“Her Yerde İşten Atılan İşçilerle Yüz Yüze Gelirsiniz”

Bakırköy Belediyesi’nde 10 kadrolu ve 8 taşeron işçinin işten atılması, 85 işçinin iş yerinin değiştirilmesi protesto edildi.

İstanbul Bakırköy Belediyesi ile Türk İş’e bağlı Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube arasında toplu sözleşme görüşmelerinde 'sıfır zam' dayatması üzerine 25 Ekim’de greve çıkılmıştı. 100 güren süren grevin ardından işçilerin iş güvencesi ve geriye dönük zam talepleri tam anlamıyla karşılanmamasına rağmen sendika tarafından belediyeyle TİS imzalanmıştı.

Grev yapan işçilere, 2020 yılı için yüzde 6, 2021 yılı için yüzde 8 ve 2022 yılı için yüzde 11 zam veren Başkan Bülent Kerimoğlu, şimdide greve çıkan işçiler başta olmak üzere, yapılan zamlara ses çıkaran işçileri işten çıkardı görev yerlerini değiştirdi.

Grevin ardından Bakırköy Belediyesi'nde mobbingleri arttırıldı. Geçen hafta taşeron şirkette çalışan 8 temizlik işçisi ve emekli olmalarına yaklaşık 9 yıl kalmış ve uzun yıllardır Bakırköy Belediyesi’ne hizmet etmiş 10 kadrolu belediye işçisi işten atılırken ve 85 işçinin ise görev yeri değiştirildi.

İmzalanan sözleşmeyle tüm işçilerinin ücretleri, asgari ve asgari ücretin 200-250 lira üzerinde belirlenmiş, Mayıs ayında yapılan yeni sözleşmede ise işten çıkarmaların olacağı iddia edilmişti. Bakırköy Belediyesi bünyesinde görevli kişiler tarafından da, “Çalış-Sen” isimli sendika kurulmuş ve işçilerin bu sendikaya geçmesi için baskı yapıldığı ifade ediliyordu.

Bakırköy Belediyesi'nde greve çıkan tiyatro işçileri başta olmak üzere, toplu bir işçi kıyımı yapılacağı da sık sık dile getiriliyor.

 

İşçilere Polis Engeli

İşten atmaları ve işçilerin görev yerlerinin değiştirilmesini protesto etmek isteyen işçiler ve sendika yönetimi Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Sloganlarla belediye yürümek isteyen işçilere polis kalkanlarla barikat kurarak engel oldu. İşçileri, kaymakamlık yasağını gerekçe göstererek “gözaltına almak”la tehdit eden polislerle yapılan görüşmelerin ardından işçilerin “Davamız ekmek davası” diyerek eylemde kararlı duruşu sonrası barikat açılarak belediye önünde açıklama yapılmasına izin verildi.

Bakırköy Belediyesi işçilerine DERİTEKS, Liman İş, Gıda İş, TümBel-Sen sendikalarının yanı sıra Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB) üyeleri de katılarak destek verdi.

 

“Akıl Ve Mantık Dışı Bir Yönetim AnlayışI”

Belediye binası önünde yapılan açıklamada konuşan Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan, “Bakırköy Belediyesi’nde akıl ve mantık dışı bir yönetim anlayışı var” dedi.

Bakırköy Belediyesi’nde sorunları çözmeye, hizmet üretmeye odaklı bir yönetim anlayışı değil, suni krizlerle ayakta kalmaya çalışan bir yönetim anlayışının hakim olduğunu ifade eden Doğan, Başkan Kerimoğlu’nun ’Sıfır Zam’ dayatması nedeniyle çıktıkları grev sonrası 100 gün direndiklerini, karda kışta direnen işçilerin iş barışını ve emekçilerin huzurunu sağlamak için her türlü fedakarlığı yaparak toplu sözleşmeye imza attıklarını söyledi.

Doğan, tüm yapıcı ve iyi niyetli çabalarına karşılık belediye yönetiminin geçtiğimiz hafta 8 kişiyi, ardından daha emekliliklerine neredeyse 9 yıl kalmış ve uzun yıllardır Bakırköy Belediyesi’ne hizmet etmiş 10 kadrolu işçiyi hiç bir açıklama yapmadan işten çıkardığını ifade etti.

 

“İntikama Dayalı İşçi Ve Emekçi Düşmanlıği”

Başkan Kerimoğlu’nun vicdansız, inada ve intikama dayalı icraatlarıyla açıkça işçi ve emekçi düşmanlığı yaptığını söyleyen Doğan, özellikle greve çıkan işçilerin yerlerinin değiştirildiğini, işçilerin baskı ve tehditle çalıştırıldığını, işçilere, “Sizlerden intikam alacağım” dediğini aktararak, “Siz neyin intikamını almaya çalışıyorsunuz” diye sordu.

 

"Bu Neyin Kini, Neyin Öfkesi?"

Başkan Kerimoğlu'na seslenen Doğan,“Ben yaptım oldu” mantığı ile “Nasıl olsa kendi cebimden değil, belediyenin kasasından veriyorum, tazminat veririm gönderirim” anlayışı ile yapılan uygulamaların işçi ve emekçi düşmanlığı olduğunu dile getiren Savaş Doğan, “Bu hak mıdır? Bu adalet midir? İktidara yürüdüğünü söyleyen bir partinin belediyesinde emek ve emekçiye verilen değer bu mudur? 4 bin 200 TL maaş alan şirket işçisinden ne istediniz? Bakırköy'e hizmet eden, tek geliri belediyeden aldığı maaş olan insanlardan ne istiyorsunuz? Bu neyin kini, neyin öfkesi?" diyerek, "Bu insanların canına kıymayın. Tutuşturduğunuz alev sizi de yakar” dedi.

 

“Her Yerde İşten Atılan İşçilerle Yüz Gelirsiniz”

Doğan, işten atılan arkadaşlarının derhal işe geri alınmasını talep ederek, aksi taktirde her toplantıda, her açılışta, her etkinlikte, haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atılan işçilerle yüz yüze gelineceğini ve işe alınmadıkları taktirde, eylemliliklerine devam edeceklerini söyleyerek açıklamasını tamamladı.