Sağlık emekçileri, özlük ve ekonomik haklarını düzenleyen tasarının meclise getirilmemesini dün Taksim'de yaptıkları Beyaz Nöbet ile protesto etti.

Sağlık emekçileri, pek çok şehirde de “Beyaz Nöbet” başlatarak sağlıkta şiddetin engellenmesini, özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Açıklamayı yapan sağlık örgütleri; İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık İş, Dev Sağlık İş, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası.

İstanbul’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde nöbet başlatan sağlıkçılar, “Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz” dediler.

Sağlık kurumlarının teker teker söz alıp sağlık piyasasında yaşanan zorluklara değindiği eylemde ortak basın metnini İstanbul Tabip Odası Genel Başkanı Pınar Saip okudu. Sağlık alanının adeta çökertildiğini ve insanların nitelikli sağlık hakkına erişemediğini söyleyen Saip, sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusunun çalışan sağlık emekçileri olmadığının altını çizdi. Saip, “Bizler artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz. Biz emeği üretenler, yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Genel sağlık hizmetlerinde, katkı-katılım payları, ilave ücretler ile halkın cebinden parasının çıkmadığı, ilaç krizinin yaşanmadığı, halkı özel sektöre yönlendirmeyen, yaşam alanlarına yakın hastanelerin kapatılmadığı, şehirden uzak şirket hastaneleri ile sermayeye bütçenin ayrılmadığı, koruyucu sağlığın öncelediği bir sistemi kurmak mümkün” dedi.

Ocak ayında görüşülecek olan tasarının kapsayıcılığının arttırılarak, veteriner hekimler ile diğer tüm sağlık sınıfı çalışanlarının dahil edilerek derhal Meclis’e getirilmesi gerektiğini isteyen sağlık emekçileri, aksi takdirde 8 Şubat günü uyarı G(ö)rev’inde olacaklarını duyurdu.

Sağlık emekçilerinin talepleri şöyle:

-Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,

-Kamuya ait binalarda, kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu hekimliği önceleyen birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi,

-Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile gelişmiş ülkeler ortalamasına çıkarılması,

-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesainin ücretlendirilmesi,

-Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi, emekli maaşlarının arttırılması,

-Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi, koruyucu hekimliği ilk bariyeri olan hayvan sağlığı hizmetlerinde üreticilerden alınan tüm ücretlerin devlet tarafından ödenmesi,

-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması,

-Etkin bir yasa ile ‘’sağlıkta şiddet’’in önlenmesi Veteriner hekimlerin de sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmesi, işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması,

-Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi,

-Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesidir.”