Urfa’da bulunan DİSK Tekstil Sendikası üyesi oldukları için işten atılan, eylemleri sonrasında işe alınan Uğur Tekstil işçileri, patron-sendika işbirliğiyle tekrar işten çıkarılmıştı. Uğur Tekstil işçileri bugün bir basın toplantısı düzenleyerek 16 Mart itibariyle eylemlere başlayacaklarını duyurdu.
Urfa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Uğur Tekstil’de işçiler DİSK Tekstil Sendikası’na üye oldukları için işten atılmıştı. Fabrika önünde direnişe başlayan ve kazanımla sonuçlandırarak işe geri alınan işçiler bir süre sonra sendikanın patronla işbirliği sonucunda tekrar işten atılmıştı.
İşçiler, Uğur Tekstil patronları Hayrı Uğur ve Servan Zenderlioğlu’nun işçiler hakkında yaptığı açıklama sonrasında basın toplantısı düzenleyerek patronlara “fabrika önünde eylem” kararıyla yanıt verdi.
“Sendikalı Olduk İki Ayda İki Kere İşten Atıldık”
Basın toplantısında konuşan işçilerden Suphi Şahinalp “Sendikalı oldukları için iki ay içinde iki kere işten atıldık ve sendika tarafından da satıldık” dedi.
Uğur Tekstil patronu Hayri Uğur ve ortağı Servan Zenderlioğlu'nun bir süre önce yaptığı basın toplantısındaki yalanlarına ilişkin ise Şahinalp, 18 Kasım 2021 tarihinde sendikalı oldukları için 97 işçinin işten atıldığını, jandarma zoruyla fabrikadan çıkarıldıklarını ve işçilerin isimlerinin organize sanayide bulunan fabrikalara verilerek iş bulmalarının engellendiğini söyledi.
“Patron Hayri Uğur İşsiz Kaldığımız Süredeki Ücretlerimizi Ödeme Sözü Verdi”
Uluslararası sendikanın çabasıyla fabrikanın üretim yaptığı Zara'nın sürece dahil olması sonucunda Hayri Uğur'un 18 Şubat 2022 tarihinde taahhütname imzalayarak işten atılan 97 işçinin 15 gün içinde işe geri alınacağını açıkladığını anımsatan Şahinalp, işsiz kaldıkları süre içindeki ücretlerinin ödeneceği sözü verildiğini aktardı.
Patronlardan Davadan Vazgeçmezseniz İşe Dönenmezsiniz Tehdidi
21 Şubat günü Hayri Uğur'un çağrısıyla fabrikada işten atılan işçilerin katılımıyla bir toplantı yapıldığın aktaran Şahinalp, bu toplantıda atılan işçilerin tamamının işe alınmayacağını, işçilerin işten atıldıkları süre içerisindeki ücretlerinin yarısının ödeneceği bilgisi verildiğini belirterek “Toplantıda, 15 gün içerisinde işçilerin işe alınacağı sözü verilmesine rağmen, patron yetkilisi kısa bir süre sonra işçileri arayarak işe dönmek için açtıkları davadan vazgeçmemeleri durumunda işe dönemeyeceklerini bildirdi” dedi.
“Patron Mahkeme Masrafını Ödeme Sözünü Tutmadı İşçi İcralık Oldu”
Sendikal davayla işe iade davasını bir arada açtıklarını, vazgeçmeleri durumunda sendikal tazminat haklarını kaybedeceklerini ve mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalacaklarını aktaran Şahinalp, "Bize mahkeme masraflarını karşılayacaklarına söz verdiler ama davasını geri çekip iş başı yapan Ali Taş'a da söz vermişlerdi Ali Taş icralık oldu" dedi.
“Patron Ne Ücretleri Ödedi Ne de Sigorta Girişlerimizi Yaptı”
Patronun atılan işçilerle yaptığı toplantıdan bir gün sonra basın toplantısı düzenleyerek kendini temize çıkarmaya çalıştığını, atılan işçilerin işe alındığını ve işten atıldıkları süre içindeki ücretlerinin ödendiğini söylediğini belirten Şahinalp, "Ama yaklaşık 25 gün geçmesine rağmen ne bizim sigorta girişlerimiz yapılmıştır ne de şirkete vermiş olduğumuz maaş hesaplarımıza 1 kuruş para yatırarak mağduriyetimizi gidermiştir" diyerek patronun yalan söylediğine dikkat çekti.
“Kendini Hayırsever İşadamı İlan Eden Patron İşçilere Baskı Yapıyor”
Açlığa mahkum olan işçilerden 30'unun işe iade davalarını çekerek işbaşı yaptığını fakat fabrikada, mobbing ve baskıya maruz kaldığını aktaran Şahinalp, patronun işçilerin mağduriyetini gidermiş gibi gösterip kendini iyi patron "hayırsever iş adamı" gibi lanse ederek algı operasyonu yaptığını vurguladı.
