"Ceza Yönetmeliği Ve İnfaz Komisyonu İstemiyoruz"

Aile Hekimleri, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakma eyleminin ikinci gününde. İzmir'de iş bırakan sağlık emekçileri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aile Hekimleri, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakma eyleminin ikinci gününde. İzmir'de iş bırakan sağlık emekçileri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Artık Yeter! Ceza Yönetmeliği İnfaz Komisyonu İstemiyoruz" yazılı pankart açan Aile Hekimleri ve sağlık emekçilerine pek çok sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

Aile Hekimleri adına açıklamayı İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Muhteber Çolak okudu.

Covid-19 pandemisinin yaşandığı ikinci yılın bitmek üzere olduğunu ve bu süreçte Sağlık Bakanlığının sağlık emekçilerinin yanında olmak yerine iş barışını bozan ceza yönetmeliği çıkarmayı tercih ettiğini söyleyen Çolak, Birinci basamak sağlık hizmetlerinin amacının topluma koruyucu sağlık hizmeti vermek olduğunu fakat aile hekimliği sistemine geçilmesiyle birlikte bir dizi sorun ortaya çıktığını kaydetti.

 

"Sözleşmeli Çalışmaya Kira Ve Fatura Ödemeye Başladık"

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli çalışmaya başladığını, daha önceden Sağlık ocağı olan binalara kira ödemeye, elektrik, su, doğalgaz faturalarını sağlık emekçilerinin ödemeye başladığını aktaran Çolak, "Taşeron firmalardan personel ve hemşire çalıştırmak zorunda kaldık. Tıbbi atıklarımızın imhasını, aile sağlığı merkezinde kullanılan sabundan ilaca her şeyi kendimiz temin etmek zorunda kaldık" dedi.

 

"Dünyada Olmayan Negatif Performans Sistemiyle Çalıştık"

Aile sağlığı merkezlerinin hekimlere ait özel bir işyeri gibi olduğunu, diğer yandan ücretsiz izin hakkımızı kaybettiklerini aktaran Çolak, "Ücretli rapor hakkımız da elden gitti. Kamu hastanelerinde performanstan kasıt ilave ücret almak iken bizde vatandaş çocuğunu aşıya getirmedi veya gebeliğini bize bildirmedi diye maaştan para kesildiği negatif performans sistemi diye dünyada olmayan bir ücretlendirmeyle çalıştık. Bir de pandemi dörnimin iş yükü eklendi" dedi.

 

"Sözleşme Yenileme Komisyonların Keyfiyeti ne Bırakıldı"

Sağlık Bakanlığı'nın iyileştirme yapmasını beklerken 30 Haziran 2021 de bir aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği çıkardığını ve bununla negatif performans uygulamasının katmerli hale getiren maddelerle dolu hale getirildiğini belirten Çolak "Kronik hastalık takip sistemi diye getirdiği uygulama, yapılması imkânsız bir sistemle oluşturulmuş. Sözleşme yetkisi valilikten alınıp sağlık müdürlüğüne aktarılmış. Sözleşme yenileme için müdürlüklerce keyfiyete açık komisyonlar oluşturulmuş." dedi.

Bu komisyonların icraatlarına başlayıp İstanbul, Diyarbakır, Tekirdağ, Muş, Hakkâri de sağlık emekçilerinin sözleşmelerini keyfi bir şekilde yenilendiğini aktaran Çolak, "Tepki ve görüşmeler sonrası geri adım atılmış olsa da aynı komisyonlar duruyor. Bakalım gelecek yıl hangi il bu keyfi uygulamayla hangimizi cezalandıracak diye beklemek istemiyoruz" dedi.

 

"Eyleme Katılanlardan Usulsüz Şekilde Para Kesildi, Soruşturma Açıldı"

Ağustos ayında yaptığımız grevler sonrası İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün ayrı bir hukuksuzlukla hiçbir soruşturma yapmadan maaşlarımızdan para kesintisi yaptığını da aktaran Çolak, " İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ağustos ayından bu yana yüzlerce arkadaşımızı soruşturmalarla uğraştırıyor" dedi.

Bu hukuksuz uygulamaya sessiz kalmayacaklarını ifade eden Çolak "Ülkemizdeki yasalar ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklara dayanarak meşru hak arama mücadelemize devam ediyoruz" diye vurguladı.

 

"Artık Bu Çökmüş Sistemi Taşıyamıyoruz"

Sağlıkta dönüşüm politikaları nedeniyle bütün sağlık sisteminin çıkmaz sokağa gelmiş durumda olduğunu vurgulayan Çolak "Hekimler ve diğer sağlık çalışanları çok ciddi tükenmişlik sendromu yaşıyor. Genç hekimler ülkeyi terk ediyor. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak artık bizler bu çalışma sistemini taşıyamıyoruz. Çözüm üretme konumunda olan bakanlık tam tersine ceza gibi bir yönetmelik çıkarıyor" dedi.

 

"Ceza Yönetmeliği Ve İnfaz Komisyonu İstemiyoruz"

"Biz bu ceza yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Yönetmelikle getirilen düzenlemeleri yapmak mümkün değil. İnfaz komisyonlarını istemiyoruz. Keyfi sözleşme fesihlerini istemiyoruz" diyen Çolak diğer taleplerini ise; "* Her geçen gün artan şiddet olaylarına karşı etkili bir yasa istiyoruz.

* Gereksiz ve mesnetsiz cimer şikâyetleri ile uğraşmak istemiyoruz.

* İş güvencesi istiyoruz. Ücretli izin hakkı ve rapor hakkı istiyoruz.

* Negatif performans istemiyoruz. Gereksiz ve bizleri zorlayıcı raporlarla uğraşmak istemiyoruz.

* Askere alma muayenesi, spor katılım raporu, av tüfeği raporu gibi raporların birinci basamak bir değerlendirme olmadığını düşünüyoruz. Bu raporlar nedeniyle hastalarımızla karşı karşıya kalıyoruz.

* Yapılması imkânsız uygulamalarla baskı ve mobing görmek istemiyoruz" diyerek aktardı.

Ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Çolak, "14,15,16 Mart tarihlerinde üç gün derdimizi bakanlığa anlatmak için grevde olacağız. Sesimizi duyurana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

 

"Nitelikli Sağlık Hizmeti Vermek İçin Mücadele Edeceğiz"

Nitelikli sağlık hizmeti vermek için. İş yerlerimize keyifle gelip hizmet edecek enerjimiz İsteğimiz kalsın diye mücadele ediyoruz. Bizler sağlıklı olursak ancak sağlık hizmeti verebiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.

Sağlık emekçileri taleplerini içeren sloganlarla ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayarak eylemi sonlandırdı.