< < Migros Depo’da Tehdit, İşten Atma, Gözaltı

Migros yönetimi, işçilerinin taleplerini değerlendirmek üzere 24 saat süre istemişti. Eyleme 1 günlük ara veren işçilerin talebine olumsuz yanıt verilince işçiler bu sabah yeniden eyleme çıktı.

Patronlar %8 zam teklif ediyor. İşçiler ise “enflasyona göre” maaş istiyor.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi olan Migros işçileri, Migros yönetiminin talepleri konusunda adım atma sözünü yerine getirmemesi üzerine yeniden iş bırakarak eylemlerini başlattı.

“Bizim davamız haklı davadır, ekmek davasıdır. Bizim onlardan istediğimiz ekmek parasıdır, saatlik ücrete 4 Lira zamdır! 1 ekmek 4 Lira.” diyen işçilerin talepleri:

-Saat ücretine net 4 TL zam yapılsın.

-Prim ödemeleri yasal güvenceye alınsın.

-İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın.

Bunlara karşılık Migros Depo müdürü, iş bırakma eylemcileri işten atmakla tehdit etti. İşçilere atılan mesajla eyleminin “iş yeri işgali” olduğu ve hukuka aykırı olduğu söylenerek işten çıkarmakla tehdit etti. İşçiler ne olursa olsun eylemi sürdüreceklerini söyleyince, 120 işçinin işten atıldığı haberi geldi.

Migros yönetimi, 120 işçiye iş akitlerini sonlandırdıklarına dair telefonlarına mesaj gönderdi. İşçilerin eylemi bu yolla da kırılmayınca, akşam saatlerinde polis ve akreplerle ablukaya alındılar. Aralarında DGD-SEN Genel Başkanı ve sendika yöneticilerinin de olduğu 120 işçi gözaltına alınarak Kıraç Karakolu’na götürüldü. Saldırıların başladığı andan itibaren sosyal medyadan çağrı yapan işçilere destek yağdı. İşçileri yalnız bırakmayıp Kıraç Karakoluna giden ÇHD’li avukatlarsa, işçilerin ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakılacaklarını duyurdu.

Depo içinde bekleyerek eyleme devam eden işçiler var hala.