TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’na tepki gösteren öğretmenler, bugün Ankara’da TBMM önünde ve pek çok ilde bir araya gelerek eylemler yaptılar.
Ankara:
Eğitim Sen ve Eğitim-İş'in çağrısıyla Meclis önünde ard arda yapılan eylemde çevik kuvvet polisleri itekleyerek öğretmenleri Meclis önünden uzaklaştırmaya çalıştı. Meclis önünden ayrılmamakta direten öğretmenler geri adım atmadı, burada basın açıklamasını okuyarak taleplerini iletmek üzere Meclis'e girecek bir heyet oluşturdu.
Eğitim Sen’in yapmak istediği basın açıklamasına polisin saldırısı üzerine kitle Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) doğru yürüyüşe geçti ve bakanlık önünde açıklama yaptı.
“Söz Yetki Karar Eğitim Emekçilerinin” pankartının açıldığı eylemde “Bugün en az dikkate alınması gereken şey ise rekabet. Okullarımız demokratikleştiğinde, öğretmenlerimiz özgürce düşüncelerini ifade edebildiklerinde, öğretmenlerimiz güvenlik soruşturması, arşiv araştırması tehditleriyle karşı karşıya olmadığında, tamamına insan onuruna yaraşır bir ücret ödendiğinde, bu çalışma barışı sağlanacaktır.
Meclis’e buradan sesleniyoruz; bu tasarı teklifini geri çekin. Bu teklifin tartışılması için zaman yaratın ve öğretmenler odasından başlayarak okullarımızda, sendikalarımızın özgürce katıldığı bir tartışma sonucunda kapsamlı bir öğretmenlik meslek kanunu tasarısı ortaya çıkabilsin” denildi. Yapılan konuşmalarda öğretmenlik mesleğinin kariyer değil, ihtisas olduğunu söylenerek uzman öğretmen ve başöğretmen kademeleri eleştirildi, “Öğretmen sıfatını elde etmek, öğretmenlik mesleğinin tüm gereklerini yerine getirmek için yeterlidir” denildi.
İstanbul:
İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyesi öğretmenler, öğretmenlik meslek kanunu tasarısının geri çekilmesini istedi.
Kanun Tasarısının eğitim çalışanlarının ve sendikaların tamamına yakınının eleştirilerine rağmen TBMM Genel Kurulu gündemine getirildiğini söyleyen öğretmenler, "Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” dediler.
İzmir:
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri açıklama yaparak, söz konusu kanun teklifinin yasalaşması halinde öğretmenlerin iş barışının bozulacağını, güvenceli çalışmanın yok olacağını dile getirdi.
Açıklamada, “Tasarıda uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği açıkça görülmektedir. Bu düzenleme ile atamalarda yoğun olarak gündeme gelen mülakat-torpil uygulamalarının yeniden gündeme gelmesi, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi uygulamalar üzerinden yeni mağduriyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır” denildi.