Emekli madencilerin sefalet ücretine mahkum edilmesine karşı madenciler Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Soma Hükümet Meydanı'ndan Adalet Sarayı önüne yürüdü.
Soma’da maden işçileri Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde emekli maden işçilerinin sefalet ücretine karşı yürüyüş yaparak düşük emekli maaşlarının insanca yaşanabilecek bir düzeye çekilmesini istedi. Madenciler iktidara “ Madenciler yaşayamıyor, geçinemiyor, erken ölüyor, 2500-3000 TL maaşla geçinemiyor” diye seslendi.
“Çalışmak Zulüm, Emeklilik Ölüm” yazılı pankartla Soma Hükümet Meydanında toplanan madenciler, sloganlar eşliğinde Adalet Sarayı önüne yürüdü. Madenciler yürüyüş boyunca “Çalışmak Zulum Emeklilik Ölüm”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Vur vur İnlesin Ankara Dinlesin”,“Ses Ver Ankara, Madenciler Ayakta”,”İnsanca Yaşamak İstiyoruz” sloganları attı.
Adalet Sarayı önünde ise pankartlarını yere sererek kasklarını vurarak burada da emeklilerin sefalet ücretine mahkum edilmesini protesto etti.
Yıllardır sosyal hakları için mücadele eden Somalı madenciler, bu emekli madencilerin sefalet ücretine mahkum edilmesine karşı yürüyüş gerçekleştirdi. , "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" sloganları atarak hükümete seslendi.
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne(TKİ) ait madenlerden emekli olan bir madencinin 7 bin 500 lira civarında emekli aylığı aldığını ancak özel sektöre ait madenlerden emekli olan bir madencinin 3 bin ile 3 bin 400 lira emekli aylığı aldığını söyleyen Somalı madenciler, aradaki ücret adaletsizliğin düzeltilmesini talep etti.
“Köle Gibi Çalıştım, İnsanca Yaşayacak Bir Emekli Maaşım Bile Yok”
Eylemde konuşan Uyar Madencilikte geçirdiği iş kazası sonucu sakat kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, yıllarca madenlerde köle gibi çalıştığını, sakat kaldıktan sonra insanca yaşayacak bir emekli ücretinin olmadığını söyledi.
“Elimde Mahkeme Kararı Var Ama Tazminatım Ödenmiyor”
Elinde mahkeme kararı olmasına rağmen hala tazminatının ödenmediğini söyleyen Sarıkaya: “Önümüzdeki 2023 seçimleri var. Sık sık meclisimizde ‘Helalleşelim’ sözü dile getiriyor. Ben bir iş kazası geçiren 2 çocuk babası bir madenci olarak defalarca hakkımızı aramak için meclise gidip geldim. Ama hala hakkım verilmiyorsa, o zaman acının başkenti olan Soma’ya gelin de helalleşelim. 15 yıl boyunca hangi AKP Manisa milletvekili benimle gelip görüştü. Haydi gelsinler görüşelim” dedi.
“Tutmadığınız Sözler İçin İki Arkadaşımız Hayatını Kaybetti”
Yıllardır tazminat hakları için mücade ettiklerini hatırlatan Sarıkaya “Bu uğurda ölmek var dönmek yok dedik ve genel başkanımız ile bir madenci arkadaşımızı kaybettik. Tutmadığınız sözler için iki arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu bir madenciye, bir emekçiye ve babaya yakışan hareket mi? Ben bir madenci emeklisiyim. Engelleyim. Yıllarca köleci gibi çalışıp, sonrasında insanca yaşamak istiyorum.
“Turistler Ülkede Cirit Atarken Ben Antalyanın Yolunu Bilmiyorum”
Bizim ülkemizde yabancı turistler cirit atarken, ben daha Antalya’nın yolunu bilmiyorum. Oralara gitmek bizimde hakkımız değil mi? Bize söz veren siyasetçiler hiç soğuk meydanlara oturup hak aradılar mı? Bize verilen sözler yerine getirilsin. Bir defa ölürüz, bin defa geliriz. Ama yolumuzdan dönmeyiz” dedi.
“Kimseden Kıyak İstemiyoruz Bu Ücret Adaletsizliğini Düzeltin”
Emekli maden işçisi Hasan Eren, aldığı 3 bin 500 lira emekli maaşıyla geçinemediğini belirterek isyan etti. Eren “Artık bize emekli maaşı yetmiyor. Biz macera aramıyoruz. Bir derdimiz var ki meydanlara çıkıyoruz. Ancak derdimizi duyan yok. Bizi algılayan yok. Soma’da özel sektörde çalışan madenciyle, kamuda çalışan madenci aynı havayı soluyor, aynı suyu içiyor.
Ama birisi yüksek emekli maaşı alırken, özel sektördeki madenci açlık sınırının ve asgari ücretin altında emekli maaşına mahkum ediliyor. Biz kimseden kıyak istemiyoruz. Benim emekli maaşım 3 bin 500 lira. Elektrik 700 lira, su 200 lira geldi. Bunun üzerine zamlanan gıda ürünleri de eklenince maaşın yarısından fazlası gidiyor. Bu haksızlık değil mi?. Hak yiyorsunuz. Özel bir yasamı çıkartırlar, kanunun mu düzenlerler bilmeyiz ama bu ücret adaletsizliğini düzeltsinler. Hakkımızı istiyoruz” dedi.
“Hep Beraber Olursak, Yürekli Olursak Kazanırız”
Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır: "20 yıl madenlerde çalıştık. Emekli olduk şükür dedik. Ama emekli maaşımız 3000-3500 arası. Biz bu ücretle geçinemiyoruz. Bizimle ilgili 2014 de çıkan yasayı semdikalarımız hükümetteki siyasi partiler de göz ardı etmiş.
Gökay: "Buna karşı mücadele etmek için işçi kardeşlerim hep beraber olacağız. Bunu kazanacağımıza başaracağımıza inanıyorum. Ama hep beraber olursak, yürekli olursak kazanırız" dedi.
“Kamu İşletmeleri İle Özel İşletmelerde Çalışanları Maaşları Arasında Uçurum Var”
Eylemde madenciler adına açıklamayı Bağımsız Maden İş Sendikası Ege Örgütlenme Uzmanı Ferhat Akıman yaptı.
Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücret 6500 lira olduğnu, özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunduğunu belritan Akıman “Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık geliri 2000 Euro olmaktadır. Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir” dedi.
“Emekli Madenciler Olarak Ölüm Aylığına Tahammülümüz Yok”
Akıman konuşmasında “Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim. Aynı zamanda Uyar madencilikte tazminatlarını alamayan, eksik ödeme alan, iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminatlarının gerçek tutarlarını alamayan madencilerin tazminat sorunu çözülmelidir” dedi.
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ve emekli maden emekçileri emekli aylıkları düzeltilene kadar her ayın 15’inde eylem yapmaya devam edeceklerini söyleyerek eylemi sonlandırdı.