< < Farplas İşçilerinden CEO Burhanoğlu'na Yanıt

Gebze'de kölece çalışmaya, işten çıkartmalara ve sendika düşmanlığına karşı 34 gündür mücadele eden Farplas işçilerine firmanın CEO'su Ömer Burhanoğlu'nun "provokasyon yapıyorlar" demesi üzerine, işçiler, sendikal haklarının gasp edildiğini hatırlatarak ""Provokasyonu yapan sensin" dedi.

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Farplas fabrikasında kölece çalışma koşullarına karşı sendikalı olan işçiler işten atılmaları üzerine çalışma haklarına ve sendikal haklarına sahip çıkarak 34 gündür mücadele ediyor. Farplas'ın CEO'su Ömer Burhanoğlu ise tüm patronların ve şirket yöneticilerinin yaptığı gibi işçilerin suçladı.

Birleşik Metal İş, Limter İş ve Lastik İş Sendikalarının örgütlü olduğu fabrikada işçiler kölece çalışma koşullarına seslerini yükseltince ard arda işten atmalar başlamıştı. Farplas işçileri ise sendikal haklarına sahip çıkarak fabirka önünde eyleme başladı. Kışın soğuğuna karlı havalara rağmen 34 gündür de kararlılıkla devam ediyorlar.

Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu 2 Mart günü yerel basına açıklama göndererek işçiler "provokasyon yapıyorlar" demesi üzerine işçiler yanıt verdi.

"Ücret yetersizliği ve bize dayatılan asgari ücretle çalışma koşulları ve iş yerinde 21. yüzyılda yapılan insanlık dışı muameleye karşı hak arayışında demokratik haklarımızı kullanarak tepkimizi ortaya koyduk" diyen Farplas işçileri, Farplas'ta asgari ücret dayatmasına ve makinada çalışanların su içme ihtiyacının dahi yasaklandığını hatırlattı.

 

"İnsanlık Dışı Muameleye Tepki Gösterdik İşten Atıldık"

Farplas işçileri açıklamada, "Lavabo ihtiyacı sadece yemek molaları dışında yasaklanmıştı. Çoğunluk bayan çalışanların olmasına karşı ihtiyaç duyulması halinde bile lavabo ihtiyacı yasaklanmıştı. Vicdanları sızlatacak insan onuruna dokunacak ama makinada çalışan arkadaşlarımızdan altına kaçıran oldu. 12 saat zorunlu çalışma dayatması. Farplas ve işverenlerin önce insana değer politikası bu mu? Onurlu ve gerçekçi kamuoyu gelsin Farplas'ta bunu birebir çalışanlardan teyit edebilir. Farplas çalışanları maruz kaldığı bu insanlık dışı muameleye tepki gösterdiğinde işçilere kapı yolu gösterildi. Çalışanları işten çıkartıldı ve işi ekmeği ile tehdit edildi. Bizim talebimiz emeğimizin alın terimizin sadece karşılığını alma isteği idi. İnsanca ve güvenli bir şekilde çalışma isteği oldu" denildi.

 

'Yemek Molalarından Kesinti Yapılıyordu"

Farplas CEO'su Burhanoğlu'nun açıklamasının gerçeklik dışı olduğunun vurgulayan Farplas işçileri "Pandemi döneminde veya herhangi bir duruşta, işçiler olarak ücretsiz izne çıkartılıyorduk. İşverenin herhangi bir kaybı olmuyordu. Çalışanların maaşlarından kesinti yapılmaktaydı. Ve yemek molalarımızdan yarım saat kesinti yapılmaktaydı" diyerek çalışma koşullarını aktardı.

 

"Performans Yetersizliği Değil Sendikalı Olduğumuz İçin İşten Çıkarıldık'

Farplas işçileri açıkamada "Bütün kamuoyu bilsin ki işten çıkarılan 150 Farplas çalışanı Farplas CEO'sunun açıklamada iddia ettiği gibi takımdan provokasyon ve kalite performans yetersizliğinden değil, bütün bu haksız ve hukuksuzluğa karşı demokratik anayasal hakkını kullanarak sendikaya üyelik yaptığı için, sendikalı çalışmak istediği için işten atılmıştır" dedi.

 

İşçiler Yıllardır Kalite Politikasına Uyuyordu Şimdi Ne oldu?

Farplas işçileri işten atılanların çoğunun uznu yıllardır fabrikada çalışmakta olduğunu vurgulayarak "Atılan 150 işçinin kalite kültürüne uyum olmadığı iddia ediliyor. Atılan 150 işçi büyük çoğunluğu 20 yıl, 15 yıl ve 10 yıllık Farplas çalışanı. Çok az sayıda bir çalışan 2 ve 3 yıllık çıkartılan işçilerden. Yıllardır bu işçiler kalite politikasına uyum sağlıyordu şimdi ne oldu da 150 işçi bu şekilde işten atıldı. Biz söyleyelim Anayasal hakkını kullanarak sendikalı çalışmak istediği için" diyerek sendika düşmanlığına dikkat çekti.

 

"Burhanoğlu Sendikal Hakkımızı Gasp Etmiştir"

Çalışma hayatında örgütlenme özgürlüğü bulunduğunu ve evet ve Anayasal bir hak olduğunu belirten işçiler "Ancak bu hakkımız bizzat Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu tarafından gasp edilmiştir. Ve soruyoruz yıllardır büyüyen otomotiv sektöründe gelişen cirosu her yıl iki katılan katlanan Farplas şirketi alt çalışan 7 taşeron şirketi nasıl oldu da bir gecede iflas etti gösterdi. Biz söyleyelim yine işçiler sendikalı çalışmak istediği için ve iflas gösterilerek binlerce işçinin sendika üyeliğini düşürmek için. Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu, açık bir şekilde sendika düşmanlığı yapmıştır. İşçinin özgür iradesi ile seçtiği sendikayı tanımamış ve sendikaya karşı her türlü girişimlerde bulunmuştur. Haksız ve hukuksuz bir şekilde 150 işçi işten atılmıştır. Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu, Anayasa'yı tanımayarak suç işlemiştir" dedi.

 

"Şirketin İstediği Sendikaya Üyelik Dayatıldı"

Açıklamada Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu; işçinin özgür iradesi ile seçtiği sendikayı tanımayarak kendi istediği sendikayı iş yerine sokmak için işveren vekillerini görevlendirerek operatör arkadaşlarımızı iş yerinde görevlendirerek mavi yaka çalışan mobbingi uygulayarak ve baskılarla, çeşitli vaatlerde bulunarak kendi istediği sendikaya üyelik için girişimde olduğu açık ve ortadarı. Bu konuda da kanıt ve ispat vardır" denilerek bir arkadaşlarının bunun kendisine görev olarak verildiğini belirten ifadelerini aktardı.

 

"Provokasyon Yapan Burhanoğlu'dur"

Farplast işçileri açıklamada " CEO'Su Ömer Burhanoğlu'nun sendika düşmanlığı ortadadır. 150 işçiyi haksız ve hukuksuz işten atarak mağdur etmiştir. Dışarıda provokasyon yok. Provokasyon yapan Ömer Burhanoğlu'dur" diyen İşçiler taleplerinin ise işten atılan işçilerİn geri alınması ve sendika haklarının tanınması olduğunu belirtti.