“Ekmek Vermedin Diye Kazandın Mı Zannettin?”

İzmir Aliağa’da iş güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve yevmiyelerine zam yapılması talebiyle 22 şantiyede greve çıkan Gemi Söküm İşçileri’nin eylemi devam ediyor.

İşçiler her gün saat 10:00’da toplanıp desteğe gelenleri karşılıyor; halaylarıyla, türküleriyle, sloganlarıyla, eylemde olan işçilere yolladıkları selamlarıyla umudu büyütmeye devam ediyor. İşçilerin eylem güncesini siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

16 Şubat 2022- Çarşamba

Aliağa Emniyet Müdürü’nün alana gelmesi üzerine işçiler alanda bulunan avukatların Emniyet Müdürüyle muhatap olmasını istediler. Emniyet Müdürü “Siz dışarıdan geldiniz, muhatabım değilsiniz” sözleriyle avukatlarla görüşmeyi kabul etmeyerek avukatlara “2911 Sayılı Kanuna aykırı davranmayın, gereğini yaparız!” biçiminde tehditte bulundu. Eylemin ilk gününden itibaren alanda olan avukatları, işçiler “Avukat Arkadaşlar Yalnız Değildir” sloganıyla sahiplendi.

17 Şubat 2022 – Perşembe

Şantiye patronlarından birinin grevin yasal olmadığı gerekçesiyle tedbiren durdurulması istemiyle açtığı dava sonucu mahkeme heyeti ve bilirkişi şantiye incelemesine geldi. Bilirkişinin şantiye sahasında yaptığı incelemeyi değerlendiren ve işçilere aktaran avukatlar “ Şantiyenin içine bile girilmedi, uzaktan fotoğraf çekildi sadece. Heyet yanında rapor yazmak için bilgisayar bile getirmemişti. Raporu adliyeye gidip yazacaklarını söylediler. Göstermelik bir incelemeydi.” dediler.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticisi Avukat Erdoğan Akdoğdu ise önceki gün Emniyet Müdürü’nün işçilere dönük tehdidine değinerek “Emniyet Müdürü geliyor ve size burada toplanmanızın yasak olduğunu söylüyor. Burada toplanmanız yasa dışı değil arkadaşlar. Burada barışçıl bir şekilde çalışma koşullarınızla ilgili talepleriniz var. Burada toplanmak için yasanın size verdiği hak olarak kimseden izin almak zorunda değilsiniz, polisin sizi burada görmüş olması yeterli. Gördükten sonra polis size bir şey olmaması için önlem almak zorunda. Size bir şey yapmaması gerekiyor, esas olan bu. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Duygunuzu düşürmeyin, bir birinizi bırakmayın. Bizi hukuk sopasıyla, polis sopasıyla dövmek de isteyebilirler. Dayak yiyeceksek de hep beraber yeriz, ama esas olan burada durmanız.” dedi.

18 Şubat 2022 – Cuma

İşçiler saat 11:30’da şantiye sahası içinde tek tek bütün şirketlerin önünden geçerek yürüyüş gerçekleştirdi. Şantiyelerin önünde kısa süreli bekleyişlerle eylemde olmayan arkadaşlarını “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz!” sloganıyla eyleme çağırdılar. Bunun dışında işçiler sık sık “Ekmek Vermedin Diye Kazandın mı Zannettin”, “Açlıktan Ölmeyiz, Biz Bu Yoldan Dönmeyiz”, “Biz Çocuklarımıza Onurlu Bir Gelecek İstiyoruz, Ya Siz”, “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok”, “Migros İşçisi Yalnız Değildir”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “İşçiler Burada Patron Nerede” sloganları atan işçiler, bütün şantiye sahasını sloganlarla gezdikten sonra eylem alanına geri dönerek, eylemi halaylarıyla sürdürdüler.

19 Şubat 2022 – Cumartesi

Sabahın erken saatinde eylem alanında yerlerini alan işçiler cumartesiyi halaylarla karşıladılar. Gün içerisinde KESK İzmir Şubeler Platformu işçileri ziyaret etti. KESK İzmir Şubeler Platformu adına konuşma gerçekleştiren Necip Vardal “Büyük Usta Yaşar Kemal ‘İnsanoğlu umutsuzluktan umut yaratır’ der. Bugün sizler, Migros işçileri, motokuryeler, Farplas işçileri ve Türkiye’nin her yerinde işçiler umutsuzluktan umut yaratıyorlar. Bugün sizin yarattığı bu umudu büyütmek hepimizin görevi. Biz her zaman yanınızda olacağız.” sözleriyle işçilerin eylemini selamladı.

METAŞ Şantiyesi’nde patronun çağrısı üzerine görüşmeye giden işçi temsilcisi ise yaptığı görüşmeyi aktararak “Bizi tekrar çalışmaya çağırdılar ama biz bu işin başında buradaydık, sonuna kadar da burada olacağız. Eğer bu işin içinde kovulmak varsa beni kovsun, sorun değil. Birliğimizin, beraberliğimizin bölünmemesi için yanınızdayım, arkadaşımla beraber yanınızda olmaya da devam edeceğim. Söz veriyorum. Biz cenazemizi bu toplulukla kaldırıyoruz, düğünümüzü bu toplulukla yapıyoruz. Benim düğünüme bir tane patron geldi diyen varsa patronun yanına gitsin. Yoksa da burada omuz omuza beraber durmamız lazım. ” dedi.