< Coko-Werk’te İşten Atmalar Protesto Edildi

Çerkezköy'de Coko-Werk fabrikasında, sendikaya üye oldukları için 19 Petrol İş Sendikası üyesi işçi işten atıldı. Dün fabrika önünde yapılan basın açıklamasıyla İşten atmalara sendikasızlaştırma politikaları protesto edildi.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Coko-Werk Plastik İmalat San. Ltd. Şti ünvanlı plastik fabrikasında çalışan işçiler, Petrol İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şubesinde örgütlenmeye başladı.

Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada hızlı bir şekilde örgütlenme faaliyeti yürütülürken, işyeri yönetiminin işçilerin sendika çatısı altında örgütlenmeye başladığını fark etmesi üzerine 17 sendika üyesi 23 Şubat tarihinde işten çıkarıldı. Bu sayı daha sonra 19 oldu. Çoğunluğu performans düşüklüğü sebep gösterilerek işten atılan işçiler arasında 7 yıllık Coko-Werk çalışanı da bulunuyor.

Petrol İş Sendikas, 1 Mart Salı günü Coko-Werk fabrikası önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına, sendika Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, Bursa, Çankırı, Düzce, Manisa, Trakya Şube Başkan ve Yöneticileri, Polimer Kauçuk ve Jotun işyerlerinden üyeler ve eylemi devam eden Trakya Şubesi üyesi Pas South işçileri de destek verdi.

Petrol İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda selamlama ile başladığı konuşmasında, Coko-Werk’e sendika girene dek Petrol İş’in mücadelesinin süreceğini belirterek, fabrika yönetimine bir an önce hukuksuzluğa son vererek sendika ile müzakere masasına oturma çağrısı yaptı.

Ardından, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı tarafından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında, Coko-Werk yönetiminin sendika düşmanı politikalarından vazgeçmesi ve işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu baskılara ve işten çıkarmalara derhal son vermesi çağrısı yapıldı.

Coko-Werk işyerinde Petrol İş’Sendikası'nın ilk örgütlenme çalışması 2014 yılında yürütülmüş ve o günden bugüne işyerinde çalışan işçiler ile sendika arasındaki temaslar devam etmişti.