< Enerji İşçileri: "Her Yeri Eylem Alanına Çevireceğiz"

Enerjisa'da işten çıkarılan Enerji Sen üyesi işçiler, Ankara'da Başkent önünde yaptıkları oturma eyleminin ikinci gününde yine gözaltına alındı. İşçiler talepleri kabul edilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini belirterek Sabancı Holding'e ait tüm işyerlerini eylem alanına çevireceklerini söyledi.

Elektrik dağıtım şirketi Enerjisa’nın işten çıkardığı işçiler, hakları için eylemde. Enerjisa'ya bağlı şirketlerde çalışan birçok şehirden gelen işçiler Ankara’da bulunan Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde işten çıkarmaları protesto etti. İşten atılan işçilerin işe iade edilmesi, işçiler üzerindeki baskıların son bulması talebiyle oturma eylemi yapan DİSK Enerjisen Sen üyesi işçiler dün olduğu gibi bugün de polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Enerjsa'da bir haftadır işçiler işten atılıyor. İşten atılan işçiler ve DİSK Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, yaşanan işten atma saldırısı ve baskılara değinerek taleplerini anlattı.

 

"İnsanca Yaşam Koşulları İçin Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

İşten atılan işçilerle örgütlenme faaliyetine devam edeceklerini vurgulayan Keskin, işçilerin dilediği ve özgürce sendika seçme hakkını kullanabilmesi, işçilerin üzerindeki iş yükünün hafifletilmesi, mobinglerin kaldırılması ve insanca yaşayacak koşulların sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek "İlk acil talebimiz ise 24 saat içerisinde atılan tüm arkadaşlarımızın işlerine derhal iade edilmesi. Taleplerimiz karşılanmazsa Sabancı’ya bağlı tüm şirketlerin hepsi birer eylem alanına dönüşecek. İşçi arkadaşlarımız direnme iradesini ortaya koydukları süreç içerisinde biz sendika olarak her zaman onların yanında olacağız, onlarla bu mücadeleyi arkadaşlarımız iş başı yapana kadar devam edecek, hukuki süreç de başlatıldı ama fiili ve meşru mücadele hakkımızı da işçilerle beraber sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

 

"Maliyeti Düşürmek İçin İşçiler İşten Atıldı"

İşten çıkarmalardaki asıl nedenin 8 ay önce TİS sözleşmesine karşı başlatmış oldukları tepki ve sendikal faaliyet olduğunu vurgulayan DİSK Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, TİS sözleşmesi gereği işverenin yapması gereken zam oranını yüzde 40’lara gelince maliyet düşürmek için işçileri işten atıldığını söyledi. İşverenin daha az işçiyle daha fazla iş yükü bindirerek gelir seviyesini yükseltmeyi amaçladığını söyleyen Keskin, “Diğer sendika üyeleri arasında ayrım yapmaksızın işten atmaya başladı. Sarı sendikanın işçilerine sahip çıkmaması üzerine biz sahip çıkmaya başladık. Enerji-Sen’e yönelik bir saldırı gibi gözükse de işverenin burada tek amacı; artan maliyetini daha az personelle iş yapmak” dedi.

 

"İşten Çıkarılan İşçiler 12 Yıldır Çalışıyor"

İşten çıkarılan işçilerin en az 12 yıldır bu kurumda çalıştığını vurgulayan Keskin, “İş yetişmediği için gece gündüz mesai yapan arkadaşlarımız var. ‘Size uygun pozisyonda iş bulamadık’ diyerek uygun pozisyonda çalışan arkadaşlarımızın sözleşmesi tek taraflı feshedildi. Burada sendikaya karşı değil de işçilerin sendikaya yönelik tercihlerine karşı bir hamle yapıldı. Asıl amaç; işçileri kendi seçtikleri sendikayla çalışmaya mahkûm bırakmak. İşçileri kölelik koşullarında çalıştıracak biçimde adım atmaya çalışıyorlar” dedi.

 

"Hiçbir Yere Gitmiyorum Gerekirse Çadır Kuracağım"

Eylemde konuşan Mehmet Ali Çindere de, “2005’ten beri Enerji İş kolunda çalışıyorum. 25 Mart’ta İş akdim 04 koduyla (Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haklı Sebep Bildirilmeden Feshi) haksız yere işten atıldım. DİSK Enerji-Sen’e üye olduğum için ve bunun sonucunda iş akdim feshedildi. İşimi geri istiyorum. Mücadelem işimi geri alana kadar devam edecek, gerekirse işimi geri alana kadar buraya çadır kuracağım, hiçbir yere gitmiyorum” dedi.

 

"İşten Atılmamdaki Asıl Gerekçe Sendikal Faaliyet"

Zonguldak Ereğli’de Mehmet Oğuz ise,23 Mart’ta “performans yetersizliğinden kaynaklı uygun pozisyon bulunmadığı” gerekçesiyle işten atıldığını söyledi.

İşten atılma gerekçesinin doğru olmadığını söyleyen Oğuz, “Bu duruma dur demek için Zonguldak'tan buraya arkadaşlarıma desteğe geldim. Ben zannetmiyorum performansım yetersiz. 2006’dan 2022’ye kadar uygun pozisyon buldular da 23 Mart’a kadar mı uygun pozisyon bulunmuyor. Asıl gerekçe sendikal faaliyetlere katılmam. Sendika en yasal hakkımız. Bundan sonraki mücadelem işe dönüş mücadelesi olacak. Bütün haklarımı gerek hukuki yollardan gerek eylemle almaya çalışacağım. İşimize geri dönene kadar bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

 

Polis Saldırısı Ve 6 Gözaltı

Eylem sırasında polis sürekli "yasadışı eylem" yapıldığı ve müdahale edileceği anonsu geçti. İşçilere saldıran polis Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Kamil Kartal ve Osman Çokaman'ın da bulunduğu 6 kişiyi gözaltına aldı.