Maltepe Belediyesi İşçilerinden İşten Atmalara Karşı Uyarı Eylemi

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube, Maltepe Belediyesi'nde işten atılan işçilerin işe iade edilmesi, iş güvencesi ve çalışma koşullarında yaşadıkları sorunların çözümü talebiyle Maltepe Belediye Başkanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye yönetimini hukuksuzluklara son verme çağrısında bulunulan açıklamada "Güvenceli insanca yaşam haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, mücadele edeceğiz. Belediye yönetimi işçiler varsa belediyenin var olduğunu unutmasın" uyarısında bulundu.

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube, Maltepe Belediyesi'nde iş güvencesi ve çalışma koşullarında yaşadıkları sorunların çözümü, işten atılan işçilerin işe iade edilmesi talebiyle Maltepe Belediye Başkanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Maltepe Belediyesi işçileri belediye binası önüne "İnsanca Yaşanacak Bir Ücret İstiyoruz", "İş Güvenceme Dokundurtmam" yazılı pankartlar açarak "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İş Ekmek Adalet", "Hak Hukuk Adalet İşçilerle Gelecek", "Direne Direne Kazanacağız", "Maltepe Uymaya Emekçine Sahip Çık", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam "," Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganlarıyla ve işten atmaları protesto eden alkış ve ıslıklarla yürüdü.

Eyleme Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi  Kadıköye veK artal Belediyesi işçileri de katılarak destek verdi.

"Belediye Yönetimi Hukuksuzca İşten Atmalara Derhal Son Vermeli"

Maltepe Belediyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Ali Sönmez yaklaşık 6-7 aydır çeşitli gerekçelerle işçilerin iş akitlerinin feshedildiğini, toplu sözleşmede yer alan Disiplin Kurulu'nun lağvedildiğini belirterek "Belediye yönetimi çeşitli gerekçelerle 6-7 aydır patır patır işçileri işten atıyor. Bardağı taşıran son damla ise öğretmen arkadaşımız eleman fazlalığı gerekçesiyle işten atılmış hemen akabinde de yerine işçi alımıştır. Bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz ve belediye yönetimini bu hukuksuzluktan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Cihan Demir, Maltepe Belediyesi'nde son bir yıldır çalışma huzurunu bozan, iş güvencesi haklarını ortadan kaldıran gelişmeler meydana geldiğini belirterek hem çalışma arkadaşlarımızla hem de Maltepe halkıyla süreci paylaşmak, Belediye ve şirket yönetimini bu sorunları yok sayan tutumundan vazgeçmeye çağırmak için bir araya geldiklerini söyledi.

 

"Raporlu Öğretmen Önce Sahada Çalıştırıldı Sonra Hukuksuzca İşten Atıldı"

Son bir yıldır 5. kez çeşitli gerekçelerle belediye çalışanlarının iş akdi feshedilmeye hem sendikanın hem de işçilerine görüşüne başvurulmadan, belediye çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kaldırılmakta olduğunu aktaran Demir, bundan önce gerçekleşen işten çıkarmalarda işçilerin de onayıyla sendikanın hukuksal yollara başvurduğunu fakat belediye yönetiminin tutumundan vazgeçmediğini aktararak "Son olarak, asli işi öğretmen olan arkadaşımız, uzun süre ayakta kalamayacağını belediye yönetimine rapor olarak sunmasına karşın, sahaya görevlendirmekte ısrar edilmiş, öğretmen arkadaşımıza kendi işi verilmemiş, işçi fazlalığı gerekçe gösterilerek iş akitlerine son verilmiş, fakat ardından yeni işçi alınmıştır" dedi.

 

"Baskı Ve Angaryaya İtiraz Eden İşçilerin İş Akti Feshediliyor"

Demir, "Tüm belediye işçileri ve sendikamız Genel İş 2 No'lu şube sürece iyi niyetle yaklaşmakta ve hizmetin aksamaması için büyük bir özen göstermektedir. Ancak, bu çabalarımız suistimal edilerek, baskı ve angarya sürekli hale getirilmek istenmekte, buna itiraz eden işçilerin iş akdi feshedilmektedir" diyerek işçilerin yaşanan hukuksuzluklara tepkilerini dile getirdi.

