< < Divriği Demir Madenlerinde İş Bırakma

Sivas Divriği’de demir madeninde çalışan yaklaşık 700 işçi, maaşlarının ve sosyal haklarının ülkenin ekonomik gerçeklerine göre düzenlenmesi talebiyle dün eyleme geçti.

Divriği’de OYAK-ERDEMİR işletmelerinin alt taşeronu Ermaden ve bunun da alt taşeronu olan Çiftay Madencilikte 400’ü yeraltı, 200’ü de yerüstünde çalışan 600 demir madeni işçisi sosyal haklarını maaşlarını günün şartlarına göre düzenlemek için üretimi durdurdu.

İki haftadır alt taşeron Çiftay firması ile haklarını aramak için görüşen sendikasız işçiler, patronlarla anlaşamayınca dün (17 Ocak) üretimi durdurdu ve yürüyüş yaptı.

Divpelet üretim galerisi önünde toplanan demir madeni işçileri Cürek-Divriği Karayolunu bir süre trafiğe kapattı. Daha sonra da Divriği’ye doğru yürüyüşe geçti. Görüşmek için Ermaden idari merkezine gitmek isteyen işçilerin önünü polis kesti.

Yürüyüşü engellenen demir madeni işçileri temsilcileri Emniyet Müdürlüğü yetkililerine, “Haklarımızı aramak için, yürüyoruz. Ermaden ve Çiftay yetkilileri ile görüşmek istiyoruz” dedi. Yapılan tartışmaların ardından temsilci birkaç işçinin seçilerek işletme yetkilileri ile görüşmesi için imkan sağlanacağı söylendi.

Taşeron Çiftay Şirketi, eyleme öncülük yapan işyeri temsilcileriyle görüştü. İşçilere %51 zam ve sosyal haklarda bazı iyileştirmelerin yapılacağını taahhüt eden patronun teklifini işçiler kabul etmedi. İşçiler %51 zamma ek her ay 1.000 lira seyyanen ek ücret ödenmesini, ikramiye ve yemek ücretleri ile birlikte işçilerin işten atılmalarının önlenmesini talep etti. Şartlarını kabul etmedikleri taktirde eylemi sürdüreceklerini, iş başı yapmayacaklarını bildirdi.

Üretimi durduran, galerilere inmeyen işçilerin cep telefonuna tehdit mesajları geldi. Patronlar iş bırakan işçilere “Bugün iş sözleşmesi ve yasaya aykırı olarak işe çıkmadığınız tespit edilmiştir. İşe başlamamanız halinde son çare olarak iş akdinizin feshi dahil, tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı ihtar ederiz. Yeraltı işletmesi için yeni vardiya ekipleri kurulmaktadır. Görevine devam etmek isteyenlerin vardiyalarında işbaşı yapmaları gerekmektedir. Vardiya başlangıç saatlerinde işbaşı yapan çalışanların ücret ve primlerinden kesinti olmayacak ve üretim kayıpları ile ilgili işlem yapılmayacaktır.” denilerek işten atmakla tehdit edildi.

Gece mesaisinden önce atılan bu mesajların ardından işçiler tepki göstererek galerilere inmedi. Divriği demir madenlerinde yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk defa galeriler boş kaldı, üretim tamamen durdu. Patron ise bu defa, Kayseri’den 200 işçiyi ocağa getireceğini söyleyerek grev kırıcılığı ile tehdit etti.