Birçok firmada düşük zamlara karşı farklı iş kollarında işçilerin eylemleri dalga dalga yayılırken Yurtiçi Kargo çalışanları da düşük zam oranlarına karşı kontak kapattı.

Yurtiçi Kargo çalışanları düşük zam dayatmasına karşı eyleme geçerek kontak kapattı. Son haftalarda bir çok iş kolunda işçilerin düşük zam dayatmalarına karşı eylemleri gün geçtikçe yayılarak devam ediyor.

Motor kuryeler başta olmak üzere kargo paket lojistik sektöründe çalışanları, çalışma koşullarının tehlikeleri, iş yoğunluğu ve dayatılan düşük ücretlere karşı ayağa kalktı. Ard arda eylemker gerçekleştiriyor.

Trendyol işçilerinin ard arda yaptıkları eylemlerin ardından elde ettikleri kazanımdan sonra diğer firmalardaki motor kurye ve ennaf kuryeler de hakları için sokaklara çıktı. Eylemler ve kuryelerin isyanı büyüyerek devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Hepsi Burada’nın kargo dağıtım ağı HepsiJet çalışanları, motosikletli dağıtım uygulaması Scotty çalışanları ve Yemek Sepeti ve Banabi çalışanlarının hak arama eylemlerinin ardından bugün de Yurtiçi Kargo çalışanları düşük zam dayatmasına karşı kontak kapattı.

"Kargo Sefalet Zammını Reva Gördü Biz de Mücadeleyi Hak Gördük"

“Yurtiçi Kargo yüzde 17 zammı reva gördü, biz de kendimize mücadeleyi hak gördük! Konvoylarla geliyoruz” açıklamasını yapan Yurtiçi Kargo çalışanları, bugün saat 10.00’da Samandıra'da bulunan Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak konvoy halinde, 13.00’te ise Sarıyer Genel Merkez önüne geldi ve burada yaptıkları açıklamayla taleplerini dile getirdi. Yurtiçi Kargo ç alışanları, dün de Pendik’teki bölge müdürlüğünde eylem yapmıştı.

 

"Geçinemiyoruz, Yaşsyamıyoruz!"

Yurtiçi Kargo çalışanları yüzde 17’lik sefalet zammıy reddederek ve yüzde 40 zam talebiyle yaptıkları açıklamada “Geçinemiyoruz, yaşayamıyoruz, asgari ücretin altında çalışmaya zorlanıyoruz” dedi.

 

"Adımız İş Ortağı Ama Hiçbir Güvencemiz Yok"

Yurtiçi Kargo çalışanları olarak ‘iş ortağı’ adı altında hiçbir güvencesi olmadan çalışan emekçiler olduklarını ifade eden çalışanlar, “Parça başı ücret alıyoruz. Parça sayılarımız da birçok şubede çok düşük. Şirket ise bize yüzde 17 zammı reva gördü. Bu zam üzerine şirkete taleplerini dile getiren İstanbul Yasemin DDN Şubesi’nden 20 arkadaşımızın sözleşmesi feshedildi” diyerek yaşadıkları süreci aktardı.

"Üç Talebimiz Var"

“E-ticaretten gelen parçaları bizim dağıtacağımız söylendi ama bu söz tutulmadı. Çok az parça dağıtıyoruz, sabit gelirimiz yok" diyen Yurtiçi Kargo çalışanlarıı taleplerini ise "Parça sayısı artırılsın, Yüzde 40 zam yapılsın. Sözleşme fesihleri iptal edilsin" olarak üç ana talepten oluştuğunu vurguladı.

 

Yurtiçi Kargo: "Yıllık Zam Yüzde 46"

Çalışanların Yurtiçi Kargo'nun Pendik’teki bölge müdürlüğü önündek eyleminden sonra Yurtiçi Kargo ise yaptığı açıklamada “2022’de verilmesi gereken zammın erkene çekildiği” belirtilerek, “Son yapılan zam ile birlikte tedarikçilerimize yapılan yıllık zam oranı yüzde 46’ya çıkarıldı. Dolayısıyla sözleşmeli statüde kargo dağıtım faaliyetinde yer alan araçların aylık kazançları performanslarına göre asgari ücretin 2,5 ve 4 katı arasında değişmektedir” iddiasında bulundu.

 

"Yalan Söylüyorsunuz!"

Yurtiçi Kargo çalışanları ise bu açıklamaya sosyal medya hesabından “Yalan söylüyorsunuz. Mayıs 2021’de sadece yüzde 5 zam yaptınız, 2021 zammını Aralık 2021’e ertelediniz. O zam 2022 zammı değil ve onu da paket yoğunluğu çok olan aralık ayında değil, ocak ayında uygulamaya soktunuz. Asgari ücretin altında kazanıyoruz” yanıtını verdi.