< Çimsataş İşçileri Geri Alınmadı

Üyesi oldukları Birleşik Metal-İş’in baskısıyla iş bırakma eylemlerini sona erdiren Çimsataş işçileri, işlerine geri dönemiyor.

MESS patronlarıyla imzalanan TİS’i yeterli bulmayan Mersin Çimsataş işçileri, 12 Ocak günü fiili greve çıkmış ve kendi taleplerini sıralamıştı. Ertesi gün patronlar, ikisi işyeri temsilcisi 13 işçiyi tazminatsız işten attı. “Fiili meşru mücadeleyi ve işçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasını sendikal örgütlülüğe ihanet” olarak nitelendiren Birleşik Metal İş Sendikası grevi sürdüren işçilerle görüşme yaparak; işten atılan işçilerin geri alınması ve taleplerinin görüşülmesi konusunda patronlarla görüşeceğine söz verince işçiler eylemi bırakıp evlerine dönmeye ikna oldu.

Ancak patron, işten attığı işçileri işe geri almayacağını bildirerek, ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemeden iş sözleşmelerini feshetti.

“Kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devama teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir” denilen 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanunu’nun 70. maddesi gerekçesiyle işten atılan işçilere, sendika tarafından da sahip çıkılmadı.