Son birkaç gündür işçiler ardarda iş bırakıp eyleme çıkarken, gerek kazanımlardan gerek birbirlerinden cesaret alıyorlar. Hızla öğrenip, örgütlenip, harekete geçiyorlar. Dün Alpin Çorap'ta çalışan işçiler, verilen zamların beklentinin çok altında olduğu için üretimi durdurdu.

Üç vardiya çalışan fabrikada 08.00-16.00 vardiyası çalışırken, zam oranları açıklandı; zamların beklentinin çok altında olduğunu gören işçiler makineleri kapattı!

Saat 15.00 civarı başlayan iş bırakma eylemi, diğer vardiyadaki işçilerin de gelmesiyle iki vardiya olarak devam etti. Patronların işçilere teklif ettiği zam erkek işçilere 1800, kadın işçilere ise 1500-1600lira arası... İşçiler eylemin buradan başladığını söylüyor.

“Sektör ortalaması 6 bin 500 TL civarındayken, bizim 5 bin TL’nin biraz üzerinde ücretle çalışmamız bekleniyor” diyen işçiler, ücretlerinin geçinmeye yetmediğini söyledi. Adidas, Decathlon, Carrefour, H&M, Primark gibi markalar için üretim yapan fabrikada işçiler, en az 2 bin 500 TL zam ve hiçbir arkadaşlarının işten çıkarılmamasını, devletin firmaya verdiği AGİ’nin (Asgari geçim indirimi) işçilere dağıtılmasını talep ediyor. Fabrikaya gelen patronlar ise onları “tazminatsız işten çıkarma” ile tehdit ediyor...

Ancak patronların meydan okuması çok uzun sürmedi. Bugün sabaha karşı fabrikaya gelen Alpin Çorap Fabrikası patronu işçilerin taleplerini kabul etti ve 08.00-16.00 vardiyası işe başlamak için fabrikaya girdi. İşçi temsilcileri ve patron arasında yapılan görüşmede işçilerin 2500 TL zam talebi ve iş bırakan hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı karar altına alındı.

Alpin Çorap işçileri diğer tüm işçi ve emekçilere “Mücadelemizi verdik, hakkımızı aldık! Hakkınızı arayın” çağrısı yaptılar.

Ve onları örnek alan Şimşek ve Erdal Çorap işçileri de bugün iş bıraktı.

Deriteks’te örgütlenen Şimşek Çorap Fabrikası’nda patronun en son 5600’den başlayan ücret talebi ikramiye ile 6.500 TL çıksa da işçiler tarafından kabul edilmedi. İşçiler 7.000TL talep ederek fabrikada işi durdurdular.

Yine Deriteks’de örgütlenen Erdal Çorap işçileri de “Hakkımız olanı alana dek mücadeleye devam” dedi. Verilen zam tekliflerinin düşüklüğü nedeni ile işçilerle patronlar arasındaki görüşmeler bir sonraki güne bırakıldı.