< Farplas İşçileri Gebze’ye Yürüdü

Farplas işçileri 53. gününde fabrikadan Gebze Kent Meydanı'na yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Fabrika önünden çıkışta polisin engelleme çabalarına ve Birleşik Metal İş Sendikası'nın geri adım atmasına işçiler tepki gösterdi. Gebze Kent Meydanı'nda tüm ülkeye ve dünyaya seslerini duyuran işçilerin "Biz bitti demeden bitmez" diyerek mücadeleyi yükselttiği vurgulandı

Kocaeli Gebze’de Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan ve otomobil plastik aksamı üreten Farplas fabrikasında, işten atılan 150 işçi ve arkadaşlarına destek veren işçilerin mücadelesi 53 gündür kararlılık ve coşkuyla sürüyor.

İşçiler bugün fabrika önünde bir araya gelerek Gebze’ye yürüyüş düzenledi. "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok" yazılı pankart açan işçiler "Sendikalı Olduk İşten Atıldık", "Farplas'ta Zulüm Var", "İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok","Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçilerin birliği" yazılı dövizler taşıdı.

Yürüyüş boyunca defalarca polis tarafından durdurulan işçiler, “İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız”, “Kurtuluş Yok Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganlarıyla tepki göstererek, yürüyüşe devam etti.

Fabrika önünden sanayi sitesinin giriş kapısına kadar, "Atılan İşçiler Geri Alınsın", Farplas İşçisi Direnişin Simgesi", "Sermayenin Kölesi Olmayacağız", "Direne Direne, Direnişle Zafere", "Birleşen İşçiler Yenilmezler" ve "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganlarıyla yürüyen işçiler, sitenin girişinde polis tarafından durduruldu.

İşçiler, polis tarafından engellenmelerine tepki göstererek, yürümenin hakları olduğunu belirtti, polislerden "Neden bizi engelliyorsunuz" diye hesap sordu. İşçiler, polislerin sermayeden yana taraf olduğuna işaret ederek, "Ama bu ülkeyi ayakta tutan işçiler ve emekçilerdir, başka hiç kimse değildir. Ne patron ne de size talimat verenler değildir" dedi.

Polislerin emek sömürüsüne karşı başlattıkları direnişte işçilere cop ve biber gazıyla saldırdığını hatırlatan Farplas işçileri, "Bu yol bizim emeğimizle yapıldı, patronların tapulu malı değil" dedi. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu şube yöneticileri polisin baskısı karşısında geri adım atarak işçileri, "Programımız var ona yetişmemiz lazım" diyerek araçlara bindirmeye çalıştı.

"Hak Verilmez Alınır, Zafer Sokakta Kazanılır" ve "İşçilere Değil, Patronlara Barikat" sloganlarıyla sendikacılara itiraz eden işçiler, bir süre daha yürümekte ısrar etti ancak, sendikacıların geri adımı ve polisin baskısı sonucu araçlara binerek Gebze'de bulunan Odeabank önüne geldi.

Odeabank önünden Gebze Kent Meydanı'na kadar yürüyen işçilere Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve çok sayıda demokratik kitle örgütüyle siyasi parti temsilcileri eşlik etti.

Gebze merkezdeki yürüyüşü polisin engellemesine izin vermeyen işçiler, kararlı duruşlarıyla yürüyüşlerini sürdürdü. Meşalelerin de yakıldığı yürüyüş boyunca işçiler, "Farplas İşçisi Köle Değildir", "Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz", İşçilere Değil Patronlara Barikat", İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok", "Direne Direne Kazanacağız" ve "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları attı. Gebze Kent Meydanı'na ulaşan Farplas işçileri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, Farplas fabrikasında çalışan binlerce işçinin patronların zulmü altında ezildiğini belirterek, bugün de Farplas patronlarını teşhir etmek için eylem yaptıklarını söyledi. Aydın, her yeri direniş alanına çevirmeye devam edeceklerini söyledi. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, sözlerine "Saraylar saltanatlar çöker"diyerek Adnan Yücel'in şiiriyle başladı.

Ülkenin dört bir yanında patronların ve siyasi iktidarın baskısına ve adaletsizliğine karşı direnen mücadele eden işçileri selamlayan Saygılı, Farplas işçilerinin de işçi sınıfının onuru temsil eden bir duruş ve mücadele sergilediğini söyledi.

Saygılı, "Farplas işçilerinin kararlılığı, dik duruşu, sınıf tavrı Farplas'ın ülkenin sınırlarını aşmıştır" diyerek, işçilerin sesinin ülkenin dört bir yanına taşındığını söyledi.

Farplas işçilerinin "Biz bitti demeden bitmez" dediğini hatırlatan Saygılı işçilerin, direnişin bitmesini bekleyen patronu boşa çıkardığını da vurguladı.

Saygılı, işçilerle birlikte bu onurlu mücadeleyi sonuna dek sürdüreceklerini belirtti. 8 Mart ve Newroz'un coşkusuyla 1 Mayıs'a gittiklerini belirten Saygılı "Farplas direnişini 1 Mayıs'a taşıyacağız. 1 Mayıs'ta patronlara ve siyasi iktidara direnmeye devam edeceğiz" dedi. Saygılı sözlerini., Farplas işçilerinin zorlu bir mücadele verdiğini belirterek "Aşılmayacak barikat, fethedilmeyecek kale yoktur. Yeter ki, birliğinizden ve mücadele azminizden kararlılığınızdan vazgeçmeyin" diyerek tamamladı.

Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin yanında olan sınıf dostlarına teşekkür ederek, "Onlar bize cesaret veriyor. Biz biliyoruz ki, yüreklerimizin yanına konulan yüreklerle bu yolu yürüyoruz" dedi.

Farplas işçilerinin sesini duyurmak için gitmedikleri yer, çalmadıkları kapı kalmadığını da belirten Serdaroğlu, iktidarın ve patronların "3 maymunu" oynamaya devam ettiklerini söyledi.

Farplas işçilerinin demokratik, anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkını istediğini söyleyen Serdaroğlu, "Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var, bu ülkenin sendikalara ihtiyacı var. Siz bunu engelledikçe bu ülke geriye gidiyor" dedi.

İktidarın patronları desteklediğini ve sendikalaşmaya alerjisi olduğunu söyleyen Serdaroğlu, "Farplas işçileri anayasal haklarını kullandılar diye zulüm altındalar" dedi.

Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye işçi sınıfının büyük mücadeleler örgütlemeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Serdaroğlu, 15-16 Haziran, faşizme ihtar eylemleri ve büyük işçi eylemlerini hatırlattı. İktidara sendikal hakların gasbına son verme çağrısı yapan Serdaroğlu, Birleşik Metal İş olarak direnen işçilerin mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı.

İşçiler eylemi kent meydanında çekerek halaylarla sonlandırdı.