< Şubat Ayında En Az 106 İşçi Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre Şubat ayında en az 160 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.  İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın işçi, 98’i erkek işçi. İş cinayetlerinde hayatını kaybenlerin 9'u çocuk işçi, 9 göçmen işçi, 31 işçi ise 51 yaş üstü emekçiler.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM), 2022 Şubat ayına ait İş Cinayetleri Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı.

Açlığa, işsizliğe, zamlara, iş cinayetlerine karşı direnen ve örgütlenen Farplas, Adeka İlaç, Yemek Sepeti, Pas South, TOKİ Emlak Konut Düşler Vadisi Şantiyesi, Çankaya Belediyesi, Haskan İplik, Bossan Halı, Reis Carpet, Angora Halı, Shag Rugs, Krom Evye, Bosal, Ağaç A.Ş., Finans Şehir Şantiyesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Şantiyesi, Technomix, Coca Cola Piya Meşrubat, İpek Mekik Halı, Bakırköy Belediye, Hacettepe Hastanesi, Tekzen, Uğur Tekstil, DNZ Plastik ve Kuzenler Boru Türkiye’nin dört bir yanında haklarını arayan işçileri selamlayan İSİGM raporuna göre Şubat ayında en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2022 yılının ilk iki ayında ise en az 225 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Yüzde 63’ünü ulusal basından; yüzde 37’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak hazırlanan raporda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. İSİGM'nin raporuna göre yılın ilk 2 ayında 225 işçi yaşamını yitirdi

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle: Ocak ayında en az 119 işçi, hayatını kaybetti. 20 Şubat’ta açıklanan raporda 111 işçi ölümü belirlediklerini aktaran İSİGM, sonrasında Ocak ayına dair 8 iş cinayeti bilgisine daha ulaştıklarını belirtti.

Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti. 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde en az 225 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

 

İş Cinayetlerinin Beşte Biri İnşaat, Üçte Biri Sanayi İşkolunda

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

- İş cinayetlerinin beşte biri inşaat, üçte biri sanayi işkolunda.

- En az 4 moto kurye hayatını kaybetti. Ocak ayında da 4 moto kurye ölümü tespit etmiştik.

 

9 Göçmen İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

Dokuz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli, 1’i Endonezyalı, 1’i İranlı, 1’i Özbekistanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Sırbistanlı. Ancak göçmen/Raporda mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıtdışı olarak çalıştıklarını ve yine bu yüzden iş cinayetlerinin gizlendiğine de dikkat çekildi.

 

İş Cinayetlerinde Ölenlerin Yüzde 4'ü Sendikalı

Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu. Ancak ölen sendikalı işçi sayısını üye oldukları sendikanın herhangi bir açıklama yapmamasından dolayı tespit edilemeyen ölümler olduğu da ifade edildi.

 

Önlem Alınmadığı İçin İnşaatta Ölümler Birbirinin Kopyası

En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, Covid-19, patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması. Yarıdan fazlası inşaat işkolunda meydana gelen yüksekten düşme nedenli ölümler neredeyse birbirinin kopyası ancak maliyet kalemi olarak görüldüğü için çok basit olan önlemler dahi alınmıyor.

Covid-19 nedenli ölümler çalışan işçi sınıfı içinde azalma gösterirken ölenlerin yüzde 95’ini ise emekli işçi aileleri oluşturuyor.

 

Motokurye Ölümleri De İş Cinayetlerinde Yer Almaya Başladı

Moto kurye eylemlerinin bu ayda da yoğunlaşarak devam ettiği hatırlatılan raporda önemli bir nedenin de iş cinayetleri tablosunda artık moto kurye ölümlerinin bir başlık olarak yerini alması olduğu ifade edildi. Motokuryelerin genç bir yaş ortalamasına sahip olduğu da belirtildi.

 

Kalp Krizi Nedeniyle Ölümler Arttı

Bu ay işyerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere sık rastladığı belirtilen raporda, aşırı ve sağlıksız çalıştırma koşulları kalp krizlerine neden olurken rahatsızlanan işçilere gerekli ilk yardımların yapılmadığını da dikkat çekildi.

 

Üç Çocuk Çalışırken Hayatını Kaybetti

Şubat ayında en az 3 çocuk işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen rapora göre çocuk işçilerden biri tarım işçisi diğeri ise moto kurye. Yine geçen yıl kayıtlarda yer almayan stajyer çocuk işçi ölümü tespit ettikleri belirtildi.

 

51 Yaş Üstü 31 Emekçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 31 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, gemi ve sağlık işçileri.

Yaş gruplarına göre ölümler ise şöyle; 

15-17 yaş grubunda 3 işçi, • 18-27 yaş grubunda 14 işçi, • 28-50 yaş grubunda 51 işçi, • 51-64 yaş grubunda 26 işçi, • 65 yaş ve üstü yaş grubunda 5 işçi, • Ve yaşı öğrenilemeyen 7 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.

 

İş Cinayetlerinde 8 Kadın İşçi Yaşamını Yitirdi

İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın işçi, 98’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri eğitim, ticaret, büro, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

25 ölüm İstanbul’da; 6’şar ölüm Ankara ve Bursa’da; 4’er ölüm Adana, İzmir ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla, Samsun ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Antalya, Batman, Çanakkale, Gaziantep, Kırıkkale ve Kocaeli’nde; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Balıkesir, Bartın, Burdur, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Ordu, Sinop, Sivas, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Rusya’da meydana geldi.

Raporun tamamı ve grafikler için; http://www.isigmeclisi.org/20738-subat-ayinda-en-az-106-isci-hayatini-kaybetti