“Taleplerimiz Kabul Edilene Kadar Eylemimiz Sürecek”

İzmir Aliağa gemi söküm işçilerinin sefalet ücretlerine ve ağır sömürü koşullarına karşı başladıkları iş bırakma eylemi üçüncü gününü tamamladı. İşçiler soğu havaya rağmen bugün çadır kurarak halaylar ve yöresel oyunlar oynayarak dayanışmaya gelen dostlarıyla sohbet ederek bir günü daha geride bıraktı.  İşçiler talepleri kabul edilinceye kadar de eylemin süreceğini vurguladı. 

 

Aliağa'da gemi söküm tersanelerinde 11 Şubat günü önce üç sonra 6 ersanede başlayan iş durdurma eylemi ikinci gününde 2 firma haricindeki tüm tersanalere yayılmıştı.

İki tersanede işçilerin patronlarla anlaşmaya vardığını belirtilmişti.

 22 tersanede çalışan bin civarında işçi insanca yaşayabilecekleri bir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için üç gündür mücadele ediyor.

 Birkaç firmayla başlayan ve tüm tersanelere yayılan eylemde işçiler bir araya gelerek taleplerini dile getirecek olan temsilcileri seçmeye başlamıştı.

Dün tersane patronlarının işçileri temsilen 3 kişiyi göndermelerini ve onların görüşme yapması teklifinde bulunmuştu.

İşçiler ise 22 firmada çok farklı ücretler aldıklarını ve farklı talepleri bulunduğunu belirterek her firmadan işçi temsilcileri bulunması gerektiğini belirterek patronların 3 işçi temsilcisi önerisini reddetmişti.

Soğuk havaya rağmen işçiler kölece çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşayacak ücret talebiyle başladıkları eylemi üçüncü gününde kararlılıkla sürdürüyor.

İşçiler bugün direniş çadırı ve çay ocakları kurarak yöresel halk oyunları, halaylar eşliğinde kararlılıkla eyleme devam etti. 

22 ayrı firmada çalışan işçiler  bir araya gelerek taleplerini de belirledi. Bu talepleri karşılanıncaya kadar da eyleme devam edeceklerini vurguluyor.

Gemi söküm işçileri ücret konusundaki taleplerini;

"* Geçimimizi sağlayabileceğimiz bir maaş olacak düzeyde zam yapılması

* Maaşların banka hesaplarımıza alınan ücret üzerinden  yatırılması, 

* Fazla mesai saati ücretlerinde 4 saatin 1 yevmiye olarak sayılması,

* Ücretlerinin zamanında ve eksiksiz ödenmesi, 

* Mazeret izini kullandıklarında yevmiyelerinin kesilmemesi,

* Operatörlerin ve şoförlerin maaşlarının iyileştirilmesi, 

* Maaş zamlarının enflasyon gözönünde bulundurularak 6 ayda bir yapılması,

* Olumsuz hava koşullarında çalışmadıkları günlerde yevmiyelerinin kesilmemesi,

* Resmi tatillerde çalışıldığında ekstra mesai olarak verilmesi,

* Cumartesi günleri çalışmanın yarım gün olması, tam gün çalışma durumunda ekstra mesai ödenmesi,

* Sigortaların kesilmemesi

 Çalışma koşullarının da çok ağır ve tehlikeli olduğunu, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin yaşandığını vurgulayan işçiler buna ilişkin taleplerini ise,

* Gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını,

* Çalışma sırasında kullandıkları oksijen lambalarının bakımının yapılması ve çalışma için gerekli ekipman eksikliklerin giderilmesini,

* İşçilerin ihtiyaç duyduğu sosyal tesislerin uygun şekilde düzeltilmesi,

* Yıllık izinlerin kullanılması, izin kullanmayanlara ücret olarak ödenmesi,

* İşçilerin temsilcilerini seçme hakkı protokol altına alınacak, temsilci seçilen ve eyleme katılan işçilerin hiçbir biçimde işten çıkarılmaması,

* Yapılan anlaşmaya ilişkin protokolün bütün işyerlerinde geçerli olması,

* İşe girişte istenen sağlık raporu masraflarının işletmeler tarafından karşılanması,

* Gemi söküm işçiliğinin sağlık raporlarında ağır sanayi olarak belirtilmesi

Aliağa gemi söküm işçileri bu talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ederek, anlaşma sonrası işten atmalar yaşanması durumunda yine iş durduracaklarını belirtti.

Gün içinde işçiler yine talepleri ve eylem sürecini değerlendirdi. İşçilerin seçtiği komite gün içinde işçilere seslenişlerde bulundu. Akşam saatlerinde de işçilere seslenerek eylemin kazanımla sonuçlanması için oluşturdukları kenetlenme ve birliğin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Komite adına yapılan konuşmada Bir karar aldık. Yarın yine burada, olacağız, taleplerimiz kabul edilene kadar da buradayız. Bu amacımızdan dönen olmasın. İkilik ve karmaşa yaratılmasına izin vermeyelim. Yarın Pazartesi, haftabaşı belki çalışmak isteyenler de olacak. Buna bir engel koymamız lazım. Gerekirse çalışan arkadaşların yakasından tutarız. Buraya gelip destek çıkmayanları herkes tanısın bu insanları bilelim. Kimse şantiyeye gitmesin. Burada başladı burada bitecek. Taleplerimiz kabul edilene kadar direnişimiz sürecek” denildi. Yarın 08.30 itibariyle yine şantiyeler önünde olunması kararıyla işçiler alandan ayrıldı.