Ankara'da Maden Mühendisleri, "Geçinemiyoruz! Maden Mühendisleri Odası Asgari Ücret Tarifesi Uygulansın!" diyerek Ankara Madenci Anıtı önünde eylem gerçekleştirdi.

Ekonomik kriz ve son gelen zamların ücretlerini erittiğini, bir çok mühendisin işsiz kaldığını belirten mıühendisler, hakları için motor kuryeler, depo, metal ve maden işçilerinin açtığı yoldan yürüyeceklerini vurguladı.

Ekonomik kriz karşısında ücretleri eriyen kesimler gün geçtikçe artıyor ve "Geçinemiyoruz!" diyerek sokaklara çıkıyor. Genel olarak daha iyi ücret aldıkları düşünülen maden mühendisleri de son dönemdeki zamlarla "Geçinemiyoruz!" diyenler arasına katıldı.

Ankara Maden Mühendisleri Odası üyeleri bugün Ankara Madenci Anıtı önünde eylem yaparak taleplerini dile getirdi. "Maden Mühendisleri Asgari Ücret Tarifesi Uygulansın! Geçinemiyoruz!" yazılı pankart açılan eylemde TMMOB Maden Mühendisleri Odası 48. Dönem Olağan Genel Kurulu Delegeleri adına basın açıklamasını Maden Mühendisi Elif Torun Bilgiç okudu.

Ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsettiğini hatırlatan Bilgiç, "Bu bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor… Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. İşsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz" diyerek her gün yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyandıklarını söyledi.

Bilgiç "Özel elektrik şirketlerinin kazançlarını artırmak için yapılan fahiş zamlara, yükselen doğalgaz fiyatlarına, benzin, motorin, otogaz fiyatlarındaki sürekli artışlara, bütün mal ve hizmet fiyatlarının daha da artacak olmasına, hayat pahalılığının çekilmez hale gelmesine, ödenemeyecek faturalar nedeniyle elektriği, gazı, suyu kesilecek milyonlarca yurttaşı soğuk ve karanlık günlere mahkum edecek politikalara itiraz ediyoruz" dedi.

 

"200 Bini Aşkın Mühendis Ve Mimar İşsiz!"

Bilgiç, iktidarın her kente bir üniversite politikası ile açılan mühendislik ve mimarlık fakülteleri nedeniyle bugün 1 milyonu aşan mühendis, mimar işgücü sayısına ve 200 bini aşan işsiz mühendis, mimarın ortaya çıkmasına neden olduğunu aktardı.

 

"Mühendisler Geçinemiyor Ve İşsiz"

Bu durumun ekonomik kriz ve pandemi ile birleşerek kasırga etkisine dönüştüğünü ve diğer tüm işçiler gibi çalışma yaşamındaki ücretli mühendislerin de geçinme sorunlarını çok daha öncelikli, temel sorun haline getirdiğini ifade eden Bilgiç "Mühendisler düşük ücretlerle çalışıyor, ay sonunu getiremiyor, geçinemiyor ve işsiz. Sorunlarımız belki de hiç bu kadar net, tarifi hiç bu kadar basit olmamıştı" dedi.

 

"Maaşlarımız Yok Olup Gitti, İşsizlik Yükseldi"

TÜİK 2021 yıllık enflasyonu %36 olarak açıklarken bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu-ENAG enflasyonun %82 olduğunu belirten Bilgiç "Yaşanan ekonomik krizle birlikte halkın en temel yaşam hakkı olan gıda, barınma, enerji ve insanca çalışma hakkı fiilen oradan kalktı. Gıda, kira, elektrik, doğalgaz zamları nedeni ile en temel yaşam ihtiyaçları karşılanamaz hale geldi. İşsizlik rakamları her geçen gün yükselirken, enflasyon oranlarının çok altında kalan düşük zamlar ile maaşlarımız, ücretlerimiz yok olup gitti" diye konuştu.

 

"İşyerlerinin Baskısıyla “Maden Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi" Kaldırıldı"

Mühendislerin düşük ücretlerle çalıştırılmasının önüne geçmek için 2012 yılında SGK ile TMMOB arasında "Mühendis Asgari Ücreti Protokolü" imzalandığını ve düşük ücretlerle çalışan mühendislerin emeğinin karşılığını alması ve insanca yaşayacak bir ücret için her yıl Maden Mühendisleri Odası tarafından “Maden Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi” belirlenerek Resmi Gazete’de yayınlanmakta olduğunu hatırlatarak, "Odamız, TMMOB-SGK protokolü ile üyelerin ücretlerini takip etme ve denetleme olanağı elde etmiş, protokole uymayan işyerlerini SGK‘ya bildirmiştir. O dönemde Odamız ile şubelerimiz tarafından SGK`ya ve işyerlerine yapılan bildirimler sonucu meslektaşlarımızın SGK primleri kontrol edilerek, asgari ücret tarifesinden düşük ücretler veren işyerlerine uyarılar yapılmış, cezalar kesilmiş ve bu sayede maden mühendislerinin ücretlerinin Odamız tarifesine yükseltilmesi sağlanmıştı" dedi. Bilgiç, bu protokolün bazı işyerlerini rahatsız ettiğini ve siyasi iktidar üzerinden yapılan baskı sonucu SGK tarafından 9 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak protokolün feshedildiğini söyledi.

 

"Madencilik Şirketlerini Uyarıyoruz"

Düşük ücretlerle çalışmanın kaderleri olmadığını, emeklerinin karşılığını almak için geçmişten bugüne yürüttükleri mühendis asgari ücreti mücadelesini ısrarla sürdüreceklerini vurgulayan Bilgiç madencilik şirketlerine de seslenerek "Madenlerde hem kanunen hem de fiilen bir maden mühendisi olmadan üretim yapılamaz. Madencilik şirketlerini bir kez daha uyarıyor ve Maden Mühendisleri Odası Asgari Ücret Tarifesine uymaya, maden mühendislerinin emeğinin karşılığını vermeye davet ediyoruz" dedi.

 

Maden Mühendislerinin Talepleri

Maden Mühendisleri olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı'ndan acilen taleplerinin yerine getirilmesini isteyen Bilgiç taleplerini şöyle sıraladı:

"• TMMOB ile SGK arasında imzalanan ve tek taraflı olarak fesih edilen “Mühendis Asgari Ücreti Protokolü” yeniden yürürlüğe girsin; SGK, maden mühendisi ücretlerinin TMMOB ve Oda Asgari Ücret Tarifesine uygunluğunu denetlesin!

• Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılan maden ruhsatı atamalarında, maden işletmeleri denetimlerinde; maden mühendisi ücretlerinin Oda Asgari Ücret Tarifesine uygunluğu denetlenerek, asgari ücret tarifesine uyan dosyalar kabul edilsin."

 

"Motor Kurye, Depo, Metal, Sağlık Ve Maden İşçilerinin Açtığı Yoldan Yürüyeceğiz"

"Geçinemiyoruz! Ekonomik kriz, önü alınamayan zamlar, işsizlik ve düşük ücretlerle yaşamak zorunda değiliz" diyen Bilgiç, madencilik şirketleri kârlarına kâr katarken maden mühendislerinin, işçilerin düşük ücretlerle sömürülmesine seyirci kalmayacaklarını da vurgulayarak, "Moto-kurye, depo, metal işçileri, sağlık emekçileri ve maden işçilerinin açtığı yoldan yürümeye, emeğimize ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz!" diyerek sözlerini tamamladı.