< Farplas İşçileri Maslak'ta Genel Merkez Önünde

Sendika hakları gasp edildiği için 15 gündür eylemde olan  Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Farplas işçileri, bugün İstanbul Maslak’ta bulunan Farplas Genel Merkezi önündeydi. İşçiler patronların ve devletin işçi düşmanı tutumuna karşı birleşerek mücadele edeceklerini ve kazanacaklarını haykırdı.

Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube üyesi Farplas işçileri, sendika haklarının gasp edilmesine karşı fabrikada önündeki eylemelerini 15. gününde İstanbul Maslak’ta bulunan Farplas Genel Merkezi önüne taşıdı. "Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açan ve taleplerini içeren dövizler taşıyan işçiler Birleşik Metal İş Sendikası ve eylemin ilk gününden bu yana destek veren Limter İş Sendikası'nın flamalarını taşıdı. Eyleme demokratik kitle örgütleri ve sendika ve siyasi partiler destek verdi.

Eylem boyunca, "Farplas İşçisi Yalnız Değildir", "Direnen İşçiler Yenilmezler", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atıldı.

Birleşik Metal İş'ten istifa ederek Türk Metal'e üye olmaları yönünde zorlanan ve tehditlerde bulunulan Farplas işçileri sendikal hakları için mücadelede edeceklerini vurguladı.

 

"Birlikte Mücadele Edersek Bu Kirli Düzeni Yıkabiliriz"

Eylemde konuşan Farplas işçilerinden Zahide Söğüt, hayatın her alanında ezilen ve arka planda tutulanların kadınlar olduğunu, kadın işçiler olarak buna kabul etmediklerini ve karşı durduklarını söyledi.

"Biz gücümüzün farkına vardık. Birlikte, el ele omuz omuza mücadele edersek bu kirli düzeni yıkabiliriz" diyen Söğüt, sadece kendimiz için değil ezilen bütün kadınlar için direnişe devam ediyoruz" dedi.

 

"Bizi 6 Lira Olan Domates 3 Lira Olan Ekmek Kışkırttı"

Ülkede insanların açlıkla terbiye edildiğini söyleyen Söğüt, "Bize diyorlar ki, sizi kışkırtıyorlar. Evet bizi kışkırttılar, hayat pahalılığı bizi kışkırttı. Evet bizi 6 lira olan bir kilo patates kışkırttı, 3 lira olan ekmek kışkırttı. Bizi açlığa mahkum ettikleri asgari ücretle kışkırttılar." Bizi yoklukla ezdiler, bizi bu asgari ücretle onlar kışkırttılar" diyerek yanıt verdi.

Devletin polisi işçilere karşı sermayenin sopası olarak kullandığını ifade eden Söğüt "Bu saatten sonra kesinlikle yolumuzdan dönmeyeceğiz ve sonuna kadar direnişe devam edeceğiz" dedi.

 

"Devlet Patronları Cezalandırmak Yerine Ödüllendiriyor"

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise Farplas patronlarının işçilerin anayasal haklarını tanımadığının belirterek Çalışma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin işçilere karşı işlenen bu suçu görmezden geldiğini söyledi.

Devletin patronları cezalandırmak yerine ödüllendirdiğini ifade eden Serdaroğlu, Farplas işgalinde polis işçilere saldırırken, Kocaeli valisinin "Gece saat 4’te görevimin başındayım" diyerek tweet attığını ve işçiler işkence görürken valinin patronlara geçmiş olsun ziyaretine gittiğine dikkat çekti.

 

Sendika Düşmanlığına Karşı Dayanışma Çağrısı

Patronların zorla sarı sendika Türk Metal’i fabrikaya sokmaya çalıştıklarını söyleyen Serdaroğlu, işverene ve Türk Metal’e çağrıda bulunarak "Kendinize güveniyorsanız fabrikada bütün işçilerin katılacağı bir referandum yapalım" dedi.

Serdaroğlu, DİSK olarak Cuma günü Farplas önünde yapacakları basın açıklamasıyla Farplas patronları ve devletin sendika düşmanlığını teşhir edeceklerini belirterek ve herkesi işçilere destek olmaya çağırdı.