Adana'da KESK üyesi kamu emekçileri "Acı reçete yine emekçiye düşüyor" diyerek maaş bordolarını yaktı.

KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri maaşlarının geçinmeye ve faturalarını ödemeye yetmediğini belirterek maaş bordolarını yaktı. KESK üyeleri Cemalpaşa Postanesi önünde "Sefalet Ücretini Kabul Etmiyoruz Bordrolarmızı Yakıyoruz" yazılı pankart açtı.

KESK adına açıklamayı SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz yaptı.

 

"Her Gün Yeni Eylemler Yapmak Zorunda Kalıyoruz"

“Binbir türlü zorluk içinde borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da gözlerimizi fahiş zamlarla açtık” diyen Akyüz, "Malum sendika ile oynanan TİS tiyatrosundan beri alanlardayız. Emeğimizin karşılığını alabilmek için her geçen gün yeni eylemler yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

 

"Lütuf Değil Alınterimizin Karşılığı İçin Buradayız"

Kamu emekçilerinin ömrü boyunca alacağı tüm maaşları birleştirse bile alamayacağı evlere, arabalara sahip olup sosyal medyada paylaşanların “gerekirse kuru ekmek yeriz” edebiyatlarına kadınlarının tok olduğunu ifade eden Akyüz "Milyonlarca liralık vergi borçları silinen yandaş şirketler varken, kimse bize aynı gemideyiz, tasarruf edeceğiz demesin. Bizim istediğimiz bir lütuf değil, alın terimizin karşılığı için buradayız" dedi.

Yeni yılın ilk dakikalarında elektriğe %50 ile %127 arasında (ortalama %80), doğalgaza %25, vergi, resim ve harçlara %36, zam yapıldığını hatırlatan Akyüz, son bir haftadaki katmerli zamlar Asgari Ücrete yapılan %50,4 artışı bile çoktan erittiğini vurguladı.

 

"Yüzde 2,5 Artışı Refah Payı Diye Yutturmaya Çalışıyorlar"

Akyüz "Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için %7,5’luk maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret %2,5 artışı 'refah payı' diye yutturmak istiyorlar. Verdikleri ekstra bir zam yok, refah payı da yok, sadece Temmuz’da alacağımız enflasyon farkını öne çekmekten başka yaptıkları bir şey yok" dedi.

Akyüz,2020 başında 4 bin 450 TL, 2021 yılında 5 bin 156 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşının bu Ocak’ta 7 bin 151 TL’ye çıkmış olacağını, ancak söz konusu maaşla alınan dolardan çeyrek altına, gıda ürünlerinden tüketim maddelerine her şeyin miktarı azalmaya devam edeceğine dikkat çekti.

 

"Artış Ateşi Bir Miktar Alsa Da Közü Söndürmeye Yetmez"

Sonuçta fatura daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme olarak hepimize kesildi. Maaşlarınızdaki erime yerini buharlaşmaya bıraktı. Yoksulluğumuz arttı. Buna rağmen hala önümüze sahte enflasyon rakamlarını koyanlara, İğneden ipliğe zam kasırgası yıllardır süren yangının ateşini her gün daha fazla körüklerken “yapılan artış ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez” dedi.

 

"Geçinemiyoruz! Nefes Alamıyoruz!"

Akyüz "Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz! Nefes alamıyoruz! Üstümüze çöken bu zifiri karanlıktan tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor" dedi.

"Bugün mücadeleyi yükselteceğimizin bir işareti olarak, bize layık görülen maaşlarımızı gösteren bordrolarımızı yakıyoruz" diyen Akyüz mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Açıklamanın ardından kamu emekçileri sloganlarla maaş bordrolarını yakarak eylemi sonlandırdı.