< "İş Cinayetlerine Ve Sömürüye Karşı Örgütlenelim!"

Finans Merkezi Şantiyesi'nde yaşanan iş cinayetinde katledilen Fikret Öztürk için eylem yapan İnşaat İş, Dev Yapı İş ve İSİG Meclisi, patronların bu pervasızlığı inşaat işçilerinin örgütsüz oluşu nedeniyle yapabildiğini vurgulayarak "Tek çıkış yolumuz örgütlü mücadele" dedi.

Şantiyelerde çok basit önlemlerin alınmaması nedeniyle inşaat işçileri iş cinayetlerinde katledilmeye devam ediyor. 23 Şubat'ta İstanbul Finans Merkezi Halkbank GYO şantiyesinde çalışırken üzerine beton blok düşmesi sonucu ağır yaralanan 46 yaşındaki işçi Fikret Öztürk, 6 Mart Günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Dev Yapı İş, İnşaat İş,veb İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi "Artık Yeter Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" şiarıyla Finans Merkezi Şantiyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

"Patronların Kar Hırsı Yüzünden Arkadaşımız Hayatını Kaybetti"

Basın açıklamasında konuşan İnşaat İş Sendikası örgütlenme sorumlusu Deniz Gider, şantiyede çalışırken patronların bir maliyet kalemi olarak gördükleri İSİG önlemlerini almadığını patronların kar hırsı nedeniyle iş cinayetleri yaşandığını belirtti. Fikret Öztürk'ün de bu nedenle iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini aktaran Gider "Paronların kar hırsı yüzünden arkadaşımız hayatını kaybetti. Bizler iş cinayetlerinin yaşanmaması için elimizden geleni yaptık. Bundan sonra da elşmizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

"İş Cinayeti Bilgisine İğneyle Kuyu Kazar Gibi Çabayla Ulaşabildik"

Basın metnini okuyan Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayeti bilgisinin günler önce gelmesine rağmen iğne ile kuyu kazar gibi çabayla ulaşarak teyit edildiğini ve amacın sorumluların yargılanmasının ve hukuki yaptırımların önüne geçmek olduğu vurguladı.

Karabulut, İstanbul Finans Merkezi Şantiyesinde İnşaat İş ve DİSK Dev Yapı İş sendikaları olarak şubat ayında başlattıkları "Artık Yeter Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz" kampanyası kapsamında çalışmalarını sürdüklerini, hak gasplarını gerilettikleri şantiyede iş cinayetlerini durdurmak için de mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

 

"Bizler İçin İSİG Başat Bir Mücadele Alanıdır"

"Bizler açısından işçi sağlığı ve güvenliği, tek başına bir sağlık ya da denetim sorunu değildir; bizim açımızdan başat bir mücadele alanıdır. İş cinayetlerinin patronların aşırı kar hırsından kaynaklandığını, işçilerin örgütsüz güvencesiz bir çalışma yaşamına mecbur bırakılmalarından kaynaklandığını, kanunsuz kuralsız bir çalışma biçiminden, bize dayatılan bu kölelik düzeninden kaynaklandığını biliyoruz" dedi. Bu bilinçle işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesini ücretli kölelik düzenine karşı yürütülen mücadelesinin bir parçası olarak değerlendirdiklerini belirten Karabulut "Yaşamak ve yaşatmak için örgütleniyoruz" dedi.

 

"İş Cinayetlerini Ancak Örgütlü Mücadele Engelleyebilir"

Ancak örgütlü hareket ederek, gerektiğinde iş durdurarak, greve giderek, fazla mesaiye dur diyerek şantiyede yaşanacak kazaların önüne geçilebileceğini belirten Karabulut, "Bireysel güvenlik yerine toplu koruma önlemleri aldırabilir. Elleriyle, alın teriyle ördüğü duvarların altında kalmaya son verebilir. Patronlar milyon dolarlar kazanırken üç kuruşluk korkuluk yapılmadı diye, 3 metrelik halat yok diye yaşanan iş cinayetlerinin önüne ancak işçilerin örgütlü gücü geçebilir. Çalışanların örgütlü biçimde kendi çalıştığı şantiyede sorumluluk alıp iş güvenliğine yönelen tehlikeleri ortadan kaldırması, tehlikeler ortadan kalkmadan çalışmaya başlamaması, sendikalı/örgütlü iş güvenliği temsilcilerinin iş güvenliğini bir de işçinin gözünden bakarak ve çalışanların tümünün iş güvenliği konusunda tavır alarak bilinçlendirilmesi, kar hırsının değil iş güvenliğinin hüküm sürdüğü şantiyelerin kurulması ve bu sorunların çözüm yolu bizlerin güçlü ellerindedir" diyerek örgütlü olmanın önemini vurguladı.

 

"Örgütsüz Olduğumuz İçin Ölmeye Devam Ediyoruz"

Patronların ve devletin bu kadar umursamaz ve pervasız olmasının nedeninin inşaat işçilerinin örgütsüzlüğü olduğuna dikkat çeken Karabulut, "Biz işçiler örgütsüz olduğumuz için kardan başka bir şey düşünmeyen patronlar bu kadar rahat davranabiliyor. Yaşanan her iş cinayeti sonrası bu acı gerçek karşımız çıkıyor. Örgütsüz olduğumuz için ölmeye devam ediyoruz" dedi.

 

"Tek Çıkış Yolumuz Örgütlü Mücadele"

İnşaat işçilerinin örgütsüz oluşu nedeniyle patronların karlarından vazgeçip önlem almamaya devam ettiğini, yine işçiler örgütsüz olduğu için kendi yasa, kanun ve yönetmeliklerine sahip çıkmayan devletin kurumlarına baskı yapıp görevlerini yapmasını sağlayamadığını vurgulayan Karabulut "O yüzden iş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz"dedi.

Eylem, "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "İnşaat İşçisi Köle Değildir" sloganlarıyla sona erdi.