< Gemi Söküm Cehennem, İşçiler Köle Kalmayacak

Aliağa Gemi Söküm İşçileri 20 Eylül günü, eylemlerinin 9. gününde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda ailelerinin ve desteğe gelenlerin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında sık sık "Açlıktan Ölmeyiz Biz Bu Yoldan Dönmeyiz", "Ekmek Vermedin De Kazandın Mı Sandın", "Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "İşçileri Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları atıldı.

Aralarında Mücadele Birliği Platformu, İşçi Temsilcileri Konseyi, KESK, DİSK, İzmir Emek Ve Demokrasi Platformu, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Foça Forumu gibi kurumların da bulunduğu birçok siyasi parti ve emek-meslek örgütü açıklamaya katılarak destek verdi. Açıklamada okunan metinde "Bizler günlerdir insanca çalışma ve yaşam koşulları talebiyle direnen Aliağa Gemi Söküm işçileriyiz. Haklarımızı, alınterimizin karşılığını istiyoruz. Yıllardır tersane patronlarının bizlere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak için toplandık.

Kardeşler diyoruz ki; Gemi söküm cehennem, işçiler köle kalmayacak!" denildi.

Tersanelerdeki hukuka aykırı çalışma koşullarına değinilen açıklamada "Arkadaşlar; Tersanelerde birileri hukuksuzluk arıyorsa, tersane patronlarının bizlere dayattığı çalışma koşullarına, kuralsızlıklara baksın! Ancak bizler artık yeter diyoruz! Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz." denildi.

İşçiler eylemin ilk gününden itibaren ortaya koydukları talepleri şöyle sıraladılar. "1-Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz. 2-Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz. 3-Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz. 4-KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz. 5-Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. 6-Sigortaların kesilmemesini istiyoruz. 7-Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz. 8- Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz. 9-Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz. 10-Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz. 11-Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz. 12-İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz. 13- Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz. 14- Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz."

Açıklama "günden bu tarafa, 'direne direne kazanacağız' sloganını haykırıyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizin karşısında olanlar, kazanacağımızı yaşayarak görecekler, buna inanıyoruz." sözlerinin ve "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganının ardından halaylar ve alkışlarla sona erdi.