Hak Arayan İşçiler Değil Patronlar"

Enerji Sen Örgütlenme Sekreteri Ahmet Çakır ise enerji sektöründe sarı sendikaların patronlarla anlaşarak işten atılma listeleri hazırladıklarını ve işçilere gözdağı verildiğini söyledi.

Bütün enerji dağıtım ve üretim sektöründeki patronları uyaran Çakır, yasa dışı olanın hakları için eylem yapan işçiler değil, kendileri olduğunu belirterek "Enerji Sen üyesi olsun olmasın bütün enerji işçilerinin haklarını ülkenin dört bir yanında savunacağız" dedi.

Enerji işçilerine de seslenen Çakır, sendikaya üye olarak örgütlü mücadele verme çağrısında bulundu.

 

"Patronlar Kriz Bahanesiyle İşçilerin Direnişini Kırmaya Çalışıyor"

Basın açıklamasını okuyan Enerji İşçileri Meclisi üyesi Olcay Karabulut, krizin faturasının şehirleri aydınlatan enerji işçilerine kesilmeye çalışıldığını belirterek, "2022'ye sefalet ücretlerinin karşısında işçi direnişleri ile başladık ve bu iradenin karşısında patronlar krizi bahane ederek hakları için direnen işçilerin mücadelesini kırmaya çalışıyor" dedi.

 4

"İşten Atma Gerekçeleri Asgari Ücret Zammından Sonra Mı Ortaya Çıktı?"

Enerji SA'nın 2020-2021 yılları arasında karını %110 oranında arttırdığını, bu kadar kar ederken neden işçilerin işten çıkarıldığını hatırlatan Karabulut "Performans düşüklüğü, sağlık sorunları, uygun pozisyon yok gibi bahaneler; açıklanan yüksek enflasyon oranından ve asgari ücrete yapılan zamdan sonra mı ortaya çıktı" diye sordu.

Karabulut, Enerji Sen olarak işten çıkarılan işçiler için başlattıkları mücadelede her alanı eylem alanına çevireceklerini söyledi.

 

Sabancı Holding'e Boykot Çağrısı

Sabancı Holding ve Enerji SA yöneticilerine seslenen Karabulut "Biz işçileri, işsizlik kıskacı ile sınamayın. Bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçin" diyerek Karabulut, taleplerini şöyle sıraladı:

• İşten atılan tüm arkadaşlarımızı işe geri alın, • İsten çıkarmaları derhal durdurun, • İşten çıkartmaları derhal yasaklayın. •

Patronların emek sömürüsüne karşı tüm enerji işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini söyleyen Karsbulu, tüm halkı Sabancı Holding'e bağlı şirketleri boykot etmeye çağırdı.