< Darinda Çorap İşçileri Yalnız Değildir

İstanbul Haramidere Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Darinda Çorap işçileri maaaşlarına daha fazla zam istedikleri ve sendikaya üye oldukları için geçtiğimiz günlerde Kod-49 ile işten çıkarıldı. Deriteks ve Tekstil-İş bünyesinde örgütlenen işçiler işten atılmalarından bu yana fabrika önünde eylemdeler. Bugün de işçiler öğle arasında diğer işçi arkadaşlarına seslenebilmek ve işten atılmalarına karşı ses çıkarmak için fabrika önünde eylem düzenlediler.

Deriteks ve Tekstil-İş sendikasına üye işten atılan işçilerin, devrimci kurum ve siyasi partilerin, desteğe gelen işçi sendiklarının da katıldığı eylem fabrika önünde toplanmayla başladı.

Tekstil-İş sendikasından bir işçinin, işçilerin uğradığı hak gasplarını ve Kod-49 ile işten atılma sürecini anlattığı konuşmasının ardından, Deriteks sendikasından bir işçi “Biz Darinda fabrikasında çalışan ve sendikada örgütlenen çorap işçileri olarak, sendikada örgütlendiğimiz ve insanca yaşanabilir bir ücret ve maaşlara zam talebimizden dolayı işimiz düzgün yapmadığımız bahanesiyle Kod-49 ile işten atıldık. Daha sonrasında patronla görüşme sağlasak da patron geri adım atmayacağını, atılan arkadaşlarımızın işe geri alınmayacağını, tazminatlarının verilmeyeceğini belirtti. Biz Darinda işçileri olarak insanca yaşanabilir bir ücretten başka bir şey istemedik. İşçiler olarak haklıyız, kazanacağız” ifadelerini kullandı.

İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız”, “Zam Bizim Hakkımız, Söke Söke Alırız” sloganlarının sık sık atıldığı eylemde Darinda fabrikasında çalışan bir kadın işçi de konuşma yaptı. Konuşmasında “Biz bazı zamanlar 14-15 saat çalıştık, yer geldi mesailerde çok çalışmaktan parmaklarımız kanar hale geldi, aşırı çalışmaktan bitap düştük, ama insanca yaşabileyceğimiz bir ücret istediğimizde kapının önüne konduk. Biz insanca yaşanabilir ücretten başka bir şey istemiyoruz!” ifadelerini kullandı.

İşçilerin konuşmalarının ardından DÖB, EKA, Mücadele Birliği Platformu, Dev-Tekstil, Tomis, Çağrı Dergisi, Kaldıraç, Dostluk ve Kültür Derneği temsilcileri konuşmalar yaptı.

Devrimci Öğrenci Birliği’nden Ekinsu Aktaş “Biz öğrenci gençlik olarak işçi sınıfının haklı mücadelesinin her zaman yanındayız, işçi sınıfının öfkesinin giderek büyümesinden korkuyorlar, bu yüzden pervasızca herkese saldırıyorlar, kazanan işçi sınıfı ve toplumun tüm ezilen kesimleri olacak, Darinda İşçisi Yalnız Değildir” ifadelerini kullandı.

Emekçi Kadınlar adına konuşan Fatma Yıldırım Emekçi kadınlar olarak en çok açlık bizi vuruyor. Soframızdaki zeytinimizi, peynirimizi, ekmeğimizi çaldılar. Patronlar da aynı hırsızlığa devam ediyor.İşyerlerinde emeğimizi çalıyorlar. Çocuklarımızı okula aç göndermenin acısını yaşıyoruz. Bunun için mücadele etmek zorundayız. İşçi eylemlerinde en çok kadın işçilerin öne çıktığını görüyoruz, kadın işçilerin en önde mücadele ettiği eylemlerde biz kadınlar hep birlikte kazanacağız, mücadele eden tüm işçilerin yanındayızdiyerek sözlerini bitirdi.

Mücadele Birliği Platformu adına konuşan Muhammed Hizmetçi “Biz patronlarla aynı gemide değiliz, onlar da bunu biliyorlar, biz de bunu çok iyi biliyoruz. Nasıl aynı gemide olalım ki? Biz ay başını nasıl getiririz, kiramızı, elektrik, doğalgaz faturalarımızı nasıl öderiz, mutfak alışverişimizi nasıl yaparız diye düşünürken onlar zevk ve sefa içinde yaşıyorlar. Ama bizden korkuyorlar, büyüyen işçi eylemlerinden korkuyorlar, bu toprakların her yerinde işçi sınıfı harekete geçmiş durumda. Biz birbirimizden öğreniyoruz ve güç alıyoruz tıpkı Farplas, Yemeksepeti, Darinda işçileri örneğinde olduğu gibi. Bizim taleplerimizin güvence altında olacağı, insanca yaşayabileceğimiz, ekmeğe doyacağımız, politik özgürlüklerimizi kazanacağımız emeğin iktidarı mücadelesini büyütelim, Darinda İşçisi Yalnız Değildir!” ifadelerini kullandı. Eylem atılan sloganların ardından sonlandırıldı.