"Zamlar Geri Alınsın, Enerji Şirketleri Kamulaştırılsın"

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube üyeleri Gazi mahallesinde eylem yaparak yapılan zamların geri alınmasını ve enerji şirketlerinin kamulaştırılmasını istedi. İktidarın sermaye yanlısı politikalarının bedelinin emekçilere ödetildiği belirtildi.

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube üyeleri, Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi'ndeki Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi önünde, artan hayat pahalılığına ve enerji alanında yapılan zamlara karşı eylem yaptı. "Zamlar Geri Alınsın, Enerji Şirketleri Kamulaştırılsın, Herkese İnsanca Yaşayacak Ücret" yazılı pankart açılan eylemde, "Zamlara, Pahalılığa Son", "Sermayeye Değil, Emekçiye Bütçe", "Gelirde Adalet, Vergide Adalet", "Savaşa Değil, Eğitime Bütçe" yazılı dövizler taşındı.

 

"Kira Kadar Doğalgaz Elektrik Faturası Ödüyoruz"

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, zamların her geçen gün arttığını ve göstermelik ücret artışlarının emekçinin cebine girmeden eridiğini söyledi. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışlarının ise her türlü tüketim ürünlerine yansıdığını belirten Yıldırım, "Milyonlar artan gıda fiyatları yüzünden yeterince beslenemediği gibi sert geçen kış koşullarında yeterince ısınamadığı halde neredeyse kira giderlerine ulaşan elektrik ve doğalgaz faturaları ile baş etmeye çalışmaktadır" dedi.

 

"Özelleştirmeler Halkın Geleceğine Açılmış Savaştır"

Son yirmi yıldır özelleştirme politikalarıyla halkın değil bir avuç azınlığın çıkarlarının temel alındığını vurgulayan Yıldırım, dışa bağımlılığın ve özelleştirmenin en çok enerji sektöründe yaşandığını belirterek "Özelleştirmeler, bir avuç patron ve onların iktidardaki temsilcileri tarafından halkın kaynaklarına, halkın geleceğine açılmış savaştır" diye konuştu.

Talepler

Siyasal iktidarın sermaye yanlısı ve emek düşmanı politikalarının sonucunu yoksul emekçi sınıfların ödediğini söyleyen Yıldırım, taleplerini ise şöyle sıraladı:

🔹 "Tüm tüketim maddelerine gelen zamların geri alınması.

🔹 Tüm enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması

🔹 Ulaşım, su gibi temel kamu hizmetleri üzerindeki ağır maliyetleri oluşturan elektrik ve akaryakıttan, ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması.

🔹 Temel tüketim maddelerindeki KDV'nin tamamen kaldırılması.

🔹 Eğitim emekçileri arasındaki TİS'in yenilenerek gerçek enflasyon oranında enflasyon farklarının 3 ayda bir maaşlara yansıtılması."

Sadece ekonomik hakları için değil, üretenlerin yöneten olduğu, eşit, özgür, demokratik bir ülke için mücadele ettiklerini vurgulayan Yıldırım, halkı da bu mücadeleye omuz vermeye çağırdı.

Yıldırım, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa da değinerek bunun emperyalist güçler arasındaki bir çatışma olduğunu ve kaybedenin bölgedeki emekçi halklar olduğunu söyledi. "Bölgede ve dünyada barışın yolu emperyalist saldırganlık, savaş ve işgal politikalarına karşı dünya emekçilerinin birleşik mücadelesinden geçmektedir" dedi.