Salcomp Xiaomi fabrikasında küçülme bahanesiyle işten işçiler, bugün fabrika önünde eylem yaptı. Dünya çapında bir markanın “sipariş yok, üretim yapamıyoruz” diyerek işten çıkarmasına tepki gösteren işçiler “Yapacak bir şey yok” diyen üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’nın tavrını da teşhir etti. Xiaomi işçileri çalışan arkadaşlarına ve diğer işçilere seslenerek “Fabrikaları da, sendikaları da, dünyayı da var eden biziz.Gelin bu işçi kıyımına hep birlikte karşı duralım"diyerek birlikte mücadele çağrısında bulundu.

 

İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan Salcomp Xiaomi fabrikasında 18 Mart 2022 günü “küçülme” bahanesiyle110 işçi işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarıldıklarını telefonlarına gönderilen bir mesajla öğrendi. Fabrika yönetimi işten çıkarılan işçilere Rus-Ukrayna savaşı, pandemi ve enflasyon gibi sebeplerle daralmaya gitmek zorunda kaldıklarını ve masraflarını çıkaramadıklarını iddia etti.

İşçiler yaşanan işçi kıyımına karşı bugün fabrkia önünde eylem yaptı. Devlet Destekli Salcomp Xiaomi'den Küçülme Bahanesi İle Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açan işçiler "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşçiler Burada Sendika Nerede"yazılı dövizler taşıdı. Eyleme daha önce işten atılan, verdikleri kararlı mücadele sonucu taleplerini kabul etttirerek işbaşı yapan DGD-Sen üyesi Migros Depo işçileri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.

 

Tazminat Ödememek İçin Bir Yılı Doldurmak Üzere Olan İşçiler İşten Çıkarıldı

Fabrika yönetimininRus-Ukrayna savaşı, pandemi ve enflasyon gibi sebeplerle daralmaya gitmek zorunda kaldıklarını ve masraflarını çıkaramadıklarını iddia ederek 110 işçiye mesajla işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, yaptıkları açıklamada küçülmeye gitme gerekçesinin doğru olmadığını Xiaomi'nin yakın geçmişte dönemin en yüksek kar oranlarından birini açıkladığını hatırlattı. İşçiler ayrıca, Xiaomi patronlarının pek çok işçiyi 1 yıllık çalışma sürelerinin dolmasına 1-2 gün kala işten çıkararak, kıdem ve ihbar tazminatı almalarına engel olduğuna da dikkat çekti.

 

Görüşmek İstediğimizde Türk Metal ‘ Görüşmek İçin Randevu Alın’ Dedi”

İşten atılan işçiler Türk Metal Sendikası üyesi olduklarını da belirterek sendikanın işten atmalar sürecinde sendikanın kendilerini yalnız bıraktığını da belirterek tepkilerini dile getirdi.

Görüşmek üzere aradıkları Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman ile görüşmeye çalışan işçiler “Akman’ın kendilerine “

Fabrika önünde toplanan işçiler, ". İşçiler, işten atılmalar sürecinde örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şubesi'nin ise, kendilerini yalnız bıraktığını vurguladı. Şube başkanı Mehmet Ali Akman'ın "Görüşmek için randevu alın" aktardı.

 

“İşçilerin Eylem Yapmasını Desteklemeyen Sendika “Küçülme” Bahanesini Meşru Gördü”

Akman'la görüştüklerinde ise kendilerine sadece bir avukatın telefon numarasını vererek hukuki destek sağlayabileceğini söylediğini aktaran işçiler Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube ve Türk Metal Genel Merkezi'nin herhangi bir eylem yapma kararını desteklemediğini ve"daralma" bahanesini meşru gördüklerini belirttiklerini aktarı.

 

“Sendikamızın Şubesinden Ne Randevusu Alacağız?”

İşten çıkarılan işçiler adına basın açıklamasını okuyan Aynur Dönel, işten atmaları ve kendilerine yapılan haksızlıkları kabul etmediklerini belirtti. Dönel, işten çıkarmalar sonrası kapısını çaldıkları Türk Metal Sendikası'nın kendilerini randevuyla kabul etmelerine de dikkat çekerek, "İşçiler olarak var ettiğimiz sendikamızın şubesine gidip görüşme talep eden işçiler olarak ne randevusu alacağız" diye sordu.

