Ankara Sağlık Meslek Ve Emek Örgütleri, Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin'e “hastasına ilaç yazması için rapor talep etmesi” nedeniyle darp edilmesini protesto etti. Sağlıkta şiddeti önleyecek, nitelikli ve parasız sağlık sistemi istediklerini belirtti.

Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla Ankara Sağlık Meslek Ve Emek Örgütleri,Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde çalışan Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin'e uygulanan şiddeti protesto etti. Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri "Sağlıkta Şiddet Durmuyor Yetkililer İzliyor" yazılı pankart açarak, "Sağlıkta Şiddete Son", "Şiddet Sürüyor Yetkililer İzliyor" sloganları attı.

Ankara Sağlık Meslek Ve Emek Örgütleri adına basın açıklamasını Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof.Dr Mehmet Akif Topçuoğlu okudu.

 

"Hekime Yönelen Şiddetin Açıklaması Olamaz"

Sağlıkta şiddetin bu kez Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde yaşandığını ve Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin, “hastasına ilaç yazmak üzere rapor talep ettiği için” defalarca darp edildiğini hatırlatan Topçuoğlu "Bir hekimin kafasını yerlere vurduracak kadar yükselen şiddetin bir açıklaması olamaz"

 

"Şiddeti Önleyecek Yasa Ve Tedbir Yerine Sosyal Medyadan Geçmiş Olsun Paylaşımı Yapılıyor"

Sağlık emekçilerine yönelik sözlü ve fiziksel şiddetin ancak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamına kast ettiği takdirde Sağlık Bakanı’nın gündemine girdiğini İfade eden Topçuoğlu, sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbir beklerken, sosyal medyadan “geçmiş olsun” paylaşımlarından öteye gidilmediğini Bakanlık ve kamu idarecilerinin sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ettiğini vurguladı.

 

"Saat Başına 3 Sağlık Emekçisi Beyaz Kod Kullandı"

Topçuoğlu "Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2019 yılı sonuna kadar 46.276 kişi beyaz kod kullanılmışken, 2020 yılı sonunda sayı 72.158, pandemi yılı olan 2020'de %56 artışla 25.882 beyaz kod bildirimi yapılmıştır. Pandemi yılı 2020'de günde 71 sağlık emekçisi beyaz kod kullanırken, saat başına 3 sağlık emekçisi beyaz kod kullanmıştır" diyerek artan şiddet olaylarına dikkat çekti.

 

"Çalışma Bakanlığı İş Yerlerimizi Güvenli Kılmalıdır"

Sağlıkta şiddetin bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu olduğunu, Bakanlığın iş yerlerinde işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eden prosedür ve işleyişleri dönüştürmesi, iyileştirme sorumluluğu bulunduğunu hatırlatan Topçuoğlu,. "Aksine bakanlık 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kılmaktadır. İş yerlerimizdeki bu işleyiş şiddete daha fazla maruz kalmamıza neden olmaktadır. Bir iş yerinde işçinin kazaya uğramasına neden olan koşulları ne kadar işveren sorumluluğundaysa bu noktada da SB’nın sorumluluğu vardır. Bir an önce iş yerlerimizin çalışma koşullarının güvenli kılınması gerekmektedir" dedi.

Topçuoğlu, sağlıkta şiddet denildiğinde konuyu kamuoyunda sağlık emekçisi ve şiddet uygulayan arasındaki bir ilişkiye indirgemenin şiddet sorununu çözmeyeceğine dikkat çekerek "Sağlıkta şiddetin sadece cezalandırmayla son bulmayacağını, yanlış planlanan sağlık politikalarının esas neden olduğu gerçeği ile siyasal, hukuki ve sosyolojik nedenleri göz ardı etmememiz gerekiyor" diye konuştu.

Topçuoğlu, sağlık alanında şiddetin engellemesi için alınması gereken tedbirlere ilişkin Sağlık Bakanlığı yetkililerine şu sorular yöneltti;

*Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır?

*Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır?

*Ankara EAH en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, iş veren olarak Başhekimliğin ya da İl Sağlık Müdürlüğünün bir çalışması var mıdır?

* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?

Fotoğraflar: Can Özen 

"Nöroloji uzmanlarının Yüzde 73'ü Şiddete Yüzde 59'u Mobbinge Maruz Kaldı"

Dün Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin'in şiddete uğradığını hatırlatan Topçuoğlu, Türk Nöroloji Derneği’nin araştırmasına göre nöroloji uzmanlarının yüzde 73’ünün son bir yıl içinde çalışma ortamında sözel veya fiziki şiddete, yüzde 59’u çalıştığı kurumda mobbinge maruz kaldığını, hekimlerin yüzde 56’sının ise sıklıkla depresif ve tükenmiş hissettiğini dile getirdiklerini belirterek, "Nöroloji uzmanlarının yarısından fazlası adli veya idari bir sorun yaşadığında hiçbir resmi kurumun yardım etmeyeceğini düşünüyor" dedi.

 

"Şiddetin En Fazla Yaşandığı Yer Acil Servisler"

Şiddetin en fazla karşımıza çıktığı yerlerden birisinin de acil servisler olduğunu 600 milyon civarındaki poliklinik başvurusunun yaklaşık 150 milyonunun acil servislerde olduğunu belirten Topçuoğlu, Acil Servislerde Şiddeti Önleme Raporu’na göre, acil tıp uzmanlarının hemen hemen tamamı meslek yaşantıları boyunca en az bir kez şiddete maruz kaldığını ve yüzde 38’si 10 kez ve üzerinde şiddete uğradığını söyledi.

 

"Cezasızlık Sağlıkta Şiddeti Tırmandırıyor"

Sağlıkta şiddeti tırmandıran faktörlerden birinin de hukuksuzluk ve cezasızlık olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, "Pek çok saldırgan mahkemeler tarafından serbest bırakılıyor veya çok düşük para cezalarına çarptırılıyor. Cezasızlık şiddeti arttırıyor" dedi.

 

"Toplum Sağlığını Önceleyen Parasız Sağlık Sistemi İstiyoruz"

"Polikliniklerde, kliniklerde, bilgi işlem masalarında maruz kaldığımız şiddetin nedeni biz değiliz! Artık sonuna gelmiş ve pandemi yükünün altında kalan sağlık sistemi bizlerin sayesinde ayakta" diyerek tepki gösteren Topçuoğlu,. "Şiddet ve sağlıksızlık yaratan piyasa mantığına dayalı sağlık organizasyonu modelinin terk edilmesini toplum sağlığını ve niteliği önceleyen parasız bir modelin uygulanmasını istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Sağlık emekçileri, "Şiddet Sürüyor Yetkililer İzliyor", "Sağlıkta Şiddet Sona Ersin" sloganları atarak eylemi sonlandırdı.