“Eğilmeyen Onurlu Başı Asla Ezemeyeceksiniz”
İşten atılan işçiler adına patronlara seslenen Şahinalp, "Karşınızda hak aramasını bilmeyen, cahil koyun sürüsü yok artık, patronların sürekli olarak söylediği bir şey var 'bu işçileri birileri yönlendiriyor, birileri kışkırtıyor' diye. Biliyoruz, patronlara göre ve patronla işbirliği yaparak bizi satan sarı sendikacılara göre işçiler kendi başına kendi iradesi ve aklıyla hak talebinde bulunmazlar, mücadele edemezler! Eğer işçiler bir hak mücadelesi veriyorsa mutlaka birileri onları kışkırtıyor ve yönlendiriyordur! Çünkü onların gözünde biz işçiler bir koyun sürüsüdür! İşçilerin kendi aklı ve iradesi yoktur! Onlar bir haksızlığa itiraz edemezler! Sermaye sınıfı şunu çok iyi bilmelidir ki eğilmeyen bu onurlu başı asla ezemeyeceksiniz, boynumuzu koparabilirsiniz ama asla ip takıp çekemeyeceksiniz" dedi.
“Biz Onurlu İşçiler Olarak Siz Satılmış Sendikacılar Olarak Tarihe Geçeceksiniz”
DİSK Tekstil Genel Başkanı Kazım Doğan ve yöneticilerinin Uğur Tekstil fabrikasında patrondan yana tutum aldığını ve mahkemede patronun şahitliğini yaptığnı da hatırlatan Şahinalp ş"Bizler haklı ve onurlu bu mücadelemizin sonunda yenilsek bile adımız tarihe işçi düşmanlığına, işçi kıyımına karşı hakları için sonuna kadar direnen Uğur Tekstil işçileri olarak geçecek. Ama siz kazansanız da aslında çoktan kaybettiniz. Adınız tarihe sendikalı oldukları için işçileri toplu halde jandarma zoruyla işten atan patron, kendi üyesi işçileri masa başında satarak patronla işbirliği yapan, mahkemede işçilere karşı patronun şahitliğini yapan alçak, onursuz ve satılmış sendikacılar ve onların tarafını tutanlar olarak geçecek" dedi.
“Eylemlerimizi Uğur Tekstil Ve Zara Markasına Karşı Yapacağız”
Uğur Tekstil patronunun işçilere verdiği sözleri tutmadığını, Zara markasının sorunlar çözülmüş gibi Uğur Tekstil ile çalışmaya devam ettiğini belirten Şahinalp, "Bundan dolayı bugünden itibaren yapacağımız eylemler sadece Uğur Tekstil'e karşı değil, bu fabrikaya Zara'ya üretim yaptığı için bize yapılan bütün haksızlıklardan ve hak ihlallerinden sorumlu olduğu için Zara markasına karşı da yapılacaktır" dedi.
“Taleplerimiz Kabul Edilip Protokol İmzalanmazsa Eylemlere Başlayacağız”
Şahinalp, Uğur Tekstil işçilerinin taleplerini ise "1-İşten atılan bütün işçiler koşulsuz işe alınacak ve dışarıda kalan bütün işçilerin işe girişi ve sigorta girişi aynı gün yapılacak.
2-Sendikal tazminat davalarından feragat etmemiz isteniyorsa, öncelikle bütün mahkeme ve avukat masrafları işveren tarafından karşılanacak ve bu konuda yazılı güvence verilecek.
3-Hayri Uğur'un imzaladığı taahhütnamede de söz verdiği gibi işsiz kaldığımız sürelerin ücretinin tamamı ödenecek” diyerek üç madde halinde aktardı.
Şahinalp, ayrıca şu ana kadar geçen sürenin asgari ücrete göre yarısı bile etmeyen 8 bin lirayı ise kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi.
“16 Mart’tan İtibaren Uğur Tekstil Ve Zara Önünde Eylemler Başlayacak”
Bu üç maddenin de protokol imzalanarak güvence altına alınmasını istediklerini belirten Şahinalp protokol imzalanmaması durumunda ise eylemlerine yeniden başlayacaklarını belirti. Şahinalp Uğur Tekstil işçileri olarak yapacakları eylemlere ilişkin takvimini ise;
16 Mart Çarşamba Fabrika önünde ilk eylem yapılacak
20 Mart Pazar Diyarbakır’da Zara önünde eylem ve boykot çağrısı yapılacak
Sonraki günlerde Uğur Tekstil'in Mersin'deki merkezi,
Mersin ve Adana'daki Zara mağazaları,
Zara'nın İstanbul'daki Türkiye Ofisi önü,
Uğur Tekstil patronu Hayri Uğur'un evinin önünde eylemler” olarak açıkladı.
Şahinalp ayrıca Mart ayının sonunda Meclis'teki siyasi partilerle görüşeceklerini ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.