< Trendyol İşçileri Kazandı

Yalnızca %1’lik zam yapılan Trendyol işçileri kötü koşullar ve düşük ücretlere karşı İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de pek çok noktada 3 gündür eylem yapıyordu. Ve bugün, Trendyol patronlarını dize getirdiler ve kazandılar.

Bugün de kontak kapatan işçiler, şube önlerinde ve Maslak'taki genel müdürlük binası önünde toplandılar. Samsun, Mersin, Tekirdağ gibi başka pek çok ilde de işçiler bugün dağıtım yapmadı.

Genel Merkez önünde bekleyen yüzlerce işçi, “ücretlerin 12 bin 500 +KDV’ye çıkarıldığı” haberleri karşısında, Trendyol’un anlaşmayı yazılı olarak da açıklamasını ve eylem yapan işçilerin işten atılmamasına ilişkin garanti istediklerini söyledi.

Eylemler üzerine yazılı bir açıklama yapan Trendyol, "Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki, mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; ‘iş ortağı destek paketleriyle’ de aylık hakedişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.

2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12.500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.

Mevcut iddialarda ise, sadece ‘iş ortağı destek paketleri’nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.” dedi.

Son derece örgütlü bir şekilde eylem yapan ve kazanan Trendyol Şube Temsilcileri, telegram kanalları üzerinden bir açıklama yaparak:

“Günlerdir yurdun dört bir yanında kontak kapatan, yük indirmeyen, ateş ölçtürmeyen binlerce arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Biz sadece haklarımızı kazanmadık, birlik olma, kardeşleşme, dayanışma ruhunu da kazandık.

Bunu kaybetmediğimiz sürece sefalete mahkum olmayacağımızı biliyoruz artık. Birliğimizi büyüterek devam ettireceğiz. Şube Temsilcileri meclisini daha sağlam bir şekilde, her şubeden 1 kişiye ulaşarak önümüzdeki günlerde genişletip kuracağız.

Verilen zammın takipçisi olacağız.

Mobbinge izin vermeyeceğiz.

İş akdi feshine göz yummayacağız. Şu ana kadar iş akdi fesih edilen kimse bize ulaşmadı. Eğer bu hak mücadelesi nedeniyle iş akdi fesih edilen tek bir arkadaşımız dahi olsa yine tek bir vücut olarak duracağımıza birlik sözü veriyoruz!

Birliği koruyalım ve büyütelim. Telegram grubundan ve resmi Twitter hesabımızdan (twitter.com/trendyolcalisan) duyurulara devam edeceğiz.” dediler.

Genel Merkez önünde eyleme son veren işçiler, akşamüzeri şubelerine döndüler.

Trendyol gibi internet alışveriş sitelerinin kullandığı “esnaf kurye” sisteminde çalışan kuryeler işçi gibi değil, taşeron şirket gibi çalıştırılıyorlar. Bu şekilde asgari ücret, sigorta vb pek çok yükümlülükten kurtulan patronlar, her tür taşıma masrafını da üzerlerinden atmış oluyorlar. Sisteme göre, "Esnaf kurye" olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve şirketlerle sözleşme yapıyorlar. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor, fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu sayılıyorlar. Ve bu şekilde daha fazla çalışıp daha az ücret elde ediyorlar.

Trendyol işçilerinin eylem ve zafer haberleri yayılırken, bir eylem de Aras Kargo kuryelerinden geldi.

Denizli’de sabah saatlerinde kontak kapatan Aras Kargo kuryeleri zam talebiyle konvoy yaparak eylem düzenledi.

“Denizli ve çevre illerde yapılan zamlarla ilgili iş yavaşlatma yapılıyor. Bugün dağıtım yapmadık, bölge müdürlüğündeyiz. Yabancı sermayeye geçtiğinden beri bizi bekletiyorlar ve yapılan zam yüzde 10 bile değil. Denizli, Akdeniz bölgeye bağlı ayrı bir bölge. Fethiye, Aydın, Marmaris, Nazilli, Denizli’ye bağlı. Sabit çalışanlar devam ediyor, biz dağıtım yapmıyoruz şu an” diyen kuryeler, konvoy halinde bölge müdürlüğü binasına gittiler.