"Esnaf Kurye Dayatmaları Canımızdan Bezdirdi"

Samsun’da DİSK Gıda İş Sendikası, Samsun Motorlu KuryelerDerneği ve Restoran İşçileri Sendikası, TAB Gıda kuryelerinin güvenceli ve insanca çalışma koşulları ve esnaf kurye dayatmasının son bulması talebiyle Samsun Bulvar AVM (Eski Vergi Dairesi) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Motokuryelerin kölece çalışma koşullarına karşı eylemleri devam ediyor. Bu kez motokuryeler Samsun'dan "Motokuryeler Köle Değidir!" diyerek Samsun'dan haykırdı.

Samsun'da bulanan TAB Gıda işçileri, motorkuryelerin güvenceli ve insanca çalışma koşulları ve esnaf kurye dayatmasının son bulması talebiyle eylemdeydi.

Samsun’da DİSK Gıda İş Sendikası, Samsun Motorlu Kuryeler Derneği ve Restoran İşçileri Sendikası, TAB Gıda kuryelerinin talepleri için Samsun Bulvar AVM (Eski Vergi Dairesi) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"TAB Gıda Kuryeleri Güvenceli İnsanca Çalışma Koşulları İstiyor Esnaf Kurye Dayatmaları Son Bulsun" yazılı pankart açılan eylemde sık sık "TAB Gıda İşçisi Köle Değildir", "İnsanca Çalışmak İstiyoruz" sloganları atıldı.

Eylemde ilk olarak DİSK Gıda İş Sendikası adına Cihan Sezer bir açıklama yaptı. Sezer bir çok iş kolundan işçilerin düşük ücretlere, kölece çalışma koşulları ve zamlara karşı mücadele ettiğini belirterek TAB Gıda işçileri ve kurumlar adına hepsini selamladıklarını söyledi.

Tab Gıda’da çalışan işçilerini, Burger King. Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci, Dominos’s, KFC, Mc Donald’s işçileriyle aynı sorunları yaşamakta olduğunu belirten Sezer "TAB Gıda işçileri olarak bugün sesimizi, sözümüzü gücümüzü birleştiriyoruz" dedi.

 

"Servetini Büyütürken Çalışanlara Esnaf Kuryeliği Ve Güvencesizliği Dayatıyor"

Ata Holding’e bağlı TAB Gıda firmasında çalışanların özellikle esnaf kurye dayatmasıyla karşılaşan kuryelerin son günlerde oldukça yoğun mobbing ve baskıyla karşı karşıya kaldığını aktaran Sezer, "Burger King. Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci gibi zincir restoranlar işleten TAB Gıda firması her geçen gün servetini büyütürken çalışan üzerindeki baskısını arttırırken, sömürüsünü yoğunlaştırmaktan da geri durmuyor" dedi.

Tab Gıda’nın, Fiyuu uygulamasıyla çalışanları esnaf kurye modeline geçirmeye zorlayadığını bunu kabul etmeyen işçilere yıldırma politikası uyguladığını, esnaf kurye uygulaması ile birçok güvencesizlik yaşayacak kuryelere bir de gibi tazminat haklarından vazgeçmeleri yönünde de baskı uygulandığını söyleyen Sezer ‘’Siz tazminatlarınızı boşverin çok çalışırsanız birkaç aya zaten bu tazminatı kazanacaksınız’’ denildiğini belirtti.

"Ücret Kaybı Ve Çalışma Koşulları Çekilmez Bir Hale Geldi"

Bu uygulamaya geçildiğinde yapmakla sorumlu olunan işi yaparken oluşacak masraflar çalışanlara yüklenmekte olduğun, zaten yoğun trafikte riskli bir iş yapılırken olası kaza ve masrafların da tamamen çalışana yüklenmek istendiğini vurgulayan Sezer, "Şirketler pandemi döneminden bu yana her geçen gün servetlerini arttırırken çalışan kesimin ise ücret kaybı oluşmuş ve beraberinde çalışma koşulları çekilmez bir hal almıştır" diyerek HepsiBurada, Trendyol, YemekSepeti kuryelerinin micadelsini hatırlattı.

 

"Kölelik Koşullarını Kabul Etmiyoruz"

TAB Gıda bünyesinde yapılmak istenen bu hak gaspına karşı kuryelerin birlik beraberliğini sağlayarak haklı mücadelelerinin sonuna kadar yanında olacaklarını vurgo Cihan Sezer "Tab Gıda işçisi köle değildir, kuryeler köle değildir, dayatılan kölelik koşullarını asla kabul etmiyoruz" Çalışanların hak ettiği değerin, ücretin ve iş güvencesinin karşılanarak, insanca çalışma koşulları oluşturulmasını talep ediyoruz" ded.

 

"Güven İçinde Çalışmak, Gelecek Kaygısı Duymak İstemiyoruz"

TAB Gıda'nın yeni yatırımlar yapıp yeni şubeler açtığın, karına kar katttığını belirten Sezer"Artık kazançlardan payımızı istiyoruz. insanca geçinmek, insanca yaşamak,i inanca ücret almak istiyoruz. Yıllık izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Fazla çalışmanın karşılığı olan mesai ücretlerini almak istiyoruz. Kölece çalışmak istemiyoruz. Çalışan işçiler olarak iş yerinde karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyoruz. Fast food işçisi olarak yarış atı değiliz, performans uygulaması ile bizi yarıştırmayın. Rekabet değil, insanca çalışma istiyoruz. Çalışırken hak gasplarına uğramak, haklarımızın yenilmesini istemiyoruz. Alın terimizin, emeğimizin karşılığı tam verilsin. Çalışırken endişesiz, güven içinde çalışmak, gelecek kaygısı duymak istemiyoruz" dedi.