 

"Sözleşmenin Delinmesi Kazanılmış Haklarımıza Saldırıdır"

Sözleşmenin 23. maddesinde “İşçilerin işe alındıkları tarihteki pozisvonları veya eğitim durumları ile kadrolarında belirtilen unvanlar dışındaki işlerde çalıştırılamazlar. İşçilerin, bir başka işte çalışması veya işverene bağlı işletme dahilindeki bir başka işyerine geçici olarak gönderilmesi işçinin yazılı rızasına bağlıdır. Rıza gösteren işçilerin görev süresi bir yıl içinde 3 ayı geçemez. Bu işin sonunda herhangi bir talimata gerek kalmadan, işçi eski işine döner” ifadelerinin yer aldığını aktaran Demir "Ama bu durumda bırakalım işçi arkadaşımızın yazılı iznini, çalışamayacağına dair raporu vardı. Bu sözleşmemizin delinmesi, kazanılmış haklarımıza bir saldırı niteliği taşımaktadır. Her çalışanın yarın ben de işten atılabilirim korkusuyla, angaryaya zorlanmasıdır. Bu açıkça iş barışının bozulmasıdır" dedi.

"İş Güvencemizin Ortadan Kaldırılmasına Karşı Mücadelemizde Geri Adım Atmayacağız!"

Bu tutumun yakın zamanda işçilerin demokratik haklarına saldıran AKP'li Beykoz Belediyesinde yaşandığını hatırlatan Demir, işçilerin anayasal haklarını kullanarak Genel İş'te örgütlendikleri için işten atıldığını, işçilerin yerlerinin değiştirilip, angaryaya zorlandığını, işçiler üzerinde baskı ve korku ortamı oluşturulmaya çalışıldığını, bugün ise Maltepe Belediye'sinde işçilerin aynı şeyleri yaşadığını belirterek "Maltepe Belediyesi işçileri ve sendikamız, iş güvencemizi ortadan kaldıran bu saldırılar karşısında geri adım atmayacaktır ve mücadele edecektir" dedi.

 

"Geçmiş Sözleşmenin Altında Kalan Ücretlerimizi İyileştirme Talebimiz Görmezden Geliniyor"

Diğer taraftan Maltepe Belediyesi işçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesi talebinin Belediye yönetimi tarafından kabul edilmediğini, işçilerin asgari ücretle çalışmaya mahkum edilmekte olduğunu aktaran Cihan Demir, Maltepe Belediyesi işçilerinin geçmiş sözleşme döneminde grev yaptıkları, düşük ücret ve çalışma koşulları talebinde haklı oldukları ortaya çıkmış, bir yıl dolmadan işçilerin ücreti açlık sınırının altında kalmıştır. Düşük ücretler karşısında, yüksek enflasyonla artan giderler, işçilerin ücretlerini, geçmiş sözleşmelerin altına çekmiştir. Tüm bu hak kayıplarının giderilmesi Toplu İş Sözleşmesine kalmış, işçi ve emekçilerin iyileştirme talebi görmezden gelinmiştir" dedi.

 

"Tüm İşçiler İnsanca Ücret Ve Çalışma Koşulları İçin Mücadeleye"

Belediye işçilerinin bundan sonraki süreçte iş güvencesi başta olmak üzere, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için TİS taslaklarını hazırlayarak ve belediye yönetimiyle yeniden masaya oturacağını hatırlatan Demir, "Şimdiden tüm işçileri taleplerine sahip çıkmaya, insanca ücret ve çalışma koşulları için birlikte mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

 

"İş Güvencesi Belediye İşçilerinin Kırmızı Çizgisidir"

Maltepe Belediyesine, iş güvencesinin tüm belediye işçilerinin kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Demir, Belediye yönetiminin, belediye işçilerinin bu konudaki kararlılığını sınamadan, iş barışını bozmadan, hızla işçiler lehine, kazanılmış hakları koruyan bir perspektifle sorunları çözeceğine dair umudumuzu korumak istiyoruz" diyerek gelişmeleri de kamuoyuyla paylaşacaklarını vurguladı.

 

"TİS Taslaklağımızı İşçiler Hazırlayacak"

Ali Sönmez ise belediye yönetimiyle masaya oturacakları TİS için görüşmeleri için işçilerin taleplerini alarak taslaklarını oluşturacaklarını ve tüm belediye işçileriyle tartışmaya açacaklarını belirterek ve işçilerin alacağı her kararın arkasında duracağız" dedi.

 

"İşçiler Varsa Maltepe Belediyesi Vardır"

Som olarak Maltepe Belediyesi yönetimini hukuksuzluklara son vermeye çağıran Sönmez ve Demir, "Maltepe Belediyesi'ne bir an önce atılan arkadaşlarımızı işe geri alması, işten stmaalea ve hukuksuzluklara son vermesi için çağrı yapıyoruz. Maltepe Belediyesi yönetimi, Maltepe işçileri varsa vardır, işçiler yoksa Maltepe Belediyesi de hizmet de yoktur" diyerek belediye yönetimini uyardı.

Maltepe Belediyesi işçileri bir süre daha "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İş Ekmek Adalet", "Hak Hukuk Adalet İşçilerle Gelecek", "Direne Direne Kazanacağız", "Maltepe Uymaya Emekçine Sahip Çık", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam "," Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atarak eylemi sonlandırdı.