< "Haklarımızı Alıncaya Kadar Eyleme Devam Edeceğiz"

Aliağa Gemi Söküm işçilerinin sefalet zammına karşı eylemi bugün de devam ediyor. İşçiler haklarını alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini belirtti.

İzmir Aliağa'da bulunan gemi söküm tersanelerinde işçilerin iş bırakma eylemi bugün de devam etti.

Bereket, ACS-Kursan ve Işıksan, Kalkavan, Legal gemi söküm işçilerine diğer gemi söküm tersanelerinin işçileri de katıldı.

İşçiler, 24 farklı gemi söküm işletmesinin bulunduğu ve 22 firmadan işçilerin iş bırakma eylemine katıldığını belirtti.

Çok düşük ücretlerle çalıştıklarını ve ücretlerine yapılan zammın çok az olduğunu, geçinemediklerini belirterek dün 6 gemi söküm işletmesimde iş bırakılmışdı. 2 firmada anlaşma sağlanmıştı.

Bugün anlaşma sağlanan iki tersane dışındaki tüm işyerlerinde iş bırakan işçiler tersamalerin bulunduğu bölge girişinde böyl işyerleri şantiye girişinde bulunan Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği önünde toplandı.

Gemi söküm patronlarıyla görüşme talep eden işçiler, patronların 3 temsilci seçmelerini ve görüşmeyi onlarla yapma teklifini farklı firmalardan işçiler bulunduğunu, her firmadan bir işçinin olması gerektiğini belirterek bu teklifi kabul etmediklerini belirtti.

Taleplerinin üç temel maddeden oluştuğu ve *Gemi ustaları, saha ustalar, sapancı ve çıraklar olmak üzere tüm işçierin ücretlerine zam yapılması

• İş bırakma eylemine katılan hiçbir işçinin işten atılmaması

• İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması olduğu ifade edildi.

İşçiler, firmalar arasında ücretler açısından yüksek farklar da bulunduğunu belirtti. İşçiler, genel olarak ücretlerin iyileştirilmesi için gemi ustalarına 500 lira, saha kesimcimerine 450 lira, operatörlere 400 lira çıraklara ise 350 lira yevmiye verilmesini istediklerini ifade etti. Gemi söküm patronları ise işçilerin talep ettiği ücretleri ödemeye yanaşmıyor.

Bazı firmaların ise ücretleri daha az seviyede tutmak için maaşları asgari ücret üzerinden yatırdığı elden verilen kısmını ise ödemediklerini de aktardı. İşçilere pazartesi gününe kadar süre veren patronların "Beğenmeyen çalışmasın" diyerek işten çıkarma tehdidinde bulunduğunu da belirten işçiler, sadece geçirebilecekleri bir ücret istediklerini söyledi.

Aliağa Gemi Söküm işçilerine emek dostları da desteğe geliyor. Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Şahin Başaraner, Ege İşçi Birliği temsilcisi kısa konuşmalar yaparak, işçilerin eylemini selamladı, birlikte hareket ederek haklarını alacaklarını vurguladı.

Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Şahin Başaraner, son süreçte yaşanan işçi eylemlerine ve kazanımlara değindi. İstanbul'dan geliyorum. Emeğine, onuruna emeğine sahip çıkan gemi söküm işçilerine selam olsun. İstanbul Halk otobüsü şoförlerinin hepinize selamları var.

Gemi söküm işçilerinin eylemi İstanbul'daki halk otobüsü şoförlerine örnek oldunuz kardeşlerim, sağolun varolun" dedi.

Gemi söküm işçilerinin dayanışması ve birbirine sahip çıkması yıllardır görmediğimiz bir şeyi gösterdi bize işçilerin birliği, işçilerin kardeşliği patronların kalleşliğini yener. İşçilerin ekmeği, emeği ve onuru için yapabilecekleri patronlardan daha büyüktür. Şimdi patronlar bir araya gelmiş ücretlerinizi düşürmeye çalışıyor. Bugüne kadar sizleri acımasızca çalıştıran, sefalete mahkum eden onlar değil miydi? Birlik olun temsilcilerinizi kendiniz şeçin. Bir tek arkadaşınızı yalnız bırakmayın. Yalnız olursanız burada gemi söküm işçilerini, İstanbul'da halk otobüsü şoförlerini ezerler, kamyon şoförü arkadaşlarımızı, başka sektördeki işçi arkadaşlarımızı ezerler. Sizlerin bu birliği ve birbirini sahiplenmesi kazanımla sonuçlacak ve tüm işçilere örnek olacak. Yaşasın gemi söküm işçilerinin birliği yaşasın tersane direnişimiz" dedi.

İşçiler destek konuşmalarını alkışlarla karşıladı ve moral bulduklarını belirtti. İşçiler haklarını alıncaya kadar eyleme deva etme ve yarın sabah 08.30'dan itibaren alanda olma kararı alarak akşam saatlerinde alandan ayrıldı.