İşçilee seslenen Sezer, "TAB Gıda ( fast food) çalışanı işçiler olarak gücümüzü birleştirelim, insan gibi çalışalım, insan gibi yaşayalım, insan gibi ücret alalım. Tüm işçileri örgütlenmeye ve hak almaya çağırıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

"Sadece Evrak, Yemek, İlaç, Kargo Değil, Can Da Taşıyoruz"

Samsun Motorlu Kuryeler Derneği ve Restoran İşçileri Sendikası adına açıklama yapan Cem Burak ise pandemide ağır yükler taşıdıkları için kahraman ilan edildiklerini hatırlatarak "Bizler sadece evrak, yemek, ilaç, kargo taşımıyoruz, can da taşıyoruz" dedi.

/

"Dayatılan Esnaf Kurye Modeli, Canımızdan Bezdiriyor"

"Kimsenin kimseye temas etmediği pandemi günlerinde, biz evraklarınızı, yemeğinizi, ilacınızı, alışverişlerinizi ulaştırdık. Ve kapılar suratımıza kapandı. Bir teşekkür çok görüldü" diyen Burak,

Bağ-Kur destek indirimleriyle, kahraman kuryelerin bireysel şirketler kurmaya itildiğini böylelikle ne yıllık izinlerinin kaldı, ne sosyal haklarının kalmadığını, bir de tüm masraflar kuryelere yıkıldığını söyledi.

 

"Bu Sisteme Dur Demek Gelecek Nesiller İçin Boynumızun Borcu"

Yıllık bazda dikkatlice hesaplayanların, bedava çalıştıklarının farkında olduğunu belirten Burak "Dayatılan bu sisteme dur demek, bizden sonraki nesiller için de boynumuzun borcu, mirasımızdır" dedi. "Sömürü Sisteminin Ana Sponsorları"

Restoranla müşteri arası sipariş hattını sağlayan ara program sahiplerinin bireysel şirket kurdurulan emekçi kuryelerden hatta restorandan daha çok kazandığını da aktaran Burak bu sömürü sisteminin ana sponsoru olduklarını söyledi.

 

"Hesap Yaparak Yola Çıkınca Canımızdan Oluyoruz"

Burak "Hemen gelsin, şu kadar dakkada kapında reklamlarıyla, anlık alelacele yollarda can verirken, tüm riskler üstüne bir de esnaflığın yükü dayatılıyor. Temiz bir zihinle çalışmak yerine hesap yaparak yola çıkınca cana geliyor. Nefes alamıyoruz" dedi.

Burak "Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği olarak, sesimizi duyan kurye arkadaşlarımızı sendikalaşmaya, birlik olmaya davet ediyoruz" dedi.

 

"Bizi Boğan Sadece Trafikteki Egzoz Gazı Değil"

Restoran İşçileri Sendikası adına yapılan açıklamada ise "Bizi boğan sadece trafikte kokladığımız egzoz gazı değil. Bu gürültü, hava şartları, kaza yapma korkusu, hızlı teslimat baskısı, trafikte yaşadıklarımızın stresine bir de bize vergi mükellefi olmayı dayatan, esnaf kurye modeli balonu eklendi" denildi.

İş güvenliği yönünden ise esnaf kurye modelinde masraflarla başa çıkıp para kazanmak için, kuryelerim 9 saatin çok üstünde çalışmakta olduğu haftalık izin yapmadıkları" Bu yorgunlukla dikkat ve güvenli sürüş kaybolduğunda kurye kardeşlerimiz, çocuklarına sağ salim sarılamaz olmuştur. Kaza riski artmıştır" denildi.

Açıklama esnaf kuryelere dayatılan şartlar ise şöyle aktarıldı: "Sigorta, yemek, araç, araç eskime bedeli, kıyafet, koruyucu ekipman bedeli, yakıt ve kdv dahil olduğunda esnaf kuryeye kalan asgari ücrete yakın bir paradır.

Haftalık iznimizin olmadığı, hasta olduğumuzda, kaza yaptığımızda, izin yaptığımızda para kazanamayıp dolaylı yoldan mobbingle çalışmak zorunda bırakıldığımız esnaf kurye modeli bizi boğmaktadır.

 

"Gençler Sömürülüyor, Devletten Vergi Kaçırmak Teşvik Ediliyor"

Patronsuz kurye, kuryeler 15 bin lira kazanıyor başlıklarındaki yalan yanlış YouTube videolarıyla şişirilen bu algı oyununun içinde büyük firmaların gençleri sömürdüğü, bu yöntemle devletten inanılmaz ölçüde vergi kaçırılmasının teşvik edildiği gerçeği yatmaktadır.

 

Şirketler Hakları Vermiyor, Hiçbir Sorumluluk "Almıyor"

Bu sistemle büyük şirketler, kuryeleri günde istediği kadar (isterse 15 saat çalıştırabiliyor) sigortalarını, yemeklerini, motor aşınma bedellerini ödemiyor, motorcular kaza yaptıklarında, hastalandıklarında sorumluluk almıyor, tazminat, yıllık izin ve buna benzer haklarını vermiyor ve kanunen hiçbir sorumluluk almıyorlar."

 

"Birllikten Güç Doğar, Sendikalı Olun"

Motokuryelerin hata yapmasını önlemeye çalıştıklarını ve birllikten güç doğduğu vurgulanan açıklamada tüm kuryelere sendikalı olmaları çağrısı yapıldı.