< İşçiler Açken Özilhan'a Huzur Yok!

Saatlik 4 TL zam isteyen Migros işçileri bugün, TUSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olan Tuncay Özilhan'ı, TÜSİAD önünde eylem yaparak teşhir edip, taleplerini yinelediler.

Eylemde "İşçiler Açken Tuncay Özilhan'a Huzur Yok", "4 TL Zam İstedik 257 İşçi İşten Atıldık", "Biz Hırsız Değiliz Yoksul İşçileriz!" pankartları açıldı. Eylemde ilk konuşmayı DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar yaptı.

Eyleme gelen herkesi selamlayarak konuşmasına başladı. Depolarda, Migroslarda, Tuncay Özilhan'la aslında TUSİAD'ın gelecek inşası ile kavgalarına yaklaşık on yıl önce başladıklarını dile getirerek "Yıllardır depolarda iş cinayetlerine karşı yasal haklarımız olan işçi sağlığı ve iş güvenliği için alınmayan önlemlere karşı mücadele ediyoruz. Yine yasal hakkımız olan sendika hakkımız için anayasal haklarımızı kullanabilmek için direniyoruz. Yine yasal haklarımız olan primleri ve maaşları alabilmek için direniyoruz. Bu ülkenin her yerinde işçiler iş yasası uygulansın diye direniyor." diyerek konuşmasına devam etti.

TUSİAD'a ve Tuncay Özilhan'a seslenerek "Bu işi çözeceksiniz, çözmezseniz kapınıza yine geleceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı. Sonrasında ise depo işçileri söz alarak yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattılar.

Kadın işçiler söz alarak "Haklarımızı savunduğumuz için işten atıldık. 2 ay önce de yine taleplerimiz için direnişe çıktık orada taleplerimizi karşılayacaklarına söz verdiler. Ocak ayında bu sözü tutmadıklarını gördük ve yeniden direnişe geçtik 257 arkadaşımla birlikte. Sendika üyesi olduğumuz için de çeşitli mobinglere maruz kaldık. Bir kadın olarak depoda çalıştığımda çok zorlanıyordum. Transpaletlerle manuel olarak çalışıyorduk. Ağır kolileri taşıyorduk. Ama marketine %200 zam yaparken bir işçisine 4 lira zam yapamadı. Bundan dolayı biz direnişe geçtik." dediler.

Diğer işçiler de yoksullukla, açlıkla boğuştuklarını, evlerine ekmek götüremediklerini, çocuklarının hastane masraflarını bile karşılayamadıklarını anlattılar. Aynı zamanda saatlik 4 lira yani bir ekmek parası zam istedikleri için kapıyı parmakları ile göstererek onları emekleri gözardı edilerek kovulduklarını dile getirdiler. İşçiler yine Migros'un kölesi olmadıklarını, onlara muhtaç olmadıklarını ve patronların işçilerin üzerinden sermayelerine sermaye kattıklarını söyleyerek haklarını söke söke alacaklarını ifade ettiler. İşçilerin, sermayedarları ayakta tuttuğunu vurgulayarak neden bir ekmek parası zam veremediklerini sordular. Seslerini her tarafa duyuracaklarını söyleyen işçiler taleplerini şu şekilde dile getirdiler: "Biz sadece saatlik ücretlerimize dört lira zam istiyoruz. Bunun yanında primlerimizin yasal güvence altına alınmasını istiyoruz. İş kazası olmaması için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istedik." Her yerde iş bulabileceklerini söyleyerek emeklerinin karşılığını alıncaya kadar mücadele edeceklerini TUSİAD önünde bildirerek halktan Migros'u boykot etmelerini istediler.

Konuşmaların ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında depo işçileri "Neden atıldık sormaya geldik. Buranın neresi olduğunu biliyoruz. Burası Tuncay Özilhan'ın başkanlık yaptığı ve Türkiye'yi yöneten patronların örgütü TUSİAD'ın Genel Merkezi'dir. Peki biz buraya neden geldik? Migros Anadolu Grubu şirketidir. Biz işçileri ölümle yaşam arasında yaşamaya mahkum edenler burdalar. Bizim işçiler olarak bize sunulan sefalete artık tahammülümüz yoktur. Depolarda, marketlerde, tersanelerde, fabrikalarda üreten biziz hem de ölümüne. Biz saatlik ücretimize dört lira zam istedik, çok mu? Biz bunu neden istedik, bizleri duyun, dinleyin ve anlayın. Hiçbirimiz geçinemiyoruz, faturalara bakmaktan korkuyoruz. Çünkü kira, çünkü elektrik, çünkü doğalgaz, çünkü bizler pandemide ölümüne çalıştık. Patronlar ve onların etrafı lüks içinde yaşadı. Bizler öldük, sakatlandık, işsiz kaldık. Artık yeter! Kimseden bir şey dilenmiyoruz, kimseden yardım beklemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı gasp edenleri iyi tanıyoruz, bunun için buradayız." dediler.

Basın açıklamasının ardından depo işçileri TUSİAD'ın hazırlamış olduğu gelecek inşa raporlarını yaktılar. Eylemde sık sık "İş Ekmek Yoksa Barış da Yok","İşçileri Burada Özilhan Nerede", "Vur Vur İnlesin Özilhan Bizi Dinlesin", "Birleşe Birleşe Kazanacağız","İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok", "Yaşasın Migros Direnişimiz" sloganları atıldı.