Antep... Türkiye ve Kürdistan’ın en önemli sanayi merkezlerinden biri... Ve bu sanayi merkezi, günlerdir işçilerin eylemleriyle, ayaklanmalarıyla sarsılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda da zamlara, kötü çalışma koşullarına karşı dönem dönem eylemler yapan Antep proletaryası, son bir hafta içinde ardı ardına eylemlere çıktı. Melike Tekstil, Şireci Tekstil, Gürteks, Elyaf İplik, Durkar İplik, Rad Çuval, Ahmet Aslansoy Tekstil, Adapak Tekstil, Artemis Halı... Bunlara en son Bade İplik ve Bade Halı işçileri de eklendi. Son bir haftada Antep Organize Sanayi Bölgesinde 18 işyerinde eylem yapıldı ve her geçen gün buna yenileri ekleniyor.

Düşük zam ve kötü çalışma koşullarına karşı işçiler ard arda iş bırakıyor. 8 Şubat’ta patronların verdiği zammı kabul etmeyen Beşler Un Fabrikası işçileri talepleri karşılanana kadar fabrika önünde beklemeye başladı.

Aynı gün Aras Kargo Zeugma Şubesi işçileri düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı.

9 Şubat günü Elyaf İplik’te çalışan işçiler, düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Üç vardiyadaki işçilerin tamamı fabrika önünde bekleyişe geçti. İşçilerin talebi 5 bin 750+350 TL devam primi.

Aynı gün Ahmet Aslansoy Tekstil Fabrikası işçileri de iş bıraktı. İşçiler, kendilerine verilen 4 bin 300 lira ücrete karşı 5 bin 200 lira talep ediyor. Patron, diğer vardiyaya gelen servisleri arka kapıdan içeri alarak işçileri bölmek istese de işçiler izin vermedi ve iki vardiya fabrika önünde buluştu. 140 işçinin eylemi devam ediyor.

10 Şubat günü Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Artemis Halı işçileri, düşük zam teklifini kabul etmeyerek fabrika önünde eyleme başladı.

Aynı gece Rad Çuval fabrikasında işçileri de aynı gerekçelerle iş bıraktı. Vardiya değişim saatinde içerideki işçiler ile dışarda bekleyen işçiler buluştu. Patronların 5 bin 400 TL ücret açıklamasına karşı iş bırakan işçiler 6 bin 200 TL istiyor.

10 Şubat günü Adapak işçileri (eski Akkoza) de düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı. 100 işçi patronun asgari ücret teklifine karşı 5500 lira net ücret istiyor.

Melike Tekstil işçileri de aynı gün iş bırakarak patronun 4800+300 devam primine karşı 6 bin TL net maaş talebiyle eylemi sürdürüyor. Melike Tekstil işçileri geçen hafta da iş bırakmış, patron zaman isteyip işbaşı yapmalarını isteyince eyleme son vererek işbaşı yapmışlardı. Patronun teklif ettiği zammı düşük bulunca işçiler yeniden iş bıraktı.

10 Şubat gecesi Rad Çuval işçileri düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı. Fabrika önünde ateş yakarak toplanan Rad Çuval işçileri, vardiya değişim saatinde içerideki ve dışarıdaki işçilerle birleşti. İşçiler patronun 5400 TL ücret açıklamasına karşı 6200 TL istiyor.

Antep’te iş bırakan Zafer Tekstil, Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri, Kartal Halı, Grand Halı, İpek Halı, Has Çuval, Şireci Tekstil, Şireci Cotton ve Gürteks İşçileri taleplerini kabul ettirerek eylemlerini sonlandırdı.