< Darinda Çorap İşçilerinin Eylemi Devam Ediyor

Darinda Çorap'ta ücret zammı için iş bırakma eylemi yapmaları nedeniyle Kod 49 ile işten atıldı. İşçiler bugün de fabrika önünde eyleme devam ediyor.

İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Darinda Çorap işçileri, yüzde 70 zam isteyerek iş bırakmıştı. İşçilerin taleplerini reddeden patron 8 işçiyi Kod 49 ile işten attı.

Darinda Çorap işçileri, fabrika önünde eylemlerine bugün devam ediyor. Eyleme Deriteks yönetici ve üyeleri de destek verdi.

Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan bir kadın işçi "Sadece hakkımızı istediğimiz bir eylem için bizi işimizden ettiler. Biz hiç patronla görüşmedik. Dayısı geldi, müdür geldi. Ama patronla yüz yüze gelip müzakere dahi etmedik. On saat sürendik ve bu on saatin sonunda bize çıkışımız verildi. Biz demokratik ve anayasal hakkımızı kullandık, hakkımızı istedik. Ama onlar haksız ve hukuksuz bir şekilde bizi kod 49 ile işten attılar. (Kod 49: karşılığı “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.”) Bizi şimdi fabrikaya almıyorlar. Haklarımız için buradayız. Ben hakkımı istemekten vazgeçmeyeceğim. Fabrika önünde durdurmazlarsa yan tarafta dururum. Karşıda beklerim ama hakkım için sonuna kadar direneceğim" dedi.

Diğer çorap işçisi "Biz ücretlerimiz çok düşük olduğu için sadece piyasada çorap işçisi ne kadar alıyorsa onu istedik. Ama onlar bize dediki, 'Biz onu vermiyoruz. Şartlar bizde bu, çalışırsanız çalışırsınız yoksa gidersiniz dediler" diye konuştu.

Ücretlerinin çok düşük olması nedeniyle haklarını istediklerini belirten bir başka işçi ise "Zam istedik, hakkımız olanı istedik. Üstüne bizi işten çıkardılar. Bizim çıkışımızı verdiler. Yarın işe gelmeyin, gelirseniz polis eşliğinde sizi buradan göndereceğiz dediler. Bizi mağdur ettiler. Biz de hakkkmız için sonuna kadar direneceğiz" diyerek patronun bir de tehditlerde bulunduğunu aktardı.

Eylemde konuşan Nurseli Açıkgöz ise "Bütün patronlar, iş bırakmanın, zam istemenin bir suç olduğunu söylüyorlar. Bu bir yalan bu bir hikaye. İşçiler elbette bulundukları her yerde zam haklarına sahip çıkacaklar. Enflasyon ortada, gelen zamli faturalar, artan kiralar ortada. İşçilerin ekmeğinden başka geçirebileceği hiç bir şey yok. Darinda Çorap patronu sizi işten atarak kazandığını zannediyor. Ama o işler öyle olmuyor. Dünden beri birlikteyiz. Görüşme yapmaya çalışıyor, neler yapabileceğimize birlikte karar vermeye çalışıyoruz. Tekstil İş Sendikası ve İşçi Hareketi Koordinasyonu da sonuna kadar işçi arkadaşlarımızla birlikte olmaya devam edecek" dedi.

Deriteks Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Ulaş Arslan ise "Dokuz işçi arkdaşomızın derhal işe iade edilmesini, insanca yaşanacak bir ücret talebi konusunda da arkadaşlarımızın muhatap alınarak görüşülmesini İstiyoruz. Size milyonlar kazandıran işçilerin ne istediklerini sormak, taleplerini dinlemek suç ya da ayıp değil. İşçi arkadaşlarımız haklarını arıyor" dedi.

Darinda Çorap işçilerinin patronla görüşme sağlanması ve haklarını almak için bekleyişi sürüyor.

İşçiler taleplerin ise "*Masa başında çalışan kadın işçilere en az 6 bin TL maaş. *Ütücü işçilere en az 6 bin 500 TL maaş verilmesi."