< Deri İşçilerinden Düşük Zamma Karşı Eylem

Deri patronları TİS görüşmelerinde DERİTEKS’in yüzde 75’lik zam talebini kabul etmedi. DERİTEKS'te örgütlü deri işçileri patronların yüzde 58'lik zam dayatmasına karşı Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde eylem yaptı.

DERİTEKS ile deri sanayi patronları arasında Tuzla Deri Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yapılıyor.

11 Mart’ta yapılan ilk toplantıda deri patronlarının yüzde 58’lik zam teklifine karşı deri işçilerinin talebi olan yüzde 75’lik zam talebi patronlar tarafından kabul etmedi. DERİTEKS sendikası da Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bir açıklama yaparak tüm deri işçilerini hakları için birlikte hareket etmeye çağırdı.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde sendika flamalarıyla toplanan DERİTEKS üyesi işçiler "Mikrobun Bile Yaşamadığı Yerde Ölümüne Çalıştık Toplu Sözleşme Hakkımızı İstiyoruz" yazılı pankart açtı.

"Sözleşme Yoksa Üretim De Yok", "Pandemide Çalıştık Ürettik Hasta Olduk Karşılığını Verin", Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Direne Direne Kazanacağız", "Sözleşme Hakkımız Engellenemez" yazılı dövizler taşıyan deri işçileri , "Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Deri İşçisi Köle Değildir", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

Eyleme DERİTEKS Eski Genel Başkanı Musa Servi,Türk İş Marmara Bölge Başkanı Adnan Uyar, DDSB (Devrimci Demokratik Sendikal Birlik), Tekgıda İş sendşkası ist. And. Yks. Şb. Başk. Fikret Yılmaz ve siyasi partiler destek verdi. Basın açıklamasını Deriteks Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu okudu.

 

"Yoksullaşmaya Karşı İşçiler Mücadeleyle Haklarını Alabildi"

Enflasyonunda tüm kalemlerde artışın yüzde 100’ü aştığını söyleyen Numanoğlu, yüzde 58’lik zam teklifinin kabul edilemez olduğu belirtti. Numanoğlu “Ülkenin bir çok yerinde ve işyerinde yaşanan yoksullaşma karşısında işçi direnişleri baş göstermiş ve fiili mücadelelerle işçiler hak ettiğini alabilmiştir" dedi.

"Bugün mevcut tablonun içinde en ağır faturayı biz işçiler ödemekteyiz. Ülkede paranın yarı yarıya değer kaybetmesinin yanı sıra ithal ürünlere bağımlı olan ülkemizde hızlı bir enflasyon ortamına hep birlikte sürüklendik. Diğer taraftan işçi ve emekçilerin kazandıkları para aynı hızda buharlaşmıştır. Pazara çıktığımız parayla artık yarısını alabildiğimizi görmeye başladık" dedi.

 

"Savaşın Yıkıcı Etkilerini Yoksul Halk Kesimleri Yaşıyor"

Diğer yandan deri ihracatında iki kritik ülke olan Ukrayna ve Rusya arasında baş gösteren savaşın emperyalistlerin çıkarına olduğunu, emperyalistler arasındaki hegemonya krizinin derinleştiğini ve bir üçüncü dünya savaşının ağızlarda dolandığını ifade eden Numanoğlu, bu ülkelerin en yoksul halk kesimlerinin bu savaşın en büyük yıkıcı etkilerini yaşamaya devam ettiğini söyledi.

 

"Halkların Birbirine Kırdırılmasına Karşı Sesimizi Yükseltmeliyiz"

Numanoğlu"Tüm dünyada savaşa hayır demek ve halkların birbirine kırdırılmasının önüne geçmek için sesimizi yükseltmek zorundayız. Hem ülkede hem dünyadaki olumsuz tablonun ağırlaştığı bir ortamda toplu iş sözleşme görüşmelerine girmiş bulunuyoruz" dedi.

 

"Üretimden Gelen Gücümüzü Kullanmaya Hazırız"

Sendikanın her fabrikadan seçtiği komiteler ile sürecin yürütüldüğünü aktaran Numanoğlu, deri işçilerinin enflasyona ezdirilmeyeceğini söyledi. Numanoğlu “Değerli yiğit deri işçileri, her sözleşme döneminde olduğu gibi sabırla müzakereleri sürdürürken tüm işçi arkadaşlarımızın kulağının bizde olduğunu biliyoruz. İşverenlerin kabul edilebilir bir teklifle masaya gelmedikleri durumda deri işçilerinin çaresiz olmadığını ve sanayide geleneksel olarak üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazır olduğumuzu da bilmenizi istiyoruz" dedi.

 

"Deri İşçileri Tek Yumruk Olup Hakkını Alacaktır"

Hep birlikte, gerektiğinde ortak hareket ederek deri işçilerinin hak ettiği koşulları hep birlikte sahip çıkaraklarını belirten Numanoğlu, Bizim bizden başka dostumuz yok. İşverenler daha fazla para kazanmak için, işçiler de daha iyi şartlarda çalışmak istedikçe, bunun bir mücadele içinde devam ettiğini hepimiz kavramak zorundayız. Bu nedenle bugün deri işçilerinin beklentisinin yaşanan hayat pahalılığında ne kadar büyük olduğunu bu meydanı doldurarak kanıtladığınız için hepinize teşekkür ediyoruz. İşçilerin birleşerek elde edemeyecekleri bir şey yoktur. Deri işçileri sözleşme dönemlerinde tek bir yumruk gibi davranmayı bugüne kadar başarmıştır. Herkesin elini taşın altına koymak zorunda olduğu bir dönemdeyiz. İlerleyen günlerde deri işçilerin hak ettiği tabloyu göreceğine inanıyoruz" dedi.