< "Motorlu Kuryeler Köle Değildir!"

Yemeksepeti işçileri bugün Kadıköy İskele meydanında buluştu. Mücadeleyi kazanan Esenyurt Migros depo işçilerinin de destek verdiği eylemde, birlikte mücadele ve sınıf dayanışması vurgusu yapıldı.

Yemeksepeti motor kuryelerinin kontak kapatarak başladıkları eylemler devam ediyor. Yemeksepeti motor kuryeleri bugün Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluştu.

Migros Depo İşçilerinden Yemeksepeti İşçilerine Destek

Kadıköy Altıyol'dan konvoy oluşturarak korna ve sloganlarla alana gelen Yemeksepeti işçilerine eylemlerini kazanımla sonuçlandıran Esenyurt Migros Depo işçileri de destek verdi. Alanda işçiler Nakliyat İş Sendikası yönetici ve üyeleriyle buluştu. "Delivery Hero / Yemeksepeti İşçi Ve Sendika Düşmanlığını Protesto Ediyoruz" yazılı pankart açan Yemeksepeti işçilerine Esenyurt Migros depo işçileri de "Migros’tan Yemek Sepeti’ne Direnen İşçiler Kazanacak" yazılı pankartla katıldı.

Eylemde "Sefalet Ücreti İstemiyoruz", "Motorlu Kuryeler Köle Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Yağmur, Çamur Demedik Biz Bu Yoldan Dönmedik", Yemeksepeti İşçisi Kazanacak", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atıldıarak birlikte mücadele ve sınıf dayanışması vurgulamdı.

 

"Biz Nasıl Kazandıysak Onlar Da Kazanacak"

Eylemde ilk olarak Migros Depo işçisi Gülabi Aksu konuştu. "Başardık ve kazandık" diyen Aksu, şimdi mücadele eden Yemek Sepeti işçilerinin yanında yer aldıklarını vurguladı. Yemek Sepeti işçilerinin sonuna kadar destekçisi olacaklarını söyleyen Aksu, "Biz nasıl kazandıysak onlar da kazanacak Mücadelelerini destekliyoruz" dedi. Aksu'nun konuşması "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganıyla karşılandı.

 

"Asgari Ücret Ve Prim Hakkımızı Talep Ediyoruz"

Migros Depo işçileri ve basın emekçilerine yağmurda gelerek destek verdikleri için teşekkür ederek sözlerine başlayan Yemeksepeti işçisi asgari ücret dayatmasına karşı 23 gündür mücadele ettiklerini fakat yönetimden bir yanıt alamadıklarını belirtti.

Yemesepeti İşçisi "Bizim sözleşmemizde asgari ücret+primdi. Bir iş yapıyor bir maaş alıyorduk. İki iş yaptırdılar bir maaş verdiler. Üç iş yaptırdılar yine bir maaş verdiler. Ama artık buna bir son vermeleri gerekiyor. Biz asgari ücret+prim hakkımızı talep ediyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Biz mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

İki buçuk yıldır Yemeksepeti'nde çalıştığını belirten işçi ise "Bu sene asgari ücrete indirdiler. Biz bu sefalet ücretini istemiyoruz. Yağmurda karda kışta çalışıyoruz. Şu anda yağmurda ıslandığınız gibi motor kuryeler her gün bunu yaşıyorlar" dedi.

 

"Hani Nerede Aile? Biz Mücadelemize Devam Edeceğiz"

Yemeksepeti yönetiminin 'Biz bir aileyiz' dediğini aktaran işçi "Hani aile nerede?" diyerek tepkisini dile getirerek "23 gündür mücadele ediyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz, sesimizi duyurana kadar" dedi.

"Yoksulluğa ve Açlığa Mahkum Etmek İstiyorlar Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise "Patronların zulmüne ve sömürüsüne karşı işçilerin birlikte mücadele ederek direnerek kazanabileceğini belirterek, "Nasıl Migros Depo işçileri mücadele ederek kazandıysa, Yemeksepeti işçileri de birlik olup mücadele ederek, sınıf dayanışmasıyla kazanacaktır" dedi.

Yemeksepeti ve Bana Bi depolarının bağlı olduğu lojistik tekeli Delivery Hero'nun dünya çapında onbinlerce çalışanı bulunduğunu ifade eden Küçük Osmanoğlu, Türkiye'de motor kuryelerin sefalet ücretine mahkum edilmeye çalışıldığını belirterek "Yanı başımızdaki Yunanistan'da aynı şirkete bağlı bir motor kurye 600€ maaş alıyor, Türkiye'de ise 274€. Yüzde 35-40 oranında yoksullaşmaya, açlığa mahkum etmek istiyorlar. Yine Yemeksepeti işçileri 2020 yılında aldıkları maaşla 2200 ekmek alırken şu anda aldıkları ekmek sayısı 1417 Yemeksepeti patronu tam ayda 783 tane ekmeği Yemeksepeti çalışanlarının sofrasından el koymak istiyor yani Yemeksepeti işçilerini daha fazla açlığa daha fazla yoksulluğa mahkum etmek istiyor" dedi. Yemesepeti işçileri "Sefalet Ücreti İstemiyoruz" diyerek dayatılan ücreti protesto etti.

 

"Yemeksepeti Motor Kuryeleri De Kazanacak"

Küçükosmanoğlu konuşmasını "Yemeksepeti Bana Bi deposunda çalışan motor kuryeler günlerden beri hak mücadelesi veriyor. Patronların zulmün, sömürüsüne karşı nasıl ki Migros depo işçileri kazandıysa Real market işçileri sarı sendikacılık karşı hukuki mücadeleyi kazandıysa, Divriği de maden işçileri kazandıysa, Yemeksepeti işçileri de bu mücadeleyi kazanacak. Herkesi bu mücadeleye destek vermeye çağırıyorum" diyerek tamamladı.

Yemeksepeti ve Migros Depo işçileri Kadıköy'de açıklamanın ardından heykel önünde bir araya gelerek dayanışma fotoğrafı çektirerek ve birlikte "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atarak eylemi sonlandırdı.