 

İşten Çıkarmaları Önceden Bilen Sendika Arabulucu Sürecinde Bile Yalnız Bıraktı”

Şube başkanı Mehmet Ali Akman'ın işten atılacaklar listesine müdahale ettiğini ve işten çıkarmaları önceden öğrendiğini kaydeden Dönel, tüm bunlara rağmen eylem, dava ve arabuluculuk süreçlerinde sendikanın eşlik etmesini istediklerini ancak sendikanın kendilerini yalnız bıraktığını dile getirdi.

 

Yüksek Kar Oranları Açıklayan, Devlet Desteği Alan Dünya Markası Nasıl Telefon Satamıyor?”

Dönel, Xiaomi fabrikasının 7 yıllık devlet teşviği aldığına, işçilerin sigorta primlerinin dahi devlet tarafından karşılandığına, pek çok vergi muafiyetinden faydalandığına dikkat çeken işçiler "Xiaomi şirketi her yerde yüksek kar oranlarını açıklıyordu. Şimdi nasıl telefon satamıyor da işçi çıkarıyor?" diye sordu.

Son 3 ayda stokların dolması için üretim yaptıklarını da aktaran Dönel, "Bugün iş yok, sipariş yok diyenlerin fabrikanın stoğundaki telefon sayısına bakmasını istiyoruz" dedi. Dönel ayrıca fabrikanın daralma gerekçesiyle işten çıkarmalarda 1 ay önceden haber vermek zorunda olduğunu hatırlattı.

 

Fabrikaları Da Sendikaları Da Dünyayı Da Var Eden Bizleriz”

Türk Metal Sendikası'ndan ise tutumlarına ilişkin bir açıklama beklediklerini dile getiren Dönel, şöyle devam etti: "İçeride çalışan arkadaşlarımız var. Bugün bize yapılan bu haksızlığı yarın onlar da yaşayacaklar. Biz bugün buradan sesleniyoruz; Hem işverenin bu işçi düşmanı tutumuna ve bu tutuma ortak olarak işçilerin yanında durmayan sendikanın yanlışına karşı mücadele etmeye, sendikanın bir an önce bu yanlıştan dönmesine ve dün yan yana durduğumuz içeride çalışan işçi kardeşlerimizi yanımızda olmaya çağırıyoruz. Gelin hep beraber bu işçi kıyımına ve bu işten atma hazırlıklarına hep beraber karşı duralım. Biz işçilerin en büyük gücü birlikteliğidir. Fabrikaları da, sendikaları da bu dünyayı da var edenler bizleriz"dedi.

İşten atmalara, hak gasplarına karşı bütün işçileri omuz omuza mücadele vermeye çağııran Dönel Salcomp Xiaomi işçileri olarak taleplerini ise şöyle sıraladı;

 

Talepler

Dönel, bütün işçileri mücadelede omuz omuza vermeye çağırarak, taleplerini şöyle sıraladı:

* "İşten atılan ve işe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız işe geri alınsın,

* Kıdem ve ihbar süresinin dolmasına birkaç gün kala resmen kötü niyetle işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilsin,

* Sendika bu işçi kıyımına ortak olmaktan geri çekilsin ve bu yanlış tutumundan vazgeçsin, biz işçilerle birlikte bu sürecin bir parçası olsun.

* İşten atmalar durdurulsun."

 

Migros Depo İşçileri “Omuz Omuza Direnişi Sürdürelim”

Geçen ay istedikleri 4 liralık zam yüzünden 257'si işten atılan ve mücadeleyi taleplerinin kabul edilerek kazanımla sonuçlandıran Migros Depo işçileri de Xiaomi işçilerine desteke için fabrika önündeydi. Migors Depo işçiler Xiaomi işçileriyle dayanışma içinde olacaklarıın vurgulayarak “İşçiler olarak omuz omuza direnişi hep birlikte sürdürelim